Μισός Αμαζόνιος χρειάζεται για την εκτύπωση της Wikipedia

Μισός Αμαζόνιος χρειάζεται για την εκτύπωση της Wikipedia

Ένα εκατομμύριο σελίδες και 1.000 τόμοι θα χρειαστούν για να αποτυπωθεί σε χαρτί η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.

Στις αρχές τις προηγούμενη δεκαετίας θεωρούνταν δείγμα υψηλού πνευματικού και εκπαιδευτικού επιπέδου η ύπαρξη εγκυκλοπαίδειας στη βιβλιοθήκη. Μπορεί πλέον να φαίνεται μακρινό, αλλά κάποτε ανατρέχαμε στις σελίδες των πιο διαβασμένων συντακτών όταν θέλαμε να μάθουμε για ξένους κόσμους. Σήμερα, αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Και η -διαδικτυακή- εγκυκλοπαίδεια είναι μια, η Wikipedia.

Η μεγαλύτερη πλατφόρμα δεδομένων είναι ο βασικός τόπος αναζήτησης πληροφοριών για κάθε τι, από ιστορικά δεδομένα μέχρι πρόσωπα. Τι θα γινόταν, όμως, αν κάποια μέρα αποφάσιζε κάποιος να μεταφέρει τη Wikipedia στο σπίτι του; Η απάντηση είναι απλή. Θα χρειαζόταν σχεδόν τον μισό Αμαζόνιο.

Σύμφωνα με τη γερμανική διαδικτυακή εφαρμογή PediaPress, απαιτούνται ένα εκατομμύριο σελίδες προκειμένου να εκτυπωθεί ολόκληρο το περιεχόμενο της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.

Μάλιστα, οι δημιουργοί του PediaPress, έχουν ξεκινήσει τη δική της καμπάνια μέσω του Indiegogo, ώστε να συγκεντρώσουν χρήματα για να εκτυπώσουν ολόκληρη τη Wikipedia. Όπως υπολογίζουν, χρειάζονται 1.000 τόμοι των 1.200 σελίδων ο καθένας ώστε να γίνει πραγματικότητα το εγχείρημά τους.

Διαβάστε ακόμα:

Ιατρικοί όροι στην Wikipedia δια χειρός Ελλήνων φοιτητών

Ο Έλληνας που θέλει να αλλάξει τον κόσμο

Ακούστε τη μουσική της Wikipedia

Lovemark: Ένα μνημείο για την αγάπη