Μηχανές στο φουλ για αξιολόγηση-επενδύσεις

Μηχανές στο φουλ για αξιολόγηση-επενδύσεις

Στόχος το πρόσθετο «περίσσευμα» εσόδων 2,8 δισ. ευρώ. Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας για την κυβέρνηση.

Γιώργος Μελιγγώνης

«Μανίκια» σηκώνουν από σήμερα στην κυβέρνηση για όλα τα ανοιχτά μέτωπα, με το βλέμμα στραμμένο στα απαιτητικά προαπαιτούμενα, αλλά και στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων.

Τα περασμένα 24ωρα, στο Μαξίμου έγινε επανακαταμέτρηση και επαναξιολόγηση όλων των προτεραιοτήτων και των ανοιχτών μετώπων, προκειμένου ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του να παρακολουθούν στενά τους υπουργούς και να εντοπίζουν λάθη, αστοχίες, αλλά και καθυστερήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σε αυτή τη συγκυρία κυβερνητικά στελέχη που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές θεωρούν ως βασικότερες προκλήσεις για την κυβέρνηση το θέμα του Ελληνικού, που κρίνεται σήμερα και αύριο, την ανησυχητική πορεία των δημοσίων εσόδων και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και μία σειρά από εκκρεμή προαπαιτούμενα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, αλλαγές στην αγορά εργασίας, αξιολόγηση στο Δημόσιο, εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς το Δημόσιο κ.α.) που πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα με την διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση.

Επενδυτική αγωνία

Η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για το Ελληνικό είναι μεγάλη, αφού σήμερα και αύριο κρίνεται αφενός κατά πόσον… υπάρχει δάσος, αφετέρου το αν θα υπάρξει κήρυξη νέων αρχαιολογικών χώρων εντός της έκτασης, πέραν εκείνων που έχουν χαρακτηριστεί και περιλαμβάνονται εντός της αρχικής σύμβασης παραχώρησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δε θα κλοτσήσει εκ νέου το τενεκεδάκι παρακάτω, αλλά θα καταλήξει σε απόφαση. Όλα αυτά, την ώρα που καλά ενημερωμένες κυβερνητικές πηγές, που έχουν ασχοληθεί με το θέμα του Ελληνικού, συνεχίζουν να διαμηνύουν ότι «αν δεν ανακηρυχθούν τώρα όλες οι αρχαιολογικές ζώνες, τότε η πορεία της επένδυσης μπορεί να καθυστερήσει έτι περαιτέρω», υπό την έννοια ότι δε θα είναι ξεκάθαρο το τοπίο σχετικά με το τι θα μπορεί να χτιστεί και πού.

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα και από την στήριξη που παρέσχε στην κυβερνητική βούληση για να προχωρήσει η επένδυση το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο Μαξίμου περιμένουν την απόφαση του ΚΑΣ για να καθορίσουν την πορεία τους.

Άλλωστε, πέραν του Ελληνικού, η κυβέρνηση μπαίνει στον χορό των επενδύσεων: την περασμένη εβδομάδα η «task force» που συνεκλήθη στο Μαξίμου έθεσε εκ νέου επί τάπητος όλα τα βασικά προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στην επενδυτική διαδικασία, αλλά και που έχουν συλλέξει οι Δημήτρης Παπαδημητρίου-Αλέξανδρος Χαρίτσης κατά τις επαφές τους με επενδυτές. Κατά πληροφορίες, άλλωστε, η «task force» αναμένεται εφεξής να συνεδριάζει συχνά, καθώς η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί «λυδία λίθο» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σκηνικό εξομάλυνσης

Πέραν των επενδύσεων, πάντως, τα «αγκάθια» και τα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση αφορούν και στα προαπαιτούμενα, στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και σε όλες εκείνες τις ανοιχτές υποθέσεις που θα καλλιεργήσουν το κλίμα για τη διαπραγμάτευση επί της τρίτης αξιολόγησης.

Παρά την υστέρηση εσόδων στον προϋπολογισμό, στην κυβέρνηση συνεχίζουν να πιστεύουν πως φέτος η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί, ενώ του χρόνου θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και δε θα χρειαστεί η εφαρμογή του «κόφτη» -ήτοι, η λήψη νέων μέτρων. Αυτό τόνισε, μιλώντας χθες στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας για το 2018, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε (Real News) πως «όχι μόνο δεν υπάρχει ανησυχία για την επίτευξη των στόχων, αλλά αντιθέτως με δεδομένη και την πέρα από κάθε προσδοκία πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ, θα έχουμε εκ νέου δημοσιονομική υπεραπόδοση».

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την υποχώρηση του ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών προκαλούν αισιοδοξία στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την πορεία των συζητήσεων επί της τρίτης αξιολόγησης, αφού το ως τώρα κλίμα δείχνει πως το μεν ΔΝΤ είναι… «μαζεμένο» σε σχέση με το παρελθόν, ενώ ουδείς επιθυμεί καθυστερήσεις και αναίτιες περιπλοκές.

Από τον Ντάισελμπλουμ στον Τραμπ

Μάλιστα, χθες κυβερνητικά στελέχη δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους από όσα είπε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφού ο ολλανδός κοινοτικός αξιωματούχος εξήρε τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τοποθέτησε χρονικά τη συμφωνία για το ελληνικό χρέος «πριν» την λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, «κλείνοντας την πόρτα» στην εκλογολογία.

Πάντως, δεν είναι μόνο οι «ύμνοι» Ντάισελμπλουμ που δείχνουν πως η κυβέρνηση έξω… πάει καλά: ο πρωθυπουργός ετοιμάζει τις αποσκευές του προκειμένου στις 17 Οκτωβρίου να βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και, συγκεκριμένα, στον Λευκό Οίκο, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Μερικές μόλις εβδομάδες μετά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, αλλά και με δεδομένο ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έκλεισε την δεύτερη προεδρική του θητεία με επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα, το ότι ανοίγει η πόρτα του Λευκού Οίκου στον Αλέξη Τσίπρα τόσο σύντομα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ εκτιμάται ως κάτι εξαιρετικά σημαντικό και ενδεικτικό της αναβάθμισης του ειδικού βάρους της χώρας διεθνώς.

Άλλωστε, Τραμπ και Τσίπρας αναμένεται να συναντηθούν σε μία συγκυρία που όλα τα θέματα είναι ανοιχτά: από το ΔΝΤ και την συζήτηση περί «απόσυρσής» του από την Ευρώπη, ως το μεταναστευτικό, την οικονομία, τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την «επόμενη μέρα» μετά το δημοψήφισμα των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, οι δύο ηγέτες θα έχουν οπωσδήποτε πολλά να πουν.

Πηγή: news247.gr