Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία δίνει όπλα στο Ιράκ

Μετά τις ΗΠΑ και η Γαλλία δίνει όπλα στο Ιράκ

Προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για το Ιράκ – Αρνείται να παραιτηθεί ο Νούρι αλ-Μάλικι.

Η Γαλλία θα διοχετεύσει «μέσα στις ερχόμενες ώρες» όπλα στο Ιράκ «για να στηρίξει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των δυνάμεων που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», των τζιχαντιστών που προχωρούν προς τη Βαγδάτη, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Για να απαντήσει στις επείγουσες ανάγκες που εκφράσθηκαν από τις περιφερειακές αρχές του Κουρδιστάν, ο αρχηγός του (γαλλικού) κράτους (Φρανσουά Ολάντ) αποφάσισε, σε συμφωνία με τη Βαγδάτη, να αποσταλούν όπλα μέσα στις ερχόμενες ώρες», αναφέρει στην ανακοίνωση η γαλλική προεδρία.

Στο μεταξύ, η ΕΕ ετοιμάζει μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της για το Ιράκ, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος των υπηρεσιών της Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Άστον ικανοποιεί έτσι τα αιτήματα της Γαλλίας και της Ιταλίας που ζητούν εδώ και πολλές ημέρες μια έκτατη συνεδρίαση για να εξετασθεί το αίτημα των Κούρδων του Ιράκ, οι οποίοι προσπαθούν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές στο βόρειο τμήμα της χώρας, να τους αποσταλούν όπλα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reurers, η συνάντηση αναμένεται να καλύψει, εκτός από το Ιράκ, τα θέματα της Ουκρανίας και της Γάζας. Πηγή του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, ή το αργότερα τη Δευτέρα ή την Τρίτη της επόμενης.

Στο Λονδίνο έγινε γνωστό από την Ντάουνινγκ Στριτ πως ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις διακοπές του στην Πορτογαλία και επέστρεψε στη Βρετανία για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της έκτακτης κυβερνητικής επιτροπής Κόμπρα με θέμα τη σύγκρουση στο Ιράκ.

«Θα παραμείνω στην εξουσία»
Στο μεταξύ ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι εξέφρασε σήμερα την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην εξουσία μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε μετά το διορισμό από τον ιρακινό πρόεδρο ενός αντιπάλου του, του Χάιντερ αλ-Αμπάντι, για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

«Επιβεβαιώνω πως η (απερχόμενη) κυβέρνηση παραμένει και δεν θα αντικατασταθεί χωρίς απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου», δήλωσε κατά την εβδομαδιαία τηλεοπτική ομιλία του ο Μάλικι, ο οποίος θεωρεί πως έχει τη νομιμοποίηση για μια τρίτη θητεία.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο διορισμός του Χάιντερ αλ-Αμπάντι για να τον αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία παραβιάζει το σύνταγμα και «δεν έχει καμιά αξία».

Η ιρακινή τηλεόραση μετέδωσε σήμερα πως ο Αμπάντι εργάζεται για το σχηματισμό νέου υπουργικού συμβουλίου και την εκπόνηση ενός κυβερνητικού προγράμματος σε συμφωνία με άλλους πολιτικούς συνασπισμούς.

Όμως ο Μάλικι έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να παραμερίσει έπειτα από οκτώ χρόνια στην πρωθυπουργία. Επικριτές έχουν κατηγορήσει αυτόν τον ισλαμιστή σιίτη ότι στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του περιθωριοποίησε την άλλοτε κυρίαρχη κοινότητα των σουνιτών μουσουλμάνων της χώρας και ως εκ τούτου επιδείνωσε την κρίση.