Η μεγάλη εβδομάδα του Twitter

Η μεγάλη εβδομάδα του Twitter

Ντεμπούτο για την μετοχή του στις 6 Νοεμβρίου – Τεράστιο το επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Εβδομάδα με πληθώρα οικονομικών στοιχείων είναι αυτή που ξεκινάει τη Δευτέρα 04 Νοεμβρίου καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα πολλών εταιρειών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Την παράσταση όμως αναμένεται να κλέψει το ντεμπούτο του Twitter στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η Wall Street ήδη κινείται στους ρυθμούς του δημοφιλούς social media, καθώς οι μετοχές της εταιρείας αρχίζουν διαπραγμάτευση στο αμερικάνικο ταμπλό, στα πλαίσια της αρχικής δημόσιας εγγραφής στην αμερικάνικη αγορά.

Το Twitter αναμένεται να καθορίσει την τιμή του IPO του, το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου και να αρχίσει διαπραγμάτευση στις 7 Νοεμβρίου στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Το IPO του Twitter αποτελεί ένα μέτρο της ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά, όπως σημειώνει ο Τζον Ράτλετζ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της SAFANAD.

Ποιος θα πλουτίσει από το Twitter;

Στα 11 δισ. ευρώ αποτιμάται η εταιρεία
Το Twitter έχει πει ότι θα πουλήσει συνολικά 70 εκατ. μετοχές σε τιμή μεταξύ των 17 και των 20 δολαρίων. Βάσει αυτών των τιμών, η εταιρεία αποτιμάται περίπου στα 11 δισ. δολάρια και θα αντλήσει έως και 1,4 δισ. δολάρια. Η αποτίμησή της μπορεί να φτάσει σχεδόν στα 14 δισ. δολάρια, ανάλογα με το πώς οι εργαζόμενοι και οι επενδυτές θα εξασκήσουν τα stock options. Το ποσό αυτό είναι χαμηλότερο από το 15 δισ. δολ. που ήταν η αρχική εκτίμηση πολλών αναλυτών, ενώ η αποτίμησή της εταιρείας είναι πιο κοντά σε αυτή της Pinterest, την οποία πρόσφατα οι επενδυτές αξιολόγησαν στα 3,8 δισ. ευρώ, παρά σε αυτή του Facebook, το οποίο μπήκε πέρυσι στο χρηματιστήριο με αποτίμηση 104 δισ. δολαρίων.

 

Οι χρηματιστηριακές εταιρείες εκτοξεύουν πάντως τις εκτιμήσεις για την τιμή της μετοχής. Την Παρασκευή, η Morningstar έγινε η τέταρτη χρηματιστηριακή που έδωσε τιμή-στόχο για το Twitter, και πολύ πάνω από το εύρος τιμών του IPO, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μετοχή έχει περιθώριο να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 30%. Συγκεκριμένα η χρηματιστηριακή εταιρεία έθεσε τιμή-στόχο τα 26 δολάρια ανά μετοχή, ενώ τον περασμένο μήνα, η Pivotal Research είχε θέσει την τιμή-στόχο τα 29 δολάρια, η SunTrust τα 50 δολ. και η Topeka Capital τα 54 δολ.!

Πάντως παρά τις εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών εταιρειών, η αγορά θα είναι σε επιφυλακή, καθώς δεν είναι μακρινή η περσινή «κακή» εγγραφή του Facebook, όταν οι μετοχές του χτυπήθηκαν από προβλήματα κατανομής και ανέκτησαν την τιμή της δημόσιας εγγραφής ένα χρόνο αργότερα.

Πώς το Twitter «ανέστησε» μια χρεοκοπημένη εταιρεία

Μεγάλο ενδιαφέρον πριν το ντεμπούτο
Μέχρι στιγμής περισσότεροι από τους αναμενόμενους είναι οι επενδυτές που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την αγορά μετοχών του Twitter, ανέφερε πηγή με γνώση της υπόθεσης.

Η πηγή που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της τόνισε πως πολλοί είναι οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τη μετοχή του Twitter, πριν ακόμα αυτή κάνει το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να φαίνεται πως θα εξαντληθούν και οι 70 εκατ. μετοχές. «Πραγματικά, η τιμή των μετοχών είναι αρκετά χαμηλή για να αυξήσει το ενδιαφέρον» ανέφερε ο Santosh Rao, αναλυτής στο Greencrest Capital Management LLC.

«Νομίζω ότι πιθανά το Twitter θα αυξήσει την τιμή, πράγμα που είδαμε και με το Facebook», τόνισε. Τα στελέχη του Twitter έχουν ήδη ξεκινήσουν μια σειρά συναντήσεων με επενδυτές, προσπαθώντας να τους πείσουν να αγοράσουν και να κρατήσουν πλήθος μετοχών.

Διαβάστε ακόμη: Τηλεόραση στο Twitter;

Το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη 218 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, με βάση την καταγραφή του περασμένου Ιουνίου, Οι πωλήσεις της επιχείρησης, οι οποίες έχουν τριπλασιαστεί, έφτασαν στα 317 εκατομμύρια δολάρια κατά το 2012, ενώ ήδη έχουν φτάσει στα 253 εκατομμύρια δολάρια τους πρώτους έξι μήνες του 2013…