Μετατίθεται για τον Απρίλιο η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

Μετατίθεται για τον Απρίλιο η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου
epa05199530 A Syrian passport being tested for validity at the new arrival centre for asylum seekers at the Central Contact Point for Asylum Seekers Saxony-Anhalt in Halberstadt, Germany, 07 March 2016. German Chancellor Angela Merkel said 07 March that she is against closing borders to stem the arrival of people into Europe, ahead of an EU summit with Turkey aimed at finding fresh solutions to the migration surge. EPA/JENS WOLF

Τι αναμένεται να αλλάξει στο κρίσιμο ζήτημα της επανεγκατάστασης των μεταναστών και των προσφύγων.

Για τον Απρίλιο μετατίθεται η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου, όπως ανέφερε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα. Η ίδια σημείωσε ότι την Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, θα πραγματοποιηθεί μια πρώτη συζήτηση επί του θέματος, ωστόσο η Επιτροπή θα αποκαλύψει «τo στρατηγικό της όραμα» επί των μεταρρυθμιστικών επιλογών στις 6 Απριλίου. Αυτή θα είναι η αρχή της συζήτησης για την αναθεώρηση της εν λόγω Συνθήκης, η οποία καθορίζει κατά κύριο λόγο το κράτος-μέλος που είναι υπεύθυνο για την εξέταση ενός αιτήματος ασύλου.

Την Τετάρτη αναμένεται να παρουσιάσει η Επιτροπή ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής, τη «νομική ανάλυση» του σχεδίου συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, δηλαδή πώς θα είναι νομικά, πρακτικά και οικονομικά υλοποιήσιμη η συγκεκριμένη συμφωνία. Τέλος, θα παρουσιάσει και την εξαμηνιαία έκθεσή της για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας των 28 κρατών-μελών για το μηχανισμό μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης.