Μια απρόσμενη διαδικτυακή παρέμβαση του Τζούλιαν Ασάνζ

Μια απρόσμενη διαδικτυακή παρέμβαση του Τζούλιαν Ασάνζ

«Μόνο ένας χαζός δεν φοβάται. Θάρρος σημαίνει να νιώθεις φόβο αλλά να προχωράς έτσι και αλλιώς».

Τα τελευταία δύο χρόνια, το φεστιβάλ SXSW Interactive έχει χτίσει φήμη ως ένας χώρος για την παρουσίαση σημαντικών εφαρμογών social media. Πέρυσι, η έμφαση ήταν σε εξειδικευμένα τεχνολογικά θέματα, όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση και η εξερεύνηση του διαστήματος. Φέτος, οι συζητήσεις εστίασαν στην πολιτική και την ιδιωτικότητα, με ομιλητές προσωπικότητες όπως ο Τζούλιαν Ασάνζ και ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Η ομιλία του Ασάνζ, γνωστού πολέμιου της λογοκρισίας, μάζεψε πάνω από 5,000 άτομα που πλημμύρισαν το αμφιθέατρο. Βεβαίως, δεν ήταν ο ίδιος στο χώρο, αλλά συνδέθηκε μέσω Skype από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου και διαμένει από το 2012.

Παρά τα τεχνικά προβλήματα με τη σύνδεση, η ομιλία του Ασάνζ είχε μερικές χαρακτηριστικές ατάκες, όπως π.χ.: «Υπάρχει μια στρατιωτικοποίηση της σφαίρας των δικαιωμάτων μας, μια κατάληψη του πολιτικού μας χώρου».

«Ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί δικαιοσύνη είναι να εκθέσεις την αδικία»

«Μόνο ένας χαζός δεν φοβάται. Θάρρος σημαίνει να νοιώθεις φόβο αλλά να προχωράς έτσι και αλλιώς».

Περιγράφοντας την ιστορία του πώς πολέμησε τη βρετανική κυβέρνηση, ο Ασάνζ ανέφερε ότι: «Ελπίζω αυτό να δίνει θάρρος στους ανθρώπους, ότι εν τέλει με λίγη βοήθεια από τους φίλους σου και με λίγη καθαρή σκέψη και με πολύ αφοσίωση, μπορείς να βρεθείς σε θέση όπου να είναι εφικτή η αντίσταση απέναντι σε αυτές τις απαίσιες μεγάλες δυνάμεις. Μπορείς να τις υπερνικήσεις. Μπορείς να τα καταφέρεις».

Δείτε:  Το Snowden Phone που κρυπτογραφεί τα πάντα

Σνόουντεν: Τα εργαλεία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής
Ο πρώην σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από τη Ρωσία, δήλωσε πως η κρυπτογράφηση εξακολουθεί να είναι αποτελεσματική όσον αφορά την παρεμπόδιση των παρακολουθήσεων και οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να προστατεύσουν την ιδιωτική του ζωή με ποικίλους τρόπους μέσω εύχρηστων εργαλείων. «Η ουσία είναι –και το έχω επαναλάβει αυτό πολλές φορές- ότι η κρυπτογράφηση είναι αποτελεσματική», δήλωσε ο Σνόουντεν και πρόσθεσε: «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό της την κρυπτογράφηση όχι ως μιας μορφής μαύρης μαγείας αλλά ως ένα είδος βασικής προστασίας. Είναι η προστασία ενάντια στις σκοτεινές τέχνες του ψηφιακού χώρου».

Ο Σνόουντεν συνέστησε στους χρήστες να λάβουν δύο σημαντικά βήματα για την προστασία της ψηφιακής ιδιωτικής τους ζωής: την κρυπτογράφηση των φυσικών συσκευών για την προστασία τους σε περίπτωση κατάσχεσης και τη χρήση δικτυακής κρυπτογράφησης με στόχο να καλύπτουν τα ψηφιακά τους ίχνη.

Η κρυπτογράφηση δίσκου μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση ποικίλων εμπορικά διαθέσιμων εργαλείων. Τα εργαλεία αυτά κρυπτογραφούν όλα τα δεδομένα μιας συσκευής και αποτρέπουν την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Η κρυπτογράφηση των δικτύων περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνολογίες όπως τα πρωτόκολλα SSL (Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό), τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ασφαλή επικοινωνία μέσω της χρήσης συμμετρικού κλειδιού για την κρυπτογράφηση των δεδομένων.

Ο Σνόουντεν συνέστησε τα plug-ins για τους browser, NoScript (http://dpaq.de/22gas) για την παρεμπόδιση απόπειρας εκμετάλλευσης του προγράμματος περιήγησης και το Ghostery (http://dpaq.de/zOoR4) για τον αποκλεισμό των διαφημίσεων.

Ένα άλλο σημαντικό εργαλείο προστασίας είναι η χρήση των λεγόμενων TOR ( http://dpaq.de/ZcKOI ), τα οποία δρομολογούν τη διαδικτυακή κίνηση μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου διακομιστών με στόχο την απόκρυψη της τοποθεσίας ενός χρήστη.

«Εάν λάβετε αυτά τα βασικά βήματα και κρυπτογραφήσετε το υλικό σας και το δίκτυο επικοινωνιών σας, θα είστε περισσότερο προστατευμένοι από τον μέσο χρήστη», δήλωσε ο Σνόουντεν. «Ωστόσο, θα εξακολουθείτε να είσαι ευάλωτοι από μια στοχευμένη επιτήρηση», πρόσθεσε. «Αν υπάρχει ένταλμα εναντίον σας ή εάν η NSA σας αναζητάει, θα σας βρει. Αλλά θα είστε πολύ πιο ασφαλείς από μαζικές παρακολουθήσεις», είπε.