Tο «MELLON» των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Tο «MELLON» των ηλεκτρονικών συναλλαγών

Ο Νίκος Πετρακόπουλος μας μυεί στον κόσμο της τραπεζικής τεχνολογίας.

Ήταν από εκείνους που οραματίστηκαν ένα διαφορετικό μέλλον για τον κλάδο της πληροφορικής και που προτίμησαν να χαράξουν τη δική τους πορεία παρά να ακολουθήσουν τις εξελίξεις. Η απελευθέρωση της λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα σε μια περίοδο που παγκοσμίως η αγορά αυτή σημείωνε ραγδαία ανάπτυξη, τον οδήγησε στη δημιουργία της Mellon Technologies, του πολυεθνικού ομίλου ο οποίος παρέχει εξειδικευμένες λύσεις και υπηρεσίες για τη διευκόλυνση των συναλλαγών οργανισμών με μεγάλο αριθμό συναλλασσόμενων όπως τράπεζες, οργανισμούς κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνιακούς πάροχους και μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Το 1994, όταν και ιδρύθηκε η Mellon Technologies, απασχολούσε  μόλις 14 άτομα. Σήμερα ξεπερνά τους 2500 εργαζόμενους ενώ έχει δημιουργήσει έναν όμιλο 17 εταιρειών με παρουσία σε 12 χώρες της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης.

Ο όμιλος συνεχίζει ακάθεκτος την ανοδική του πορεία επενδύοντας διαρκώς στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ψηφιακής επικοινωνίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, projects που αφορούν σε λύσεις τεχνολογίας, υπηρεσίες call center και υπηρεσίες business process management, ενώ διερευνάται και αξιολογείται η είσοδος σε νέες αγορές όπως η Τουρκία, η Ρωσία αλλά και χωρών της ΝΑ Ευρώπης.

Ο κ. Νίκος Πετρακόπουλος, Πρόεδρος και CEO του Ομίλου Εταιρειών Mellon σχολιάζει στο fortunegreece.com τις εξελίξεις στον κλάδο και μιλά για τα επόμενα βήματα του Ομίλου που θεωρείται leader στην ελληνική αγορά.

Κύριε Πετρακόπουλε είστε από τους ανθρώπους που έχουν καταγράψει μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία και φροντίζουν να μην «εκτίθενται» στα μέσα. Ποιο είναι το μυστικό που σας οδήγησε στο σημείο που είστε σήμερα; Τι ιδιότητες πρέπει να φέρει κάποιος για να γίνει «καλός» επιχειρηματίας;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει μυστική συνταγή. Σίγουρα είναι σημαντικό να διαθέτει πολύ καλή γνώση της αγοράς που απευθύνεται, αλλά ακόμα περισσότερο να κατανοεί τις δυναμικές που τη διέπουν, κάτι στο οποίο συμβάλει και ο χρόνος που αφιερώνει κάποιος στον κάθε πελάτη.

Και δεδομένου ότι, τουλάχιστον στην αγορά μας, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, χρειάζεται σημαντικός βαθμός ευελιξίας για να μπορέσει κανείς να αναγνωρίσει και να εκμεταλλευτεί εγκαίρως τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Για εμένα προσωπικά ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη μιας επιχείρησης είναι η καλλιέργεια ενός κοινού οράματος μέσα από το οποίο οι άνθρωποι που τη συνιστούν, εμπνέονται και δημιουργούν. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραγνωρίσουμε και τον παράγοντα τύχη!

Μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής με ηγετικό ρόλο στο χώρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών.  Τι ήταν αυτό που σκεφτόσασταν όταν ιδρύατε τη Mellon Technologies;

Η ενασχόληση μου με την τραπεζική αγορά και την πληροφορική ξεκίνησε πριν από την ίδρυση της Mellon. Η ευκαιρία που αναγνωρίσαμε τότε, προήλθε από την απελευθέρωση της λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα σε μια περίοδο που παγκοσμίως η αγορά αυτή σημείωνε ραγδαία ανάπτυξη.

Ιδρύοντας τη Mellon είχαμε ήδη εξασφαλίσει συνεργασίες με μεγάλους οίκους τους εξωτερικού και ήμασταν έτοιμοι να υποστηρίξουμε τις τράπεζες, νέες και παλιές, στη δυναμική εξάπλωση του δικτύου τους και στην ανταγωνιστική ανάπτυξή τους στον τομέα της  καταναλωτικής πίστης. Παράλληλα φροντίσαμε ώστε η εταιρεία να αναπτυχθεί πάνω σε ένα βιώσιμο μοντέλο, για την ίδια την επιχείρηση αλλά και για τους ανθρώπους της. Και όπως αποδείχτηκε το εγχείρημα της Mellon ήταν επιτυχημένο – όταν ξεκινήσαμε το 1994 την Mellon Technologies ήμασταν μόλις 14 άτομα σήμερα ξεπερνάμε τους 2500 έχοντας δημιουργήσει έναν όμιλο 17 εταιρειών με παρουσία σε 12 χώρες της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης.

Σε τι συνίσταται η καινοτομία της εταιρείας και ποιες ανάγκες της αγοράς καλύπτει;

Η πολυετής επικέντρωση και η επένδυσή μας στον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ψηφιακής επικοινωνίας, μας δίνει πρόσβαση σε κάθε νέα τάση της παγκόσμιας αγοράς από τη στιγμή που αυτή αρχίζει να δημιουργείται, αλλά και μας επιτρέπει να αναπτύσσουμε σημαντική εσωτερική τεχνογνωσία και δεξιότητες. Και αυτό ακριβώς είναι που συνιστά τη δική μας καινοτομία – η προστιθέμενη αξία που παρέχουμε στους πελάτες μας μεταφράζοντας και συνθέτοντας τις νέες τάσεις και τεχνολογίες σε λύσεις που απαντούν στις ανάγκες τους.

Οι ανάγκες αυτές μπορούν να συνοψισθούν σε δυο επίπεδα. Το εμπορικό, που αφορά στην καλύτερη εξυπηρέτηση του τελικού πελάτη ή καταναλωτή προσφέροντας περισσότερες επιλογές για τις συναλλαγές του και βελτιωμένη εμπειρία στην επικοινωνία του με τους πελάτες μας, και το οργανωτικό για τη βελτίωση των κρίσιμων δεικτών τους μειώνοντας λειτουργικά κόστη και αποκτώντας μεγαλύτερη ευελιξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Με ποιο τρόπο διατηρήσατε τα κέρδη σας σε ένα υφεσιακό περιβάλλον και ποιες οι οικονομικές εκτιμήσεις για το 2014;

Με πολύ στενή παρακολούθηση και συγκράτηση του κόστους σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του ομίλου. Με αναδιοργάνωση τμημάτων και διαδικασιών με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και την επίτευξη ενός πιο έξυπνου και ευέλικτου τρόπου λειτουργίας. Και τέλος, με προσαρμογή του χαρτοφυλακίου λύσεων και υπηρεσιών στις νέες ανάγκες της αγοράς, αξιολόγηση και εκμετάλλευση ευκαιριών σε νέους για εμάς κλάδους και αγορές, καθώς και συνεχή επένδυση στην προστιθέμενη αξία που μπορούμε και προσφέρουμε στους πελάτες μας.

Πρόσφατα ανακοινώσατε τη διεύρυνση της συνεργασίας σας με την LG Electronics Hellas στον τομέα των επαγγελματικών συστημάτων σήμανσης και προβολής. Θα ακολουθήσουν και άλλες συνεργασίες μέσα στο τρέχον έτος;

Ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη κινητικότητα και ενδιαφέρον για συνέργειες καθώς διανύουμε μια περίοδο που έρχεται να αλλάξει τον τρόπο που συναλλασσόμαστε και επικοινωνούμε. Πέραν των υφιστάμενων, αναγνωρισμένων εταιρειών πληροφορικής, βλέπουμε και τη  δημιουργία πολλών αξιόλογων νέων επιχειρήσεων – startups με φρέσκες ιδέες και φροντίζουμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με την αγορά.

Τι είδους projects βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη;

Έχουμε αρκετά σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για κάθε μια από τις κύριες δραστηριότητές μας – λύσεις τεχνολογίας, υπηρεσίες call center και υπηρεσίες business process management.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ταυτόχρονα πρόκληση παρουσιάζουν κάποια μεγάλα έργα που αφορούν στην υιοθέτηση και υλοποίηση λύσεων, ενδεχομένως και σε εθνικό επίπεδο, που θα επιτρέψουν την ασφαλή πραγματοποίηση «ανέπαφων πληρωμών» μέσω κινητού μέσα από εφαρμογές credit, debit, prepaid, ηλεκτρονικού πορτοφολιού κλπ. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον εμφανίζουν και έργα που αφορούν στην παροχή υπηρεσιών managed services δηλαδή την ανάληψη της διαχείρισης, ανάπτυξης και υποστήριξης δικτύου τερματικών εκ μέρους των τραπεζών.

Οι λύσεις προσωποποίησης που έχετε διαθέσει τα τελευταία χρόνια  και μέσω των θυγατρικών, έχουν εξοπλίσει κάποια από τα μεγαλύτερα κέντρα προσωποποίησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα οποία προσωποποιούν συνδυαστικά τον μεγαλύτερο αριθμό τραπεζικών καρτών της περιοχής. Σε τι επίπεδα βρίσκεστε αυτή τη στιγμή; Διεξάγονται συζητήσεις για διεύρυνση της παρουσίας σας στην περιοχή;

Ήδη στις αρχές του 2014 επεκταθήκαμε στο Κόσοβο στο πλαίσιο κάλυψης των τοπικών αναγκών μεγάλης Γερμανικής τράπεζας με ευρύτερη παρουσία στην περιοχή. Όσο ενδυναμώνουμε τις σχέσεις με τους διεθνείς πελάτες μας, είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν αντίστοιχες ευκαιρίες. Παράλληλα είμαστε σε συνεχή διερεύνηση και αξιολόγηση αγορών, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και η Ρωσία καθώς και κάποιες χώρες της ΝΑ Ευρώπης όπου ήδη έχουμε αρχίσει και δημιουργούμε σχέσεις μέσω των, γειτονικών σε αυτές, θυγατρικών μας.

Η αρνητική εικόνα που επικράτησε για την Ελλάδα διεθνώς επηρέασε τις συνεργασίες σας με το εξωτερικό;

Όχι ουσιαστικά. Η πολυετής συνεργασία, η σχέση εμπιστοσύνης που πάντα διατηρούσαμε, καθώς και η σταδιακή βελτίωση της εικόνας της χώρας μας, βοήθησαν στο να διατηρηθούν απρόσκοπτες οι σχέσεις με τους συνεργάτες μας, οι οποίοι μας έχουν στηρίξει καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης.

Γενικότερα πώς βλέπουν οι ξένοι τις ελληνικές εταιρείες του κλάδου; Πέρα από το «know how», θεωρούν ότι υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εταιρειών από άλλες χώρες;

Σίγουρα η τεχνογνωσία που αναφέρετε αποτελεί βασικό πλεονέκτημα το οποίο αναγνωρίζουν στο εξωτερικό. Πέραν αυτού, οι ελληνικές επιχειρήσεις πληροφορικής, και όχι μόνο, έχουν ως επί το πλείστων εξαιρετικά ανταγωνιστικές τιμές και μεγαλύτερη ευελιξία, ιδιαίτερα σε σχέση με τους δυτικούς εταίρους μας, προσφέροντας εξίσου ποιοτικές, ή και καλύτερες, υπηρεσίες και λύσεις.

Ποιες είναι οι νέες αγορές στις οποίες διαφαίνονται σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης;

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένει μια ελκυστική αγορά καθώς λόγω της ύφεσης έχει γίνει αναδιοργάνωση σε αρκετούς κλάδους, όπως άλλωστε συμβαίνει και στη χώρα μας, γεγονός που δημιουργεί νέες ανάγκες. Παράλληλα, μεγάλες χώρες τις κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπως Πολωνία, Ουκρανία και Ρωσία, αλλά και η γειτονική μας Τουρκία προσφέρουν πολλές ευκαιρίες κυρίως λόγω του μεγέθους της αγοράς τους.

Πώς βλέπετε να εξελίσσονται τα πράγματα στην ελληνική αγορά πληροφορικής τα επόμενα χρόνια;

Ήδη υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και πιστεύω ότι μέσα από αυτές τις κινήσεις που πραγματοποιούνται σήμερα, χαράζεται ουσιαστικά η στρατηγική για το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη δεκαετία. Σαφώς η αγορά του εξωτερικού ενέχει σημαντικές ευκαιρίες για αυτές τις εταιρείες πληροφορικής που επενδύουν στην εξωστρέφεια. Στην εγχώρια αγορά, κύριοι μοχλοί ανάπτυξης είναι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές τις οποίες το επόμενο διάστημα θα δούμε να επεκτείνονται και σε άλλους κλάδους πέραν του τραπεζικού, καθώς και η ανάκαμψη των επενδύσεων σε τεχνολογικές υποδομές τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα που τα τελευταία χρόνια υστερούν σε σχέση με τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ακόμα και πιο «παραδοσιακοί», κάθετοι κλάδοι βλέπουμε να αναζητούν πλέον μέσα από λύσεις πληροφορικής τρόπους να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να μειώσουν τα κόστη τους. Οι εξελίξεις αυτές είναι πρόκληση αλλά είναι και η κινητήριος δύναμή μας.

Διαβάστε ακόμη:

Helic: Το απόλυτο εργαλείο της τεχνολογίας

Το ελληνικό «νησί» του καφέ

To καταξιωμένο διεθνώς ελληνικό PeoplePerHour