Με μάσκες, sms και «click away» ψώνια τα φετινά Χριστούγεννα

Με μάσκες, sms και «click away» ψώνια τα φετινά Χριστούγεννα
Daily life at Monastiraki Square in Athens, Greece, on August 25, 2020 during the Covid-19 pandemic era with a few locals and tourists seen wearing facemasks, an obligatory safety measure for public transportation. Usually, Monastiraki is overcrowded with tourists from all over the world as it is a flea market neighborhood in the old town of Athens, Greece, and is one of the principal shopping districts in Athens. The area is home to clothing boutiques, souvenir shops, and specialty stores, and is a major tourist attraction in Athens, Greece, on August 25, 2020 and Attica for bargain shopping but also for the traditional style or modern with a view of the Acropolis and the Parthenon bars and restaurants. The area is named after Monastiraki Square, which in turn is named for the Church of the Pantanassa that is located within the square. Greek economy is suffering from the reduced number of arriving tourists as the tourism industry is one of the main income sectors for the country's economy but Greece is focused to keep low numbers of Coronavirus cases with local lockdown and new additional safety measures announcent every day. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) Photo: AFP

Κάτι περισσότερο από ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, γίνεται σαφές ότι φέτος οι γιορτές θα είναι διαφορετικές για όλους και κυρίως για τον κόσμο της αγοράς, λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας covid-19.

Καθολική χρήση μάσκας, αποστολή sms για μετακίνηση, απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομών και περιορισμός ατόμων σε συγκεκριμένο αριθμό σε κάθε σπίτι θεωρούνται βέβαιο ότι θα είναι σε ισχύ την περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι επιδημιολόγοι συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι είναι νωρίς να μιλάμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων καθώς η πανδημία πιέζει αφόρητα το σύστημα υγείας. «Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε χθες ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Διαβάστε περισσότερα:

Απομακρύνεται το σενάριο για άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου – O «μαύρος» Νοέμβριος της πανδημίας

Το σύστημα click away

Μιλώντας, σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι το όποιο άνοιγμα της αγοράς θα γίνει σταδιακά και με μεγάλη προσοχή στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη, όπως παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Ωστόσο, τόνισε ότι η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα.

Δήλωσε επίσης πως ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή όπως εξήγησε θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρωπινή επαφή, ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι τομείς της οικονομίας που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν εστίες διασποράς του ιού δε θα ανοίξουν, ή θα ανοίξουν πολύ αργότερα.

Ο κ. Γεωργιάδης, εκτίμησε πως αν όλα πάνε καλά, το εμβόλιο θα φτάσει στη χώρα μας στα μέσα Δεκεμβρίου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το άνοιγμα της οικονομίας.

Δεν θα ανοίξουν τα κέντρα διασκέδασης

Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνει με τους κανόνες περί επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανάλογα με το εμβαδόν ενώ πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν τις επόμενες μέρες.

Παράλληλα, τόνισε τα κέντρα διασκέδασης θα παραμείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών ενώ σε ό,τι αφορά τα bar υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ανοίξουν. «Φέτος θα είναι μια διαφορετική Πρωτοχρονιά και διαφορετικά Χριστούγεννα».

«Η εξάπλωση του ιού στη χώρα ήταν μεγαλύτερη από ότι πιστεύαμε» δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια μείωση στα κρούσματα και τόνισε ότι χρειάζεται πιστή τήρηση των μέτρων. «Εφόσον δεν μπορεί να τιθασευτεί η επιδημία τώρα, θα πρέπει να συζητηθεί αυστηροποίηση των μέτρων» και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων.

«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική» σημείωσε, σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ΜΕΘ του «Νοσοκομείου Παπανικολάου» Νίκος Καπραβάελος υπογραμμίζοντας ότι με το άνοιγμα της οικονομίας είναι πιθανό να έρθει και το τρίτο κύμα γύρω στον Γενάρη – Φλεβάρη και εκφράζοντας την ανησυχία του ότι το σύστημα υγείας πρέπει να είναι έτοιμο να το αντιμετωπίσει.