Με φόντο τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ οι επαφές στις Βρυξέλλες

Με φόντο τα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ οι επαφές στις Βρυξέλλες
27 May 2021, Bavaria, Augsburg: A one-euro coin and a 100-euro banknote lie on a table. Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa (Photo by KARL-JOSEF HILDENBRAND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Η Ελλ.Στατ. ανακοινώνει στοιχεία για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου - Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών για Eurogroup και Ecofin.

Η 12η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία πριν από περίπου δύο εβδομάδες, συζητείται σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ η Ελλ.Στατ. ανακοινώνει στοιχεία για το ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο (προσωρινά στοιχεία).

Σημειώνεται ότι πρόκειται για την περίοδο Ιούλιος – Σεπτέμβριος, με έντονο αποτύπωμα της τουριστικής κίνησης. Η επίδοση, αν και προβλέπεται πιο ήπια, θα είναι συνέχεια της εκρηκτικής αύξησης του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο. Τότε η ανάπτυξη διαμορφώθηκε σε 16,2% ως αποτέλεσμα της σύγκρισης με τη χαμηλή βάση του 2020 που η οικονομία ήταν κλειστή. Με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό υπερδιπλασιάστηκαν φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι αγγίζοντας τα 11-12 δισ. ευρώ αναμένεται επίδοση που θα καταστήσει ασφαλή την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 6,9% στο σύνολο του 2021 αφήνοντας χώρο για περαιτέρω θετική αναθεώρηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin. Το μεσημέρι θα συναντήσει τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί η 12η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα. Αναμένεται θετική εισήγηση για την εκταμίευση της έκτης δόσης από τα κέρδη των ομολόγων ANFAs και SMPs που διακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ύψους 767 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο των επαφών στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν και τις εκθέσεις μεταπρογραμματικής εποπτείας Πορτογαλίας, Κύπρου, Ισπανίας και Ιρλανδίας, τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΔΝΤ για την ευρωζώνη στο πλαίσιο του άρθρου IV και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις συστάσεις για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης το 2022. Ακόμη, προβλέπεται να εξεταστεί η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της ευρωζώνης στο πλαίσιο των προσχεδίων των προϋπολογισμών που έχουν καταθέσει τα κράτη μέλη για το 2022. Αναμένεται να συμφωνηθεί επίσης το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το α’ εξάμηνο του 2022, τότε που θα βρεθεί στο επίκεντρο η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες μετά και τον Μάρτιο, οπότε λήγει το έκτακτο πρόγραμμα PEPP για παροχή ρευστότητας της ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ecofin, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν επίσης για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τον πληθωρισμό. Θα ενημερωθούν ακόμη, μεταξύ άλλων, για την πρόοδο σχετικά με τη δέσμη νομοθετικών μέτρων προσαρμογής στον στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της τραπεζικής ένωσης και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για την ένωση κεφαλαιαγορών.