Μειωμένο το ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας για το 2023

Μειωμένο το ισοζύγιο πληρωμών της Τουρκίας για το 2023
05/13/2023 Istanbul, Turkey. A view of the streets of Istanbul, before the general election. Turkey's general election is going be held on May 14 2023. (Photo by Saeid Arabzadeh / Middle East Images / Middle East Images via AFP) Photo: AFP
Καθώς τα έσοδα από τον τομέα των υπηρεσιών συνέχισαν να αποδυναμώνονται.

Η Τουρκία κατέγραψε περαιτέρω έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τον Δεκέμβριο, καθώς τα έσοδα από τον τομέα των υπηρεσιών συνέχισαν να αποδυναμώνονται.

Το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας -μετρά τη διαφορά μεταξύ των εισροών χρημάτων στη χώρα και των εκροών από αυτή- κατέγραψε έλλειμμα 2,09 δισ. δολαρίων τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους, έναντι 2,77 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας την Τρίτη. Τον Δεκέμβριο του 2022, το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 5,91 δισ. δολάρια.

Το μικρότερο έλλειμμα τον Δεκέμβριο ήρθε εν μέσω μιας απότομης μείωσης του ελλείμματος πρωτογενούς εισοδήματος της χώρας, το οποίο είχε εκτοξευθεί έναν μήνα νωρίτερα σε πάνω από 1,3 δισ. δολάρια. Από την άλλη πλευρά, το πλεόνασμα στις υπηρεσίες συνέχισε να μειώνεται.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Τουρκία κατέγραψε σπάνια πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, καθώς η θερινή τουριστική έκρηξη έφερε ένα κύμα δολαρίων στη μεσογειακή χώρα, σύμφωνα με το MarketWatch.

Όμως, η σταθερή αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας τροφοδότησε τον ανεξέλεγκτο εγχώριο πληθωρισμό και έστειλε τις τιμές των εισαγωγών στα ύψη, επιβαρύνοντας το ισοζύγιο αγαθών και εμπορίου.

Για το σύνολο του έτους, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας κατέγραψε έλλειμμα 45,15 δισ. δολαρίων, από 49,09 δισ. δολάρια το 2022, με το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών να παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο στα 86,56 δισ. δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: