Μίχαλος: Τα επιμελητήρια πρέπει να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

Μίχαλος: Τα επιμελητήρια πρέπει να συμμετέχουν στην αξιολόγηση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων
O Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλά από το βήμα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του ΤΕΕ με θέμα: «Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ελληνική Αγορά», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, στην Αθήνα, Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2016.Το workshop “Financial Instruments for the Greek Market” τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησής, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και στόχο έχει να ενημερώσει το ελληνικό επιχειρηματικό κοινό για τις δυνατότητες χρηματοδότησής του και εν γένει τη λειτουργία των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά του Σχεδίου Γιούνκερ από τους κατεξοχήν γνώστες και ειδικούς. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαΐτας

Χρειάζεται εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ.

‭Να διαμορφωθούν ειδικές ‬ πρόνοιες διαχείρισης των επιχειρηματικών δανείων, ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας του επιμελητηρίου με τίτλο: “Δάνεια- τράπεζες: τρόποι προστασίας, ρύθμισης και εναλλακτικές λύσεις”.

Επίσης υπογράμμισε ότι “στο‭ ‬πλαίσιο‭ ‬‬της‭ ‬διαχείρισης‭ ‬των ‬μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο κίνδυνος μεταφοράς του ελέγχου μεγάλου μέρους της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτικά σχήματα εκτός Ελλάδας”.

Όπως είπε ο κ. Μίχαλος: «…οι πληροφορίες θέλουν η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ως προς τον μηχανισμό που θα δημιουργηθεί για να επιλυθεί το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών με τέτοιον τρόπο ώστε οι βιώσιμες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργηθούν προβλήματα στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, αλλά και να διασφαλιστεί το δημόσιο για την‭ ‭‬είσπραξη‭ ‬των ‬φόρων‭‭ ‬και‭ ‬των ‬ασφαλιστικών‭‭ ‬εισφορών ‬που ‬χρωστούν ‬οι επιχειρήσεις”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι “η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των επιχειρήσεων‭ ‬είναι ‬μια ‬δύσκολη,‭ ‬αλλά‭ ‬απαραίτητη‭‭ ‬διαδικασία,‭ ‬προκειμένου‭‭ ‬να απελευθερωθούν κεφάλαια και να χορηγηθούν νέα δάνεια για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής‭ ‬ ‭ ‬πρωτοβουλίας.‭ ‬ ‭ ‬Όσο‭ ‬η‭ ‬εκκρεμότητα‭ ‭ ‬συνεχίζεται,‭‭ ‬η ‬αγορά‭ ‬ ‭ ‬στερεύει‭ ‬ ‭ ‬από ρευστότητα‭ ‬ ‭ ‬και ‭ ‬αυξάνεται ‭ ‬ο ‭ ‬αριθμός‭ ‬ των‭ ‬ ‭ ‬επιχειρήσεων ‭ ‬που ‭ ‬αδυνατούν ‭ ‬να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους”.

Όμως, για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, ο κ. Μίχαλος προτείνει να ληφθούν υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η δημιουργία αποτελεσματικών πλαισίων συντονισμού ώστε να περιοριστούν οι γραφειοκρατικές εμπλοκές, οι αλληλοκαλύψεις και οι καθυστερήσεις σε επίπεδο τεχνικής υλοποίησης.
Είναι ‬επίσης ‬σημαντικό‭‭ ‬να‭ ‬διαμορφωθούν‭ ‬ειδικές‭ ‬πρόνοιες‭‭ ‬διαχείρισης‭ ‬δανείων, ανάλογα με το μέγεθος των επιχειρήσεων.

Έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις

Ιδιαίτερη έμφαση, είπε ο κ. Μίχαλος, θα πρέπει να δοθεί στη στήριξη‭ ‬των‭ ‬μικρών‭‭ ‬επιχειρήσεων, που‭ ‬απασχολούν‭‬ έως ‬9‭ ‬άτομα‭‭ ‬και‭ ‬παρέχουν περίπου το 60% της απασχόλησης στην Ελλάδα.

Το χαρτοφυλάκιο των επιχειρήσεων αυτών, που αφορά δάνεια περίπου 20 δις ευρώ,θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ευνοϊκούς όρους, δεδομένης της σημασίας τους γιατην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη συγκράτηση της ανεργίας. Αντίστοιχα, για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, χρειάζεται έμφαση στη στήριξη βιώσιμων σχημάτων τα οποία περιήλθαν σε αδυναμία εξυπηρέτησης του δανεισμού τους λόγω της κρίσης. Είναι επίσης απαραίτητο να διαμορφωθούν όροι οι οποίοι θα διασφαλίζουν ένα δίκαιο περιβάλλον ανταγωνισμού στην αγορά. Στην κατεύθυνση αυτή, μπορεί να συμβάλει η αντιμετώπιση των περιπτώσεων ανά κλάδο και η προστασία αυτών που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την κρίση, η αναγνώριση της συνέπειας των επιχειρήσεων πριν και κατά το ξεκίνημα της κρίσης,καθώς και η θέσπιση κινήτρων επιβράβευσης των δανειστών που εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Όπως συμπλήρωσε, θετικά μπορεί να λειτουργήσει και η θεσμοθέτηση υποχρεωτικής χαμηλού κόστους εξωδικαστικής διαδικασίας αντιμετώπισης των διαφορών μεταξύ τράπεζας και επιχείρησης, πριν από οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν οι σχετικές δομές που έχουν αναπτυχθεί από επιμελητήρια, π.χ. Κέντρο Διαμεσολάβησης ΕΒΕΑ. Καθώς στο επίκεντρο του νέου νομοθετήματος υπάρχει πρόνοια για την ανάθεση σε διαπιστευμένους διαμεσολαβητές της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

“Ακόμη, τα επιμελητήρια μπορούν να συμβάλουν αναλαμβάνοντας και ρόλο ανεξάρτητων συμβούλων για τις επιχειρήσεις, πέραν του ρόλου του διαμεσολαβητή, κατά τη διάρκεια αξιολόγησης των επιχειρήσεων των οποίων τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μεταβιβαστούν σε νέα σχήματα”.

Μίχαλος: «Το φορολογικό πλαίσιο εμποδίζει την όποια οικονομική ανάκαμψη»

Την ανάγκη συνεργασίας όλου του πολιτικού συστήματος, ώστε να υπάρξει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο συνεργασίας για την ελληνική οικονομία, επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), Κωνσταντίνος Μίχαλος.

«Έχω κουραστεί να το λέω, αλλά θα το λέω μέχρι να το δω να εφαρμόζεται» είπε ο κ.Μίχαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, “Πρακτορείο 104,9 fm”, παραπέμποντας και στην ομιλία του προέδρου των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, «ο οποίος προσπάθησε να παραλληλίσει τις οικονομίες ως προς την αγωγή την οποία ακολούθησε η Αμερική το 2008 και είχε απόλυτο δίκαιο».

Ερωτηθείς, εάν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, ο κ.Μίχαλος απάντησε: «υπάρχουν εδώ και καιρό, όμως αυτό το οποίο χρειάζεται για να μπορέσεις να ξεφύγεις από ένα εχθρικό οικονομικό περιβάλλον, για να μπορέσεις να διατηρήσεις την ανταγωνιστικότητά σου και αυτό βέβαια δε μπορείς να το κάνεις όσο υπάρχει ένα φορολογικό πλαίσιο, όπως αυτό που έχουμε και πολύ χειρότερα σε αυτό το οποίο θα εφαρμόζεται από 1/1/2017, σε ό,τι αφορά σε ένα μεγάλο φάσμα επαγγελματιών στη χώρα μας».

Ο κ.Μίχαλος εξέφρασε την ελπίδα «το ταχύτερο δυνατό να μπορέσουμε να κλείσουμε τη συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές» εξηγώντας, ότι «δε μπορούμε να παλεύουμε επ’ άπειρον πατώντας σε κινούμενη άμμο και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό πρωτίστως πλέον από τους εταίρους και δανειστές, διότι η συμφωνία, την οποία είχαν κάνει με την τότε ελληνική κυβέρνηση πρέπει τώρα να τεθεί σε εφαρμογή».

«Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές επιχειρήσεις βιώνουν εφιαλτικές στιγμές. Αυτές οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να παραμείνουν ενεργές, απέδειξαν το σθένος, αλλά και την ικανότητα να αναπτύσσονται. Αλλά έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, που θρηνούμε σε όλη αυτή την περίοδο της κρίσης, έχουμε ξεπεράσει πλέον τις 265.000 επιχειρήσεις, που έβαλαν λουκέτο και χρειάζεται επιτέλους να υπάρξει ένα σταθερό και αξιόπιστο περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα μπορούμε να επιχειρήσουμε» υπογράμμισε.