«Μην πανηγυρίζετε. Έχει ακόμα κρίση»

«Μην πανηγυρίζετε. Έχει ακόμα κρίση»

Τα τελευταία θετικά αποτελέσματα της Ευρωζώνης έφεραν χαμόγελα αλλά παγωμένα.

Ξεπέρασε η Ευρωζώνη την κρίση; Σίγουρα όχι. Αλλά τα τελευταία θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Eurostat, έστω και οριακά, δείχνουν για πρώτη φορά «φως» στην άκρη του τούνελ.

Πρώτος έσπευσε να δηλώσει πως δεν χρειάζονται «αυτό – συγχαρητήρια» ο Όλι Ρεν, τονίζοντας πως τα υψηλά επίπεδα ανεργίας σε Ελλάδα και Ισπανία δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Χθες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που είδε την χώρα της να σημειώνει ανάπτυξη 0,7% για το β’ τρίμηνο του 2013, αναφέρθηκε στην κρίση, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ακόμα τελειώσει. Μιλώντας σε ακροατήριο 3.000 ατόμων στo λιμάνι Luebeck της Βαλτικής δήλωσε:  «Για την ώρα η κρίση του ευρώ δεν έχει τελειώσει» συμπληρώνοντας ότι «έχουν ήδη γίνει κάποια πράγματα που θα μας οδηγήσουν εκτός κρίσης». Η Μέρκελ ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται «να σταματήσουμε να ζούμε με δανεικά, ξοδεύοντας περισσότερα από αυτά που κερδίζουμε».

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Σόιμπλε λέει τη μισή αλήθεια;

«Κανένας λόγος για πανηγυρισμούς»
Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν βελτίωση της οικονομίας στην ευρωζώνη, ωστόσο ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel, Γκούντραμ Βολφ υποστηρίζει στην Deutsche Welle ότι «δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς»

Ενώ κάποιοι σπεύδουν να προδικάσουν το τέλος της ύφεσης, ο Βολφ, μιλώντας στην Deutsche Welle, υποστηρίζει ότι θα ήταν μάλλον πρόωρη μία παρόμοια πρόβλεψη. «Ασφαλώς τα τελευταία στοιχεία αποτελούν θετική έκπληξη, ιδιαίτερα τα στοιχεία από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ και η Πορτογαλία παρουσιάζει θετική εξέλιξη στο δεύτερο τρίμηνο. Θα ήθελα ωστόσο να προειδοποιήσω τους πάντες να μην σπεύσουν να πανηγυρίσουν από τώρα. Ακόμη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολλή δουλειά στους επόμενους μήνες και στα επόμενα χρόνια».

Η μελλοντική ατζέντα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, επισημαίνει ο Γκούντραμ Βολφ. «Ασφαλώς η φορολογική μεταρρύθμιση για τις επιχειρήσεις στη Γαλλία αξιολογείται θετικά. Κατά τη γνώμη μου ωστόσο δεν αρκεί, για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Xρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα και κυρίως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος-κάτι πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμα για τα δημόσια οικονομικά της χώρας».

Όλι Ρεν: «Απαράδεκτα υψηλή ανεργία στην Ελλάδα»

Ανεργία
Παρά τα όποια θετικά στοιχεία της Eurostat, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες της ευρωζώνης και ιδιαίτερα στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Ωστόσο για το 2014 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη γύρω στο 1,2%. Θα μπορούσαν αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης να συμβάλλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας; Ο καθηγητής Βολφ φαίνεται απαισιόδοξος: «Όχι αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης ασφαλώς δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν την εικόνα στην αγορά εργασίας. Ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και του χρόνου. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μέχρι να δούμε βελτίωση».

Η Γερμανία παραμένει ατμομηχανή ανάπτυξης, ωστόσο οι δικές της επιδόσεις δεν αρκούν για να αντιστρέψουν το κλίμα. Εάν οι Γερμανοί ήθελαν από μόνοι τους να ανεβάσουν το συνολικό επίπεδο ανάπτυξης στην ευρωζώνη, τότε θα έπρεπε οι δικοί τους ρυθμοί ανάπτυξης να φτάσουν το 5%, συμπεριλαμβανομένου έστω του πληθωρισμού, υπολογίζει ο επικεφαλής του φημισμένου ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών. «Η Γερμανία είναι η ατμομηχανή της οικονομίας με τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης, αλλά και στη Γερμανία οι δείκτες αυτοί δεν επαρκούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη σε όλη την ευρωζώνη».

Ελληνικό πλεόνασμα: Αλήθειες και ψέματα

Ελλάδα
Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στην Ελλάδα: θετικά στοιχεία ανακοινώνονται κατά περιόδους, ωστόσο η γενική εικόνα δείχνει συνεχή μείωση του ΑΕΠ, αν και τον τελευταίο καιρό η μείωση εμφανίζεται μάλλον μικρότερη από το αναμενόμενο. Ο Γκούντραμ Βολφ θεωρεί ότι είναι πρόωρο να βγουν συμπεράσματα: «Το ΑΕΠ είναι κατά τι λιγότερο συρρικνωμένο σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη. Διερωτάται κανείς μήπως πρόκειται περί στατιστικού λάθους ή αν πράγματι έχουμε τα πρώτα αισιόδοξα σημάδια από την ελληνική οικονομία. Προς το παρόν διστάζω να μιλήσω για αντιστροφή του κλίματος. Η κατάσταση παραμένει δραματική, η ύφεση φτάνει το 4%», λέει ο επικεφαλής του ινστιτούτου Bruegel στην Deutsche Welle.