Μήπως αμαυρώθηκε η ασημένια λάμψη της Tiffany;

Μήπως αμαυρώθηκε η ασημένια λάμψη της Tiffany;

Ποιοι ρίχνουν το φταίξιμο στο δολάριο και στους ξένους τουρίστες.

του Φιλ Ουάμπα

Ο γνωστός παραγωγός κοσμημάτων προειδοποίησε τους επενδυτές ότι το ισχυρό δολάριο των ΗΠΑ θα βλάψει τα αποτελέσματα για το 2015, δεδομένων και των συνεχιζόμενων υποτονικών πωλήσεων της σειράς φθηνότερων κοσμημάτων της εταιρείας.

Οι μετοχές της εταιρείας δέχθηκαν πλήγμα την Παρασκευή, αφού η εταιρεία προειδοποίησε τους επενδυτές ότι το ισχυρό δολάριο θα συνεχίσει να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις το 2015. Το τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού έτους που έληξε τον Ιανουάριο, οι πωλήσεις της Tiffany μειώθηκαν κατά 1% καθώς το δολάριο Καναδά, το ευρώ και το γιεν Ιαπωνίας, μεταξύ άλλων νομισμάτων, υποχώρησαν (όταν δε συνυπολογίζονται οι επιπτώσεις των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν στην πραγματικότητα κατά 3%).

Η μετατροπή των πωλήσεων σε δολάρια ΗΠΑ δεν ήταν η μόνη συναλλαγματική επίπτωση που έβλαψε τα αποτελέσματα κατά το εορταστικό τρίμηνο για την Tiffany: οι διεθνείς τουρίστες ευθύνονται για το 40% των πωλήσεων στα εμβληματικά καταστήματα λιανικής της Πέμπτης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, που αποφέρουν περισσότερο από 1 δολάριο σε έσοδα για κάθε 12 δολάρια που κερδίζει η εταιρεία και αντιστοιχούν περίπου στο 25% των συνολικών πωλήσεων στις ΗΠΑ. Οι τουρίστες άρχισαν να απομακρύνονται όλο και περισσότερο μέσα στο 2014, επηρεάζοντας τις πωλήσεις της Tiffany.

Ιδού ορισμένα από τα υπόλοιπα σημαντικά σημεία από τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου της Tiffany.

  1. Η σειρά φθηνότερων κοσμημάτων της Tiffany δεν έχει επιτυχία.

Η Tiffany είναι περισσότερο γνωστή για τα διαμαντένια περιδέραια των 50.000 δολαρίων, αλλά εξακολουθεί να αντλεί περίπου 25-30% των εσόδων της από κοσμήματα που κοστίζουν λιγότερο από 500 δολάρια, συνήθως ασημένια κοσμήματα. Η εταιρεία έχει κάνει κάποιες προσπάθειες να αντιδράσει στις επικρίσεις ότι η γκάμα προϊόντων χαμηλότερης τιμής στερείται έμπνευσης, αλλά δυσκολεύτηκε στο καθοριστικό τρίμηνο των εορτών και πούλησε λιγότερα κομμάτια σε αυτές τις τιμές.

  1. Η νέα συλλογή Tiffany Τ έχει επιτυχία, αλλά στερεί πωλήσεις από άλλες σειρές κοσμημάτων.

Το 2014, η Tiffany ξεκίνησε μια νέα συλλογή κοσμημάτων με στόχο να στηρίξει τη φήμη της εταιρείας πάνω στο σύγχρονο κόσμημα. Ήταν η πρώτη γραμμή υπό τη σχεδιαστική καθοδήγηση της κορυφαίας σχεδιάστριας Φραντσέσκα Αμφιθίατροφ και τα έχει πάει καλά στην αγορά. Το πρόβλημα είναι ότι η βαριά διαφημιστική καμπάνια της Tiffany για τη συλλογή αυτή δεν βοηθά τις υπόλοιπες σειρές κοσμημάτων κατά το αναμενόμενο.

  1. Υποτονικές πωλήσεις στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

Παρά τη συζήτηση σχετικά με το πόσο σημαντική αγορά ειδών πολυτελείας είναι η ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ παραμένει το επίκεντρο των αγορών πολυτελείας στην ευρύτερη Κίνα. Και οι πωλήσεις της Tiffany ήταν υποτονικές στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και το Μακάο, τα τελευταία δύο τρίμηνα. Το Χονγκ Κονγκ είναι σημαντικό γιατί πολλοί εύποροι καταναλωτές της ηπειρωτικής Κίνας προτιμούν να ψωνίζουν εκεί.

Το Reuters ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι λιανικές πωλήσεις στο Χονγκ Κονγκ τον Ιανουάριο υποχώρησαν κατά 14,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2003, όταν ξέσπασε η επιδημία του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS).

  1. Επιτάχυνση ανοίγματος νέων καταστημάτων, νέα γραμμή ρολογιών.

Εκτός από αυτά τα προβλήματα, η Tiffany παραμένει μια ταχέως αναπτυσσόμενη μάρκα, αφού ηγείται με επιτυχία της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας. Το 2014, η Tiffany προσέθεσε έξι καταστήματα (συμπεριλαμβανομένου ενός στο Παρίσι στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων) και αυτό το έτος σχεδιάζει να αυξήσει κατά 10 έως 15 τα καταστήματά της. Η Tiffany προβλέπει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις θα αυξηθούν σε μονοψήφιο ποσοστό το 2015 και θα υπάρξει ελάχιστη αύξηση των κερδών ανά μετοχή. Η Tiffany θα κυκλοφορήσει επίσης τη συλλογή ρολογιών CT-60, την πρώτη τέτοια συλλογή μετά τη λήξη της συνεργασίας της με την ελβετική ωρολογοποιία Swatch πριν από λίγα χρόνια.