Μήνυση υπέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Deutsche Bank

Μήνυση υπέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Deutsche Bank
epa07400128 US President Donald J. Trump walks into a meeting room at the Presidential Palace in Hanoi, Vietnam, 27 February 2019, ahead the second summit between US President Trump and North Korean leader Kim Jong-un. The second meeting of the US President and the North Korean leader, running from 27 to 28 February 2019, focuses on furthering steps towards achieving peace and complete denuclearization of the Korean peninsula. EPA/LUONG THAI LINH / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προκειμένου η τράπεζα να μην παραδώσει στο Κογκρέσο τα φορολογικά του στοιχεία.

Μήνυση υπέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της Deutsche Bank και της Capital One προκειμένου να τις εμποδίσει από το να παραδώσουν φορολογικά στοιχεία έπειτα από κλητεύσεις Δημοκρατικών του Κογκρέσου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υπέβαλε την μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Επιδιώκει να παρεμποδίσει την παροχή στο Κογκρέσο οικονομικών στοιχείων για πολλά έτη εμπορικών δραστηριοτήτων του.

Η μήνυση ζήτησε από το δικαστήριο να ανακηρύξει τις κλητεύσεις από την επιτροπή πληροφοριών και οικονομικών του Κογκρέσου, άκυρες, και να εμποδίσει την Deutsche Bank και την Capital One από το να συνεργαστούν με τις αρχές.

Μαζί με τον Τραμπ, μήνυση υπέβαλαν οι υιοί του Ντόναλντ και Έρικ, η κόρη του Ιβάνκα, που είναι επίσης σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

«Οι κλητεύσεις εκδόθηκαν για να παρενοχληθεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ, για να ερευνηθουν όλες οι πλευρές των προσωπικών οικονομικών του, των επιχειρήσεών του καθώς και των ιδιωτικών υποθέσεων του προέδρου και της οικογένειάς του και για να επιχειρηθεί να ξετρυπωθεί κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να του προκαλέσει πολιτική ζημιά», σύμφωνα με την προσφυγή, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

«Τίποτε δεν επιτρέπει να τεκμηριωθεί ύπαρξη κινήτρου άλλου από το πολιτικό» για την έκδοση αυτών των κλητεύσεων, προστίθεται στην προσφυγή, στην οποία κατηγορείται επίσης το Κογκρέσο ότι υπερβαίνει τη νομοθετική εντολή του εισχωρώντας στο δικαστικό πεδίο και ότι παραβιάζει το δικαίωμα του Τραμπ και της οικογενείας του στην ιδιωτική ζωή.

«Παραμένουμε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε με τις εγκεκριμένες έρευνες και θα σεβαστούμε οποιαδήποτε απόφαση της δικαιοσύνης αναφορικά μ’ αυτές τις έρευνες», σχολιάσε η γερμανική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η Deutsche Bank είναι η μόνη μεγάλη δυτική τράπεζα που συνέχισε να δανείζει χρήματα στην αυτοκρατορία του Τραμπ μετά τη χρεοκοπία πολλών από τα καζίνο του στη δεκαετία του 1990, οδηγώντας σε οφειλές που σήμερα υπολογίζονται σε 330 εκατομμύρια δολάρια. Εξαιτίας αυτού του ρόλου της, βρίσκεται στο κέντρο πολυάριθμων ερευνών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την περασμένη εβδομάδα, πηγή προσκείμενη στην υπόθεση είχε δηλώσει πως η γερμανική τράπεζα είχε αρχίσει να διαβιβάζει στη νεοϋορκέζικη δικαιοσύνη, έπειτα από σχετική κλήτευση, έγγραφα για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που συνδέονται με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς είχε καλέσει στα μέσα Μαρτίου την Deutche Bank να της παράσχει πολυάριθμα έγγραφα που συνδέονται με αιτήματα για δάνεια και γραμμές πίστωσης που χορηγήθηκαν στην Trump Organization, την εταιρεία χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του μεγιστάνα των ακινήτων και της οποίας τα ηνία κρατούν οι γιοί του, ο Έρικ και ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη στον Λευκό Οίκο.

Δημοκρατικοί βουλευτές, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απηύθυναν στην τράπεζα αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με τα επιτόκια που δόθηκαν στην Trump Organization.

Θέλουν επίσης να τους δοθούν λεπτομέρειες για τους πρωταγωνιστές μιας εκτεταμένης υπόθεσης ξεπλύματος ρωσικών κεφαλαίων, που στοίχισε στην Deutsche Bank πρόστιμο από τις ΗΠΑ ύψους 630 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017.

Η νέα προσφυγή του Τραμπ πραγματοποιήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση στις 18 Απριλίου των συμπερασμάτων του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ. Έπειτα από 22 μήνες έρευνας για ενδεχόμενη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Μάλερ κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπήρξε συνεννόηση ανάμεσα στην ομάδα του ρεπουμπλικανού και τη Μόσχα, όμως δεν απάλλαξε τον Τραμπ από υποψίες για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ