Mini 1.2 Οne Αuto: Διασκεδαστικό σαν πρώτο ραντεβού

Mini 1.2 Οne Αuto: Διασκεδαστικό σαν πρώτο ραντεβού

Ο σχεδιασμός και οι δυνατότητες του νέου Mini-Cooper υπόσχονται έναν αυτοκινητιστικό «έρωτα» που ήρθε για να μείνει.

Του Χάρη Σπηλιόπουλου

Υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη θεωρία: Όταν  γνωρίζουμε κάτι για πρώτη φορά, ένα υπέροχο κοκτέιλ ορμονών, ενδορφίνης, σεροτονίνης  και αδρεναλίνης κατακλύζει τον εγκέφαλο. Η καθεμία παίζει τον δικό της ρόλο. Άλλη προκαλεί ευφορία, άλλη βελτιώνει την αντίληψη ή ξαφνικά κάνει κάτι να μονοπωλεί το ενδιαφέρον, κάνοντάς μας να θέλουμε να μάθουμε τα πάντα για αυτό. Και μην πάει το μυαλό σας σε έρωτες και αγάπες μόνο. Το ίδιο μπορεί να συμβεί αν ξεκινήσεις μια καινούρια δουλειά ή αγοράσεις καινούργιο κινητό ή ακόμα καλύτερα, ένα αυτοκίνητο.

Η τρίτη γενιά του σύγχρονου MINI ενεργοποιεί τέτοιους μηχανισμούς και ειδικότερα εκείνον του ενδιαφέροντος. Αρχίζεις να παρατηρείς πολλές μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Ειδικά στο εσωτερικό του. Εξωτερικά, αν και το αμάξωμα είναι νέο, θυμίζει έντονα το κλασσικό MINI-μαλιστικό look που γνωρίσαμε από το 2001. Τα στρογγυλά φανάρια σαν ορθάνοιχτα μάτια που σε κοιτάζουν χαριτωμένα, ολοκληρώνουν το design που μοιάζει να εχει ξεπεταχτεί από τα χαρτιά έμπειρου αρχιτέκτονα. Αν συνυπολογιστούν οι δυνατότητες προσωποποίησης, εκτός των χρωμάτων, σχεδίων, καπάκια στους καθρέφτες, ζάντες, αξεσουάρ αμαξώματος, διατίθενται και πληθώρα τεχνολογικών gadgets.

Στον δρόμο το ξεχωρίζεις από τον μεγαλύτερο όγκο του. Ένα μακρύ μπροστινό μέρος, μακρύτερο στο μήκος-πλάτος. Ίσως και από τον ήχο νέων 1.5L & 1.2 3 cylinder τούρμπο, μονάδων ισχύος όπως το αυτοκίνητο της δοκιμής  με 101ΗP. Ξεκινώντας από στάση είναι «γεμάτος» και ο μπάσος ήχος ξεγελά. Ανεβαίνοντας όμως οι στροφές, η χροιά των τριών  κυλίνδρων κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Μοναδική παραφωνία η αυξημένη κατανάλωση. Ο παλιός καλός 1.600 της προηγούμενης εκδοσης cooper S αντικαταστάθηκε από τον νέο 2l 189Hp. Τέλος, φυσικά δεν απουσιάζουν και οι diesel ενώ το αυτόματο κιβώτιο, με το οποίο ήταν εφοδιασμένο το MINI της δοκιμής ήταν γρήγορο και πολύ βολικό στη πόλη.

Και τώρα ας διασκεδάσουμε: To εσωτερικό του νέου mini είναι απολαυστικό, παιχνιδιάρικο. Η «σφραγίδα» της φιλοσοφίας MINI είναι το μεγάλο κεντρικό όργανο, που κάποτε φιλοξενούσε τις ενδείξεις , πλέον μια οθόνη ελεγχόμενη από περιστροφικό πολυδιακόπτη. Περιμετρικά «τρέχει» led φωτισμός  με την ιδιαιτερότητα να αλλάζει χρώματα ανάλογα με διάφορες καταστάσεις του αυτοκινήτου όπως για παράδειγμα η αλλαγή της θερμοκρασίας ή του Driving  Mode. Οι διακόπτες αεροπορικού τύπου είναι retro- unky, ενώ εκείνος της εκκίνησης του κινητήρα κατακόκκινος.

1/3

Το σχεδόν κάθετο παρμπρίζ,  πλαισιώνεται από τις κολόνες, στυλ… MINI. Η χαμηλή θέση οδήγησης, δίνει αίσθηση go-kart, όπως άλλωστε προτείνει και η κεντρική οθόνη στην επιλογή σπορ.

Μουσική στο τέρμα και ξεκινάς! Βλέπεις τη στροφή, σκέφτεσαι και οι τροχοί εκτελούν τις εντολές. Τόσο απλά. Ωστόσο οι ανωμαλίες του δρόμου βγάζουν την ανάρτηση από το στοιχείο της, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά το επίπεδο της άνεσης. Οδηγός-συνοδηγός θα βολευτούν εύκολα, κάτι που δεν ισχύει για τους πίσω, καθώς και τις αποσκευές τους.

At the end of the day, ο χαρακτήρας του δεν έχει αλλάξει. Το DNA του MINΙ εξελίχθηκε. Έγινε καλύτερο. Πιο ευρύχωρο, ασφαλέστερο, διασκεδαστικότερο. Δηλώνει ευθαρσώς τι είναι. Αθλητικό, με στυλ, μπορεί να ταιριάξει και στα δύο φύλλα, ανάλογα με το configuration, κυκλοφορεί με τη ίδια άνεση στη πόλη όσο στον ανοιχτό δρόμο. Αν ο οδηγός έχει τα κέφια του, μπαίνει και στην πίστα. Με εύρος τιμών από 17.000 (ΟΝΕ) με 25.000 (Cooper SD) το στρογγυλό κλειδί ΜΙΝΙ μπορεί να βρεθεί στη τσέπη σας.

Ευχαριστούμε τη Maranello Kart Hellas για τη φιλοξενία της.