Μιχάλης Τσαούτος (CEO ΕΨΑ): Αισιόδοξο αλλά όχι και αδύνατο σενάριο η επιστροφή στα νούμερα του 2019

Μιχάλης Τσαούτος (CEO ΕΨΑ): Αισιόδοξο αλλά όχι και αδύνατο σενάριο η επιστροφή στα νούμερα του 2019
Μιχάλης Τσαούτος
Το άνοιγμα του HO.RE.CA., τα νέα προϊόντα και οι προσδοκίες για τη φετινή χρονιά.

Ο κλάδος του f&b έχει αρχίσει να παίρνει σταδιακά τα πάνω του και να ανακτά τις χαμένες του δυνάμεις μετά το χτύπημα που δέχτηκε από το κλείσιμο της εστίασης, λόγω πανδημίας, ένα κανάλι διανομής από το οποίο προέρχεται μεγάλο κομμάτι της κατανάλωσης, κατ’ επέκταση και του τζίρου. Οι εταιρείες αναψυκτικών προσπάθησαν να δουν την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία και αξιοποίησαν προς όφελός τους τη συγκυρία για να ρίξουν το βάρος στη δημιουργία νέων προϊόντων.

Όπως επισημαίνει στο fortunegreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΨΑ, Μιχάλης Τσαούτος η αγορά του αναψυκτικού είχε μικρά σκαμπανευάσματα, ωστόσο, κατάφερε να συγκρατήσει την πτώση σε ανεκτά επίπεδα. Τονίζει πως στα σουπερμάρκετ σημειώθηκε μικρή αύξηση στα αναψυκτικά της τάξης του 3%-4% και αυτό γιατί για τον καταναλωτή το αναψυκτικό δεν ήταν είδος πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το γάλα, ενώ η πτώση από την κρύα αγορά και HO.RE.CA. που παρέμειναν κλειστές άγγιξε το 15%.

«Οι πρώτες ενδείξεις για τη φετινή χρονιά είναι πολύ καλές. Ο Μάιος είναι κοντά στο 2019 και χτυπάμε ξύλο γι’ αυτό. Μην ξεχνάτε πως από το lockdown οι πρώτοι 4 μήνες του 2021 ήταν χαμένοι. Το να επιστρέψουμε στα νούμερα του 2019 είναι ένα αισιόδοξο αλλά όχι και αδύνατο σενάριο. Ο κόσμος θέλει να βγει, να ξοδέψει και να βιώσει όσα στερήθηκε λόγω του κορονοϊού. Απευθυνόμαστε στον εγχώριο, κυρίως, τουρισμό, σε αντίθεση με τις μεγάλες πολυεθνικές που παίζουν με τα all inclusive ξενοδοχεία. Γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι το προϊόν μας θα κινηθεί καλά» προσθέτει ο κ. Τσαούτος.

«Να στηρίζετε τα ελληνικά προϊόντα»

Η ΕΨΑ πραγματοποιεί εξαγωγές σε 35 χώρες, οι οποίες  ανεβαίνουν σταθερά κατά 15% κάθε χρόνο. Στο εργοστάσιο της παράγονται 65 κωδικοί, 20 διαφορετικές γεύσεις και η συνολική ποσότητα αναψυκτικού ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια λίτρα.

«Να στηρίζετε ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποιούν ελληνικές πρώτες ύλες και επιστρέφουν τα χρήματα τους στην ελληνική οικονομία. Ως εταιρεία που κοντεύει να συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής προσπαθούμε να κρατήσουμε την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να είμαστε νεανική επιχείρηση που φέρνει πάντα κάτι καινοτόμο στο τραπέζι» λέει χαρακτηριστικά.

Για την εταιρεία αποτελεί μεγάλο στοίχημα η σειρά αναψυκτικών You Cann με κύριο συστατικό την κάνναβη. Ο κ. Τσαούτος παραδέχεται πως εξακολουθεί να υπάρχει μια μικρή προκατάληψη σε ό,τι αφορά το αναψυκτικό με κάνναβη και πως ο καταναλωτής χρειάζεται εκπαίδευση. «Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Είναι ένα υγιεινό αναψυκτικό και δεν πρέπει να το συγχέουμε με την μαριχουάνα. Η βιομηχανική κάνναβη έχει ευεργετικά στοιχεία» διευκρινίζει.

Ο κ. Τσαούτος αποκάλυψε πως στις σκέψεις της διοίκησης, εκτός από την είσοδο σε νέες αγορές, είναι η στήριξη του αναψυκτικού You Cann με ένα αντίστοιχο προϊόν που θα περιέχει κάνναβη το οποίο θα μπορούσε να είναι γιαούρτι, παγωτό ή ακόμη και μπισκότο και θα παραχθεί σε συνεργασία με τρίτη εταιρεία.

Πρωταγωνιστής το δίδυμο «μάνγκο – μανταρίνι»

Το concept summer mix έχει κερδίσει τις εντυπώσεις της αγοράς και παράλληλα κρατά άσβεστο το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού που περιμένει κάθε καλοκαίρι μια νέα γεύση – έκπληξη που θα τον συντροφεύει στις καλοκαιρινές του διακοπές. Όλα τα φρούτα είναι εποχής και η παραγωγική διαδικασία διαρκεί από αρχές καλοκαιριού μέχρι και τέλη Οκτώβρη.

«Έχουμε δεσμευτεί ότι κάθε χρόνο θα βγάζουμε κάτι ιδιαίτερο. Δεν θέλουμε να κουράσουμε τον καταναλωτή, ούτε να έχουμε πολλούς κωδικούς. Έπειτα όταν πηγαίνουμε σε διεθνείς εκθέσεις, το concept summer mix μας επιτρέπει να μπορούμε να δείχνουμε όλη την γκάμα και τις γεύσεις που έχουμε παράξει και να δεχόμαστε παραγγελίες για το εξωτερικό σε συγκεκριμένες ποσότητες» αναφέρει ο κ. Τσαούτος.

Σε συνέχεια του περσυνού συνδυασμού φράουλα – βασιλικός έρχεται το Μάνγκο – Μανταρίνι! Πρόκειται, όπως λέει ο κ. Τσαούτος για μια ιδιαίτερη καλοκαιρινή γεύση, περισσότερο δροσιστική, ένα αναψυκτικό που μπορείς να το πιείς και μόνο του, αλλά και να το προσμείξεις με ποτά. Βγαίνει στην συσκευασία των 330 ml, η οποία θεωρείται και η περισσότερο δημοφιλής.