Μέσω Μπουένος Άιρες η αποπληρωμή του χρέους της Αργεντινής

Μέσω Μπουένος Άιρες η αποπληρωμή του χρέους της Αργεντινής

Πρόταση της κυβέρνησης στους ιδιώτες πιστωτές να καταβάλλονται σε τράπεζα της Αργεντινής τα οφειλόμενα ποσά, παρακάμπτοντας το «πάγωμα» των ΗΠΑ.

Την απόφαση να προτείνει στους ιδιώτες πιστωτές την από εδώ και πέρα αποπληρωμή του χρέους της Αργεντινής μέσω του οικονομικού κέντρου του Μπουένος Άιρες, παρακάμπτοντας έτσι το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών της από την αμερικανική δικαιοσύνη, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Κίρχνερ.

«Για τη διασφάλιση της καταβολής στους πιστωτές που δέχθηκαν τις αναδιαρθρώσεις χρέους του 2005 και του 2010, η τράπεζα Banco Nacion έχει οριστεί να αντικαταστήσει την Bank of New York Mellon, χωρίς να προδικάζεται τι θα αποφασίσουν οι ομολογιούχοι. Είναι ένα μέτρο που βασίζεται σε εθελοντική βάση», δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής, προσθέτοντας ότι σχετικό νομοσχέδιο στάλθηκε στο Κογκρέσο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη μεταφορά της καταβολής των ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου από το οικονομικό κέντρο της Νέας Υόρκης σε εκείνο του Μπουένος Άιρες.

«Οι ομολογιούχοι θα μπορούν να επιλέξουν να αλλάξουν εθελοντικά τα χρεόγραφά τους εκπεφρασμένα σε ξένο νόμισμα με τίτλους που εκδίδονται βάσει της νομοθεσίας της Αργεντινής», δήλωσε σε ομιλία της από το προεδρικό μέγαρο που μεταδόθηκε από τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

Η τελευταία καταβολή του χρέους της Αργεντινής στους ιδιώτες πιστωτές, 539 εκατομμύρια δολάρια, έχει «παγώσει» από τις 26 Ιουνίου σε λογαριασμό της Bank of New York, με απόφαση του αμερικανού δικαστή Τόμας Γκρίζα.

Διαβάστε ακόμη:

Ο κερδοσκόπος που… δεν κλαίει για την Αργεντινή

Στίγκλιτς: «Θα πληρώσουμε όλοι την χρεοκοπία της Αργεντινής»

Η Αργεντινή προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά των ΗΠΑ