Μικρότερη η ανάπτυξη της Ιταλίας από ότι της Ελλάδας τα πρώτα χρόνια του ευρώ

Μικρότερη η ανάπτυξη της Ιταλίας από ότι της Ελλάδας τα πρώτα χρόνια του ευρώ
Euro coins are seen on the figure of a pair of hands, which are painted in Italy's colour national colours, on the ground in downtown Rome August 23, 2014. Tourists in Italy spent around 1 billion euros less this summer than in 2013, as a long economic slump sapped Italians' disposable incomes and bad weather kept people away from the seaside, the country's main tourist body said on September 5, 2014. Picture taken on August 23, 2014. REUTERS/Stefano Rellandini (ITALY - Tags: BUSINESS TRAVEL) - RTR454HX Photo: REUTERS

Από το 2000 έως το 2013 το ποσοστό ανάπτυξης στην Ιταλία ήταν 20,6% και της Ελλάδας, 24%.

Από το 2000 έως το 2013 η Ιταλία παρουσίασε πιο περιορισμένη ανάπτυξη από εκείνη της Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στην Ρώμη το κέντρο μελετών Svimez.

Πιο αναλυτικά, η Ιταλία στο σύνολό της από το 2000 μέχρι το 2013 σημείωσε ανάπτυξη 20,6%, ενώ την αντίστοιχη περίοδο το ποσοστό ανάπτυξης της Ελλάδας ήταν 24%.

Η Κάτω Ιταλία, με την οποία ασχολείται κατά παράδοση το Svimez στις έρευνές του, παρουσίασε ανάπτυξη η οποία δεν ξεπέρασε το 13%.

«Η νότια Ιταλία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια πραγματική βιομηχανική ερημοποίηση. Εξαιτίας της απουσίας ανθρώπινων, χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών πόρων, το κομμάτι αυτό της χώρας μπορεί να μην καταφέρει να επωφεληθεί της οικονομικής ανάκαμψης και η κυκλική οικονομική κρίση να μετατραπεί έτσι σε μόνιμη υποανάπτυξη», τονίζεται στην έκθεση.

«Η Κάτω Ιταλία πληρώνει τόσο τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης, όσο και τη μείωση των βιομηχανικών επενδύσεων», υπογραμμίζει το Svimez, σύμφωνα με το οποίο «η Ιταλία είναι μια χώρα με έντονες ανισότητες, στην οποία ο Νότος χάνει συνεχώς έδαφος. Κάτι που αποδεικνύεται και από το ότι, για έβδομη συνεχή χρονιά, το ΑΕΠ των νότιων περιφερειών της έχει αρνητικό πρόσημο».

Το 2014 σχεδόν το 62% των νότιων Ιταλών δήλωσε ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από 12.000 ευρώ, ενώ στον ιταλικό βορρά μόνο το 28,5% των κατοίκων είχε συνολικές απολαβές που κινήθηκαν στο συγκεκριμένο επίπεδο.