Μετά από απανωτές προσπάθειες, έχουμε ΕΣΡ

Μετά από απανωτές προσπάθειες, έχουμε ΕΣΡ
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (1-A) προεδρεύει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η διάσκεψη των προέδρων της βουλής αποφάσισε να συγκροτήσει το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.

Επιτεύχθηκε η επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία 4/5 στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η σημερινή ήταν η 6η Διάσκεψη με αντικείμενο την συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής και, όπως είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, θα ήταν και τελευταία αν και αυτή απέβαινε άκαρπη όπως οι προηγούμενες. Το νέο ΕΣΡ ψηφίστηκε με 20 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και 4 «παρών» από ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ένωση Κεντρώων.

Το νέο ΕΣΡ θα είναι:

Πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρομάνος, Αντιπρόεδρος Ροδόλφος Μορώνης και μέλη Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Νίκος Κιάος, Γιώργος Πλειός αντί του κ. Κουφόπουλου, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Σαρειδάκης.

Είχαν προηγηθεί συνεχείς διαβουλεύσεις το προηγούμενο διάστημα στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας και ως συμβιβαστική πρόταση ο Νίκος Βούτσης πρότεινε για πρόεδρο του ΕΣΡ το προταθέντα από την ΝΔ Αθανάσιο Κουτρουμάνο και Αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη. Προηγήθηκε εξάλλου και η δημόσια δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά δια του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου σύμφωνα με την οποία «το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες» και «ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και κυρίως της Νέας Ανεξάρτητης Αρχής».

Ο Νίκος Δένδιας, αν και δέχθηκε ως θετική την τελευταία δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Παππά, ζήτησε την τοποθέτηση του κ. Βούτση ως προέδρου της Βουλής και τρίτου πολιτειακού παράγοντα και ανέφερε ότι αυτή θα είναι η λιδία λίθος για την περαιτέρω στάση της ΝΔ.

«Αποτιμούμε κ. πρόεδρε τη δική σας συμβολή ως ιδιαίτερα θετική επί της επίτευξης λύσης, γενικώς στα ζητήματα των ανεξάρτητων Αρχών και ιδίως για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ακριβώς λόγω του κύρους σας, θα θέλαμε τη δική σας ρητή δέσμευση επί του ζητήματος. Ξέρουμε ότι είναι θέμα κυβέρνησης, όμως είναι λιδία λίθος η δική σας ρητή τοποθέτηση να περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των δυναμένων να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό. Είναι κορυφαίο ζήτημα και γι’ αυτό εκτιμούμε ως κορυφαία τη δική σας δήλωση ως ύψιστου παράγοντα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και τρίτου πολιτειακού παράγοντα», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον κ. Βούτση, ο κ. Δένδιας.

Ο αριθμός ήταν πρόταση της πλειοψηφίας και της κυβέρνησης και όχι προσωπική άποψη του υπουργού και ως τέτοια την έχουμε χρεωθεί, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «με αυτή την έννοια σε αυτή την ιδιαίτερη διαδικασία θέλετε τη δική μου δεσμευτική δήλωση. Είναι προφανές ότι το αρμόδιο ΕΣΡ θα κινηθεί σε μια αντίληψη και διερεύνηση σε έναν αυξημένο αριθμό και ια υπάρξει και θα υπάρξει διάλογος στο ΕΣΡ αλλά και διαβούλευση από την πλευρά μας».

Νίκος Παππάς: Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός

Μετά την επιτυχή κατάληξη στη Διάσκεψη των Προέδρων και την ψήφιση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια.

Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση.

Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός.

​Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση.

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια.

Κανείς δεν υποστηρίζει οτι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία. ​

​Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία.​

Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ.

Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει.

Καλή επιτυχία σε όλους».

Η πλήρης σύνθεση του ΕΣΡ

Αναλυτικά η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, μετά το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η εξής:

• Πρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

• Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου ο κ. Ροδόλφος Μορώνης, δημοσιογράφος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, πρώην διευθυντής και μέλος του Ε.Σ.Ρ. (1991-1993, 2002-2005), πρώην υφυπουργός στον πρωθυπουργό (κυβερνητικός εκπρόσωπος) στην υπηρεσιακή κυβέρνηση (Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2015), πρώην Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ. Δίδαξε τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

• Μέλος του Συμβουλίου η κ. Πόπη (Καλλιόπη) Διαμαντάκου, δημοσιογράφος (από το 1986), κάτοχος πτυχίου D.E.A. του Πανεπιστημίου της Σορβόνης (Paris I), Διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτισμού και Επικοινωνίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα «ΜΜΕ και Ψυχολογία» (2002-2008), Δημοτική Σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων (2014).

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας.

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Νίκος Κιάος, δημοσιογράφος (από το 1972), απόφοιτος Φυσικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ραδιοηλεκτρολογία, πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Α. (1999-2001), πρώην Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ., πρώην μέλος του Δ.Σ. του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (2000-2010), πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. του Ο.Α.Κ.Α. (2015-2016).

• Μέλος του Συμβουλίου η κ. Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρος, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

• Μέλος του Συμβουλίου η κ. Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΚ Υ.Ο.Δ.Δ. 783/12-12-2014) η οποία διανύει ήδη θητεία.

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και τα ΜΜΕ.

• Μέλος του Συμβουλίου ο κ. Γεώργιος Σαριδάκης, οικονομολόγος.