Μεγάλες περικοπές στο εφάπαξ με το νέο ασφαλιστικό

Μεγάλες περικοπές στο εφάπαξ με το νέο ασφαλιστικό

Nέες μειώσεις στα εφάπαξ της τάξης του 15-20% φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αλλάζει ριζικά τον τρόπο υπολογισμού της παροχής.

Μεγάλες περικοπές στο εφάπαξ που θα πάρουν θα δουν αρκετοί υπάλληλοι του Δημοσίου.

Οι απώλειες ξεκινούν από 13,26% και φτάνουν ως και 27% για όσους αποχώρησαν με σύνταξη από 1ης/9/2013 και μετά. Λιγότερα θα χάσουν όσοι πρόλαβαν την έξοδο ως τις 31/12/2013, ενώ όσοι αποχώρησαν από 1ης/1/2014 και μετά, και κυρίως όσοι θα αποχωρούν στα επόμενα έτη (2016, 2017, 2018 κ.λπ.), θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, σε λίστα αναμονής είναι περίπου 65.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι περιμένουν το εφάπαξ ως και δυόμισι χρόνια. Οι νέες πληρωμές, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και κλείσει η αξιολόγηση, αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αποδίδουν την καθυστέρηση της καταβολής του εφάπαξ που εκκρεμεί από το 2013 στον μαθηματικό τύπο τον οποίο είχαν ορίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χαρακτηρίζοντάς τον λανθασμένο και πρακτικά ανεφάρμοστο. Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι για να αλλάξει ο μαθηματικός τύπος πρέπει να ψηφιστεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Με το νέο σύστημα το εφάπαξ θα υπολογίζεται με δύο τρόπους:

1. Για το διάστημα ασφάλισης ως τις 31/12/2013, το βοήθημα θα είναι ίσο με το 60% του μέσου όρου των αποδοχών των 5 τελευταίων ετών και θα πολλαπλασιάζεται με το σύνολο των ετών εργασίας.

2. Για το διάστημα ασφάλισης από 1ης/1/2014 και εφεξής, το εφάπαξ θα ισοδυναμεί με την επιστροφή των εισφορών που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι (Δημοσίου, ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Ταμείων Πρόνοιας Ιδιωτικού τομέα). Για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται ο ασφαλισμένος από 1ης/1/2014 και μετά, το νομοσχέδιο προβλέπει την εφαρμογή ενός νέου μαθηματικού τύπου (σ.σ.: ανάλογου με αυτόν που είχε προβλεφθεί στο νόμο 4093/12 και δεν εφαρμόστηκε), που θα υπολογίζει την επιστροφή εισφορών ανάλογα με τη μεταβολή των μισθών.

Για υπαλλήλους Ταμείων που πληρώνουν εισφορά μικρότερη του 4%, το εφάπαξ θα είναι ακόμη μικρότερο και δεν θα βγαίνει με το 60% των αποδοχών αλλά με αναλογικά μικρότερο ποσοστό. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι δημοτικοί υπάλληλοι, καθώς η εισφορά τους είναι στο 1% και το υπόλοιπο 3% καταβαλλόταν υπέρ του τομέα πρόνοιας από τα έσοδα έργων και εργολαβιών των δήμων.