Μήπως είστε… εορτοφοβικοί;

Μήπως είστε… εορτοφοβικοί;

Όταν γιορτές σημαίνουν αυξημένο στρες.

Έρχονται οι γιορτές και σας πιάνει άγχος με όλα όσα πρέπει να διεκπαιρεώσετε μέχρι το τέλος του έτους; Πιέζεστε με τη δουλειά που στοιβάζεται στο γραφείο κι όση νέα θα σας περιμένει εκεί, όταν με το καλό επιστρέψετε μετά τις διακοπές;

Μη φοβάστε. Κατ’ αρχάς, τα καλά νέα είναι ότι έχετε δουλειά! Και κατά δεύτερον, δεν είστε καν η εξαίρεση. Αντίθετα, ανήκετε σε μια ισχυρή πλειοψηφία. Στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών, το στρες -δείχνουν πρόσφατες έρευνες- χτυπά «κόκκινο» για το 62% των εργαζομένων στη Βόρεια Αμερική. Στην Ευρώπη, το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στο 51%. Με απλά λόγια, η… εορτοφοβία πλήττει τουλάχιστον ένας στους δύο εργαζόμενους.

Το τέλος κάθε έτους καταγράφεται ως η πιο στρεσογόνος περίοδος, αφού στον αυξημένο όγκο εργασίας προστίθενται φόρτος υποχρεώσεων. Να κλείσετε εκκρεμότητες, να καλύψετε επαρκώς το κενό στις εκ περιτροπής άδειες συναδέλφων, να μην αρπαχτείτε με τον προϊστάμενο για τυχόν παράλογες απαιτήσεις, να επιστρατεύσετε την καλύτερή σας διάθεση -κι ας μην την έχετε- για να είστε ευχάριστοι στο χριστουγεννιάτικο παρτάκι στο γραφείο και για τις αυξημένες κοινωνικές και οικογενειακές υποχρεώσεις να διαλέξετε δώρα επαγγελματικά, δώρα για τους δικούς σας ανθρώπους και, με τις τσέπες σχεδόν άδειες, να μοιράζεται ολούθε συγκαταβατικά χαμόγελα, για να μην σας λένε και γκρινιάρη.

Διαβάστε ακόμη: Επτά βήματα κατά της αναβλητικότητας

«Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες γι’ αυτές τις περιόδους οδηγούν πολλούς στην υπερβολή, σωματική, ψυχολογική και οικονομική», επισημαίνει ο δρ. Ρίτσαρντ Μπεντρόσιαν, καθηγητής ψυχολογίας. Ιδού λοιπόν δύο-τρεις συμβουλές από ειδικούς, προτού κάνετε «μπαμ» και σκάσετε, πριν τα… εορταστικά πυροτεχνήματα για την έλευση του νέου έτους.

Πρώτο απλό βήμα: εκεί που αισθάνεστε ότι τρελαίνεστε, πάρτε λίγες βαθιές ανάσες. Αυτό και μόνο -λέει ο ψυχίατρος και συγγραφέας, Ντερέκ ο’ Νιλ, στο BBC- μπορεί να μειώσει το άγχος σας κατά 25%. Δεν πιάνει; Βήμα δεύτερο: ανάψετε ένα κεράκι στο γραφείο και επικεντρωθείτε για λίγα λεπτά στο παιχνίδισμα της φλόγας, ακολουθώντας την κίνησή της με χαλαρωτικές σκέψεις.

Δεν πιάνει ούτε κι αυτό; Τότε ακούστε μία άλλη πρόταση από την Γκέιλ Πάτερσον, business coach και σύμβουλο από το μακρινό Μιζούρι, που προσφάτως λάνσαρε ένα προϊόν στην αγορά, ονόματι «Πολλές πέτρες στην τσέπη». Τι κάνει; Μα ακριβώς αυτό που λέει.

Διαβάστε ακόμη: Συνέντευξη για δουλειά; Μην αγχώνεστε!

Είναι απλό κι εύκολο για τζάμπα… αντιγραφή. Δεν είναι τίποτε άλλο παρά πέτρες σε ένα σακουλάκι, σε καθεμία από τις οποίες μπορεί κανείς να αναγράψει όσους παράγοντες του προκαλούν άγχος: κέρδη, ζημίες, πελάτες, πληρωμές και πάλι λέγοντας.

Η ιδέα είναι απλή: τις κουβαλάς στην τσάντα ή στην τσέπη και το περιττό βάρος τους σου θυμίζει τα περιττά άγχη που όλη τη μέρα σε βαραίνουν -με μέτρο για τους πολύ αγχωτικούς ή όσους έχουν… πρόβλημα στη μέση!

Η λογική είναι να τα ξεφορτώνεσαι όταν γυρίζεις σπίτι, περνώντας ποιοτικά τον ελεύθερο χρόνο σου, χαλαρώνοντας μόνος ή με δικούς σου ανθρώπους, φίλους κι αγαπημένα πρόσωπα, που παίζουν ρόλο στην προσωπική ζωή σου. Αυτό δεν είναι άλλωστε το νόημα των γιορτών και το κρυφό «μυστικό» των Χριστουγέννων;