Μέση Ανατολή: Υπό ισραηλινό έλεγχο το λιμάνι της Γάζας – Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις

Μέση Ανατολή: Υπό ισραηλινό έλεγχο το λιμάνι της Γάζας – Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις
This handout picture released by the Israeli army on November 16, 2023, shows Israeli forces of the 188 brigade and Shayetet 13 at Gaza harbor during a military operation in the northern Gaza Strip amid continuing battles between Israel and the Palestinian militant group Hamas. (Photo by Israeli Army / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ISRAELI ARMY " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς το χρησιμοποιούσε ως κέντρο εκπαίδευσης για τις θαλάσσιες δυνάμεις καταδρομέων.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Πέμπτη ότι πήρε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του λιμανιού της Γάζας, μιας υποδομής-κλειδί στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, την 41η ημέρα του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Μια κοινή επιχείρηση τεθωρακισμένων και χερσαίων δυνάμεων επέτρεψε «αυτές τις τελευταίες ημέρες» να «αναληφθεί ο επιχειρησιακός έλεγχος του λιμανιού της Γάζας, που ελεγχόταν από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση το χρησιμοποιούσε «ως κέντρο εκπαίδευσης για τις θαλάσσιες δυνάμεις καταδρομέων με στόχο να σχεδιαστούν και να εκτελεστούν θαλάσσιες ναυτικές επιθέσεις».

Σε αντίποινα, το Ισραήλ σφυροκοπά αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, που τελεί υπό πλήρη πολιορκία. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει τον θάνατο 11.500 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, συμπεριλαμβανομένων 4.710 παιδιών, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.

Αφού δήλωσε ότι περικύκλωσε το βόρειο τμήμα του θύλακα, ο στρατός υποστηρίζει ότι διεξάγει μάχες στην καρδιά της πόλης της Γάζας και έχει ανακοινώσει αυτές τις τελευταίες ημέρες ότι πήρε τον έλεγχο πολλών κυβερνητικών κτιρίων της ισλαμιστικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων του κοινοβουλίου και της στρατονομίας.

Η ισλαμιστική οργάνωση υποβάθμισε την ανακοίνωση αυτή κάνοντας λόγο για «κενά» κτίρια.

Τα ισραηλινά στρατεύματα επεμβαίνουν επίσης στα νοσοκομεία της Γάζας, τα οποία το Ισραήλ υποστηρίζει ότι χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως κρυψώνες για όπλα και ως κέντρα διοίκησης.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει έτσι την έφοδό του στο βασικό νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, το αλ Σίφα, όπου βρίσκονται χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι, κάτι που προκαλεί έντονες ανησυχίες και επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

Ισραηλινά μαχητικά αεριωθούμενα έπληξαν επίσης την Πέμπτη την κατοικία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στη Γάζα, όπως ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Η κατοικία του Χανίγια «χρησιμοποιούνταν ως τρομοκρατική υποδομή και συχνά χρησίμευε ως σημείο συνάντησης ανώτερων ηγετών της Χαμάς για να κατευθύνουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αμάχων και στρατιωτών των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις)», ανακοινώθηκε από την ίδια πηγή.

Το Ισραήλ κάλεσε τους κατοίκους της πόλης Χαν Γιούνες να την εκκενώσουν

Οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις έκαναν ρίψη φυλλαδίων στη διάρκεια της νύχτας μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης σε περιοχές ανατολικά της πόλης Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποιώντας τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή και να μεταβούν σε καταφύγια για την δική τους ασφάλεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Παρόμοια φυλλάδια έχουν ήδη ριφθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες αλλά αυτή τη φορά ακολούθησε ισραηλινό σφυροκόπημα στις ανατολικές συνοικίες.

Δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν ήδη βρει καταφύγιο στην Χαν Γιούνες, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα, σε σχολεία και σκηνές με αποτέλεσμα να προκαλείται συνωστισμός εν μέσω ελλείψεων σε τρόφιμα και πόσιμο νερό.

«Για την δική σας ασφάλεια, πρέπει να εκκενώσετε άμεσα τα σπίτια σας και να κατευθυνθείτε σε γνωστά καταφύγια», έγραφαν τα φυλλάδια αναφέροντας τις συνοικίες Χουζάα, Αμπασάν, Μπανί Σουχάιλα και Αλ Καράρα.

«Όποιος βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες ή στις εγκαταστάσεις τους εκθέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τρομοκράτες θα στοχοθετηθεί», έγραφαν τα φυλλάδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αίγυπτος δεν έχει θέσει όριο στον αριθμό των τραυματιών που μπορεί να δεχθεί από τη Λωρίδα της Γάζας

Η Αίγυπτος προς το παρόν δεν έχει θέσει όριο στον αριθμό των τραυματιών που μπορεί να δεχθεί από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο επικεφαλής του νοσοκομείο του αλ Αρίς που βρίσκεται κοντά στο πέρασμα της Ράφα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Άχμεντ Μάνσουρ επεσήμανε την Τετάρτη ότι η Αίγυπτος είναι έτοιμη να δεχθεί οποιονδήποτε αριθμό τραυματιών από τη Γάζα, εφόσον καταφέρουν να φτάσουν στο πέρασμα της Ράφα. Άλλα νοσοκομεία στην Αίγυπτο είναι επίσης έτοιμα να δεχθούν Παλαιστίνιους τραυματίες, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας της Αιγύπτου Χάλιντ Άμπντελ Γάφαρ έχει ήδη τονίσει ότι όλοι οι τραυματίες που φτάνουν στη χώρα θα λάβουν περίθαλψη.

«Ήδη περιθάλπουμε όλες τις ιατρικές υποθέσεις που περνούν από το πέρασμα της Ράφα, αλλά η ισραηλινή πλευρά ελέγχει τους αριθμούς», είχε δηλώσει πρόσφατα.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: