Μέρκελ: «Θα συνεχίσω να πιέζω την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις»

Μέρκελ: «Θα συνεχίσω να πιέζω την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου για την Ελλάδα άφησε η Καγκελάριος – «Λύση δεν είναι μόνο η λιτότητα» απάντησε ο Στάινμπρουκ.

Το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε, όπως αναμενόταν άλλωστε, στην τηλεμαχία ενόψει των γερμανικών εκλογών της Καγκελάριου Μέρκελ με τον βασικό της αντίπαλο και υποψήφιο του SPD Πέερ Στάινμπρουκ.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στην πιθανότητα νέου πακέτου για τη χώρα μας, δήλωσε πως «κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας. Ενδέχεται να χρειαστεί τρίτο πακέτο βοήθειας αλλά δεν ξέρει κανείς πόσο μεγάλο θα είναι», υπογράμμισε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Παράλληλα, όμως, όπως σημείωσε, θα πρέπει να συνεχιστούν οι πιέσεις προς την Αθήνα για μεταρρυθμίσεις: «Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», διερωτήθηκε η Μέρκελ .

«Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή “παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα”», ανέφερε η Καγκελάριος. «Μιλώντας επίσης για την Ελλάδα, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι είναι η μεγαλύτερη κρίση που έπληξε ποτέ την Ευρώπη. Ως καγκελάριος, οφείλω να βεβαιωθώ ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δε θα σταματήσουν. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Ο ρόλος μου είναι να συνεχίσω να τους πιέζω. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε πει από το 2012 ότι η Μπούντεσταγκ είναι αυτή που θα αποφασίσει».

Σόιμπλε: «Τέρμα το ελληνικό μοντέλο διάσωσης»

Η κα Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά παραδέχθηκε ότι και η Γερμανία έχει στο παρελθόν βοηθηθεί και τώρα καλείται αυτή να βοηθήσει τις χώρες σε κρίση. Παράλληλα επέρριψε για μία ακόμη φορά την ευθύνη στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ, τόσο για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Δήλωσε ότι η Ελλάδα «έγινε δεκτή χωρίς να πληρεί τα κριτήρια» και επισήμανε: «η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ότι το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης».

Μέρκελ: «Η Ελλάδα δεν έπρεπε να μπει στο ευρώ»

Στη συνέχεια η Μέρκελ τόνισε πως με το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα η Γερμανία δεν βοηθάει μόνο ένα εταίρο της αλλά στηρίζει και τις γερμανικές τράπεζες από τις οποίες έχουν «δανειστεί οι ελληνικές επιχειρήσεις και πρέπει να επιστρέψουν τώρα τα χρήματα».

Δείτε τις φωτογραφίες – πηγή Reuters

1/8

Ο Στάινμπρουκ απαντώντας στη Μέρκελ δήλωσε πως αν ήταν καγκελάριος θα ακολουθούσε μια εντελώς διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης: «Ασφαλώς και υποστηρίζω την πολιτική αλληλεγγύης, αλλά σε καμία περίπτωση σε αυτή την υπερβολική δοσολογία» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο από μέτρα λιτότητας για να βοηθήσουμε τις χώρες με κρίση χρέους να ξαναχτίσουν τις οικονομίες τους. Κανείς δεν μπροούσε να φανταστεί το μέγεθος του προβλήματος στην Ελλάδα, ωστόσο εμείς θα είχαμε ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης».

Σε εκείνο το σημείο η Μέρκελ του υπενθύμισε πως το κόμμα του είχε στηρίξει τα πρώτα δύο πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα.