«Μετά τη νίκη Τραμπ: φόβοι, ελπίδες, σενάρια»

«Μετά τη νίκη Τραμπ: φόβοι, ελπίδες, σενάρια»
Republican presidential candidate Donald Trump waves to supporters as he takes the stage for a campaign event in Dallas, Monday, Sept. 14, 2015.

Μετά την πρώτη έκπληξη του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ, ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τις επιπτώσεις για την Ευρώπη.

Μετά την εκλογική νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες βγήκαν στους δρόμους, στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στο Λος Άντζελες και άλλες πόλεις. Η εναλλακτική Tageszeitung του Βερολίνου σε σχόλιό της με τίτλο «Ελπίδα εκ των κάτω» επισημαίνει ότι οι διαμαρτυρίες δεν στρέφονται αποκλειστικά κατά του Τραμπ, αλλά ευρύτερα κατά του ρατσισμού και των ποικίλων διακρίσεων στην αμερικανική κοινωνία.

«Οι διαμαρτυρίες δείχνουν ότι η χρηστή χρήση του εκλογικού δικαιώματος δεν είναι η μοναδική πολιτική πράξη των Αμερικανών πολιτών. Το αποτέλεσμα της κάλπης δεν τους υποχρεώνει να θάψουν τις ελπίδες τους για μια ανοιχτή και χειραφετημένη κοινωνία. Το αντίθετο. Η θορυβώδης παρέμβαση και η διαμαρτυρία με αίτημα την ισότητα και την αλληλεγγύη είναι η πολιτική κουλτούρα που συνιστά τη βάση μιας προοδευτικής κοινωνίας. Αυτή η ανταρσία της κοινωνίας των πολιτών είναι ακόμα στα σπάργανα. Είναι όμως ένα κίνημα που έχει μια τετραετία για να ωριμάσει».

Η συντηρητική Welt από την πλευρά της είναι συνεπαρμένη από την ανατροπή των αμερικανικών εκλογών και διαβλέπει παρόμοιες εξελίξεις και στην Ευρώπη: «Ό,τι συνέβη τώρα στις ΗΠΑ επίκειται και στην Ευρώπη. Οι πολιτικά ανήλικοι εξεγέρθηκαν κατά των ελίτ που τους κηδεμόνευαν, ελίτ που είχαν καλομάθει στη ζεστασιά μιας πομφόλυγας από προνόμια και προκαταλήψεις.»

«Οι ελίτ αυτές καλούσαν κάθε τόσο τη λεγόμενη σιωπηρή πλειοψηφία να σπάσει τη σιωπή της, να ενεργοποιηθεί, να αναμιχθεί στα πράγματα. Και τώρα που η σιωπηρή πλειοψηφία των Αμερικανών έκανε χρήση ενός βασικού της δικαιώματος οι ελίτ πάλι δεν είναι ευχαριστημένες. Αυτό που ζούμε στις ΗΠΑ δεν είναι το κύκνειο άσμα της δημοκρατίας, είναι η αρχή του τέλους μιας μακράς περιόδου αλαζονείας».

Πηγή: dw.com