Πώς οι CEOs χρησιμοποιούν το ChatGPT στις εταιρείες τους – και ποιοι προειδοποιούν ότι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι

Πώς οι CEOs χρησιμοποιούν το ChatGPT στις εταιρείες τους – και ποιοι προειδοποιούν ότι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι
SYMBOL - 11 February 2023, Baden-Württemberg, Rottweil: The words Welcome to ChatGPT from the US company OpenAI can be seen on a computer screen. Photo: Silas Stein/dpa (Photo by Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Το ChatGPT έχει γίνει το μεγαλύτερο buzzword του επιχειρηματικού κόσμου.

Μέσα σε πέντε ημέρες αφότου η OpenAI ξεκίνησε το ChatGPT στα τέλη του περασμένου έτους, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης πέτυχε αυτό που το Netflix χρειάστηκε πάνω από τρία χρόνια – να αποκτήσει 1 εκατομμύριο χρήστες.

Και από την κυκλοφορία του τον περασμένο μήνα και μετά, έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη φρενίτιδα με ένα μήνυμα σφάλματος “at capacity right now” να εμφανίζεται συχνά στην αρχική σελίδα του ιστότοπου.

Είτε πρόκειται για διευθύνοντες συμβούλους που ενθουσιάζονται με την προοπτική της αυξημένης αποδοτικότητας είτε για δημιουργούς περιεχομένου που φοβούνται για το μέλλον της δουλειάς τους, πάρα πολλοί άνθρωποι ελέγχουν τη βιωσιμότητα του chatbot – περισσότεροι απ’ όσους μπορεί να διαχειριστεί ο ιστότοπος.

Επιπλέον, πολλοί ηγέτες έχουν εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από αυτό που είδαν (ή μάλλον, είναι τόσο πρόθυμοι να προηγηθούν της τάσης) που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν το chatbot στο χώρο εργασίας τους, με την έρευνα να αποκαλύπτει ότι έχει ήδη αρχίσει να αρπάζει θέσεις εργασίας από τους ανθρώπους.

Το Fortune μίλησε με περίπου 70 διευθύνοντες συμβούλους για να δει πώς χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα το εργαλείο παραγωγικότητας.

Παρόλο που ούτε ένας ηγέτης δεν παραδέχτηκε ότι αντικαθιστά τους εργαζόμενους με το ρομπότ, είναι σαφές ότι το μάρκετινγκ, η έρευνα και οι προσλήψεις είναι οι πιο δημοφιλείς θέσεις εργασίας για τις οποίες οι επιχειρήσεις έχουν ήδη ζητήσει τη βοήθεια του ChatGPT.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς οι διευθύνοντες σύμβουλοι χρησιμοποιούν το ChatGPT για δημιουργικότητα και επικοινωνία

Ακόμα και πριν ξεκινήσει το ChatGPT, οι επαγγελματίες του κλάδου της επικοινωνίας χρησιμοποιούσαν εδώ και καιρό εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης όπως το Grammarly για τον ορθογραφικό έλεγχο και την παράφραση.

Ο Sameer Ahmed Khan, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Martech, Social Champ, εφαρμόζει το ChatGPT με παρόμοιο τρόπο για να αναβαθμίσει, αντί να αντικαταστήσει, την εργασία των ανθρώπων.

«Αν και κανένα τμήμα δεν βλέπει το ChatGPT ως απειλή, τα μέλη της ομάδας συχνά πειράζουν την ομάδα περιεχομένου ότι το ChatGPT θα αντικαταστήσει σύντομα τις δουλειές τους», λέει. «Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το ChatGPT απλώς συμπληρώνει τη δουλειά τους και βελτιώνει τη ροή εργασιών τους».

Για παράδειγμα, η ομάδα μάρκετινγκ του Khan χρησιμοποιεί το ChatGPT για να αυτοματοποιήσει εργασίες όπως η δημιουργία κατάλληλων HTML meta tags για αναρτήσεις σε ιστολόγια, η διεξαγωγή έρευνας λέξεων-κλειδιών, η απόκτηση προτύπων επικοινωνίας μέσω email, και ο εντοπισμός ευκαιριών δημιουργίας συνδέσμων.

Παρομοίως, ο Chris Camacho, διευθύνων σύμβουλος του creative agency Cheil UK, έχει παρατηρήσει μια αύξηση της χρήσης της υπηρεσίας από πολυάσχολους marketers στη διαφημιστική βιομηχανία για τη γρήγορη δημιουργία κειμένων με βάση trending θέματα, για τη βελτίωση του traction και του SEO.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν και έχω εντυπωσιαστεί από τα αποτελέσματα, έχω δει μερικές παράξενες απαντήσεις – η ποιότητα της απάντησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι εισάγει ο χρήστης στο σύστημα», προειδοποιεί. «Για τον λόγο αυτό, οι ομάδες μας βαδίζουν προσεκτικά».

«Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης έχει τα αναπόφευκτα όριά της», επαναλαμβάνει ο Gareth Davies, διευθύνων σύμβουλος του creative agency Leagas Delaney. «Αν και το ChatGPT μπορεί να αναμασήσει ένα καθιερωμένο επιχείρημα, αυτό που δεν μπορεί να κάνει είναι να φανταστεί ένα συναρπαστικό νέο πεδίο, ούτε μπορεί να παρουσιάσει αυτή την ιδέα με έναν φρέσκο τρόπο».

Γι’ αυτό ο Michael Alexis λέει ότι οι υπάλληλοί του χρησιμοποιούν το ChatGPT αποκλειστικά για τη δημιουργία περιεχομένου μικρής διάρκειας και αφήνουν την πραγματικά δημιουργική δουλειά στους ανθρώπους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της teambuilding.com, η οποία διοργανώνει εκδηλώσεις οικοδόμησης ομάδας για πελάτες όπως η Apple, η Amazon και η Google, λέει ότι «αυτά τα εργαλεία μπορούν να είναι χρήσιμα για την παραγωγή αποσπασμάτων κειμένου, όπως μετα-περιγραφές, περιγράμματα, λεζάντες κοινωνικής δικτύωσης, αυτοματοποιημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και blurbs για την ανάπτυξη συνδέσμων».

Η εταιρεία του Alexis έχει επενδύσει ακόμη και σε εφαρμογές για την αυτόματη δημιουργία προτροπών για τους συγγραφείς του.

Η άποψή του είναι ότι αφαιρώντας ορισμένα από τα διοικητικά και κουραστικά καθήκοντα που σχετίζονται με τη συγγραφή και το μάρκετινγκ για online κατανάλωση, το ChatGPT μπορεί να απελευθερώσει τους συγγραφείς του για να ασχοληθούν με αυτό ακριβώς – τη συγγραφή.

Όμως για τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων που ασχολούνται με τη διαχείριση του δημιουργικού τους τμήματος, «θα χρειαστεί μια ριζική επανασχεδίαση των στρατηγικών τους για τα ταλέντα», προειδοποιεί ο Davies.

«Από την ίδια την ύπαρξή του, θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να αλλάξουν, να επικεντρωθούν σε προβλήματα που δεν μπορούν να λύσουν οι μηχανές, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην ανθρωποκεντρική στρατηγική και τις καινοτόμες δημιουργικές λύσεις», προσθέτει.

«Οι εταιρείες που θα το κατανοήσουν ταχύτερα όχι μόνο θα κερδίσουν, αλλά αναμφισβήτητα θα παράγουν και το πιο πειστικό περιεχόμενο με αυτόν τον τρόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι χρησιμοποιούν το ChatGPT για γενική βοήθεια

«Έχω εξοικονομήσει μια ώρα από την ημέρα μου χάρη στο ChatGPT», υπερηφανεύεται ο Vishen Lakhiani.

Ο συγγραφέας, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής του παρόχου ηλεκτρονικής μάθησης Mindvalley λέει ότι μέσα σε δύο εβδομάδες το εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης είχε διαπεράσει κάθε πτυχή της επιχείρησής του.

Οι περισσότεροι από τους διευθύνοντες συμβούλους με τους οποίους μίλησε το Fortune ενθαρρύνουν ομοίως τους εργαζομένους τους να χρησιμοποιούν το ChatGPT ως καθημερινό βοηθό, όπως ο εικονικός μπάτλερ του Iron Man, J.A.R.V.I.S.

Έχει κάνει τέτοια διαφορά στην παραγωγικότητα της εταιρείας του Lakhiani, που το prompt engineering -η γνώση του πώς να προτρέπεται η τεχνητή νοημοσύνη να παράγει αποτελέσματα- είναι πλέον το «νούμερο ένα πράγμα» που αναζητά ο Lakhiani στα βιογραφικά σημειώματα των υποψηφίων για εργασία.

«Παρόλο που το ChatGPT και οι ανταγωνιστές του απέχουν πολύ από το να είναι τέλειοι, η ικανότητά τους να ενισχύουν την παραγωγικότητα στην εργασία γνώσης είναι εμφανής», επαναλαμβάνει ο Nigel Vaz, διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας ψηφιακής συμβουλευτικής εταιρείας Publicis Sapient.

Ο Vaz λέει ότι οι εργαζόμενοί του χρησιμοποιούν ήδη την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθηθούν στη διεξαγωγή έρευνας, στην αξιολόγηση τμημάτων κώδικα υπολογιστή για λάθη και στην επικοινωνία με πελάτες σε μη μητρικές γλώσσες – και αυτό είναι ένα κέρδος παραγωγικότητας για την επιχείρηση.

«Στο εγγύς μέλλον, οι εργαζόμενοι της γνώσης μας θα βιώσουν βελτιώσεις της παραγωγικότητας που θα κυμαίνονται από 10% έως 30% ανάλογα με τους ρόλους τους, χάρη στην εφαρμογή των βοηθών Generative A.I.», προσθέτει ο Vaz.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι διευθύνοντες σύμβουλοι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί

Πολλά έχουν γραφτεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία ενισχύει τις προκαταλήψεις, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την εφαρμογή της, ιδίως σε εργασίες που φέρνουν τον υπάλληλο πρόσωπο-με πρόσωπο με τον πελάτη, όπως η πρόσληψη προσωπικού και η εξυπηρέτηση πελατών.

«Παρά την εκλέπτυνσή του, το ChatGPT είναι ικανό για ρατσιστικές, σεξιστικές και άλλες προβληματικές απαντήσεις σε προτροπές», λέει η Michaela Jeffery-Morrison, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρύτρια της Ascend Global Media, μιας πλατφόρμας για γυναίκες στην τεχνολογία.

Η Jeffery-Morrison επισημαίνει τη φυλετική μεροληψία που εντοπίζεται στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ και την έμφυλη μεροληψία που εμφανίζεται στην παλιά μηχανή προσλήψεων της Amazon ως παραδείγματα για τους λόγους για τους οποίους δεν θα εφαρμόσει το ChatGPT μέχρι να «φτάσει σε ένα σημείο ωριμότητας».

«Μελετώ την ιδέα του ChatGPT, αλλά δεν θα το υιοθετήσω», λέει ο Baruch Labunski, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Rank Secure.

Κατά κανόνα, ο Labunski λέει ότι δεν αγοράζει ποτέ «το πρώτο μοντέλο από οτιδήποτε», επειδή, όπως και η πρώτη τηγανίτα που μαγειρεύετε, είναι σχεδόν πάντα ατελής.

Παρόλο που το ChatGPT θα μπορούσε να διευκολύνει τη διαχείριση πολλών υπηρεσιών εξυπηρέτησης πελατών των επιχειρήσεων, όπως η απάντηση κοινών ερωτήσεων, η πιθανότητα ένα chatbot να δώσει μια ανακριβή ή, ακόμη χειρότερα, ρατσιστική απάντηση δεν αξίζει το ρίσκο για τον Labunski.

Αλλά ακόμη και αν αυτά τα ζητήματα εξομαλυνθούν, οι πελάτες με τους οποίους μίλησε ο Labunski θα προτιμούσαν να μιλήσουν με έναν άνθρωπο παρά με ένα ρομπότ. «Είναι όλοι καχύποπτοι απέναντι σε αυτό, οπότε θα μπορούσε να μου κοστίσει πελάτες, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είμαι προσεκτικός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com