Μητσοτάκης: Έρχεται νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» – Ο Κασσελάκης δεν έχει κριθεί πουθενά 

Μητσοτάκης: Έρχεται νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» – Ο Κασσελάκης δεν έχει κριθεί πουθενά 
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον Δημήτρη Οικονόμου και στον Άκη Παυλόπουλο, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα», Πέμπτη 16 Μαΐου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ερωτηθείς για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι παντού το σημαντικότερο πρόβλημα

Στις ευρωεκλογές που θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας τα επόμενα 5 χρόνια», στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για το οποίο αναζητούνται χρηματοδοτικοί πόροι, στα μέτρα που λαμβάνονται για το δημογραφικό, αλλά και στην Τουρκια, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «αν υλοποιούσαμε έστω και ένα μέρος του προγράμματός του θα μπαίναμε αυτομάτως σε επιτήρηση» ενώ ειδικά για τον κ. Κασσελάκη υπενθύμισε ότι «δεν έχει κριθεί πουθενά, εγώ εκλέγομαι 20 χρόνια βουλευτής και το πόθεν έσχες μου έχει ελεγχθεί».

Ερωτηθείς για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός είπε: «Είναι παντού το σημαντικότερο πρόβλημα. Εδώ στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι πιο έντονο γιατί βγήκαμε από μια υπερδεκαετή κρίση. Εμείς έχουμε κάνει μια σειρά παρεμβάσεων και τον τελευταίο μήνα η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει κάπως καλύτερα. Αρχίζουμε να βλέπουμε μειώσεις στις τιμές, έχουμε βάλει αρκετά πρόστιμα. Αυτό που διεκδικούμε με τις παρεμβάσεις είναι μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Θέλω να θέσω την πρόεδρο της Κομισιόν, την οποία στηρίζουμε ανεπιφύλακτα, προ των ευθυνών της για την επόμενη 5ετία».

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ, «Όποιος τον υποστηρίζε, είτε είναι αντιπολίτευση, είτε είναι βιομήχανοι είτε είναι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, να δουν τι μπορούν να κάνουν οι ίδιο και να μας υποδείξουν ποιους φόρους να αυξήσουμε ή ποια επιδόματα να κόψουμε.

Όταν μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ που είναι ανταγωνιστική αγορά, είδαμε μείωση στις τιμές; Όχι. Θα μου πείτε, τι θα κάνουμε με τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφε που λήγει στις 30 Ιουνίου. θα συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι αυξήθηκε η πρώτη ύλη. Το βέβαιο είναι ότι αν αυξήσουμε τον ΦΠΑ στον καφέ θα αυξηθούν οι τιμές».

Σε σχέση με την αγορά στέγης, ο πρωθυπουργός είπε πως «οι συμπολίτες που ζουν στο ενοίκιο είναι αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση γιατί το αποτέλεσμα της ανάπτυξης είναι η αύξηση των ενοικίων. Το πρόβλημα είναι αγοράς και ζήτησης. Όσα περισσότερα είναι στην αγορά τόσο θα περιοριστούν οι αυξήσεις. Έχουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου που ήταν επιτυχημένο. Εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε χρηματοδοτικές πηγές από την Ευρώπη για να επεκτείνουμε ένα νέο πρόγραμμα Σπίτι μου με μεγαλύτερο περίμετρο από το προηγούμενο».

Ευρωεκλογές

Έχω μάθει να βάζω στόχους. Δεν κρύβομαι. Επειδή πήραμε 33% στις προηγούμενες ευρωεκλογές αυτός είναι ο πήχης. Εμείς θέλουμε να προσεγγίσουμε και γιατί όχι να ξεπεράσουμε το ποσοστό αυτό. Είναι μια εθνική κάλπη που θα στείλει μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος. Αυτό μου δίνει διαπραγμευτική δύναμη στις Βρυξέλλες και θέλω να διατηρήσω αυτή την πρωτιά. Δεν μπορώ να βάλω στόχο για τον αριθμό των ευρωβουλευτών γιατί θα εξαρτηθεί τι ποσοστό θα συγκεντρώσουν τα μικρότερα κόμματα» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Το Δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα δομικό, μακροπρόθεσμο, όχι ελληνικό που δυστυχώς δεν έχει μια μαγική απάντηση. Τα μέτρα για τη στέγη π.χ. βοηθούν μια οικογένεια να κάνει ένα παιδί ή περισσότερα παιδιά. Βοήθεια ως προς τα ενοίκια, στήριξη με διαφορετική φορολόγηση οικογενειών με παιδιά, στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων με παιδιά με καλύτερες απολαβές, ολοήμερο σχολείο που δίνει ερεθίσματα, νταντάδες της γειτονιάς είναι παρεμβάσεις που βοηθούν στο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό.

Το δημογραφικό είναι και θέμα γήρανσης. Το πώς θα κρατήσουμε τους συνταξιούχους είναι σημαντικό. Είμαι υπερήφανος για τη μεταρρύθμιση συνταξιούχοι να συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να μειώνονται οι συντάξεις τους με μια μικρή φορολόγηση για το διάστημα που εργάζονται».

Εθνικά θέματα

Για την Τουρκία, «Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να συζητήσουμε το θέμα της οριοθετησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ το μόνο μεγάλο θέμα που έχουμε. Τα υπόλοιπα ζητήματα δεν είναι ζητήματα που θα συζητήσει καμία ελληνική κυβέρνηση καθώς έχουν λυθεί από την ιστορία και τις διεθνείς συνθήκες που έχουν ορίσει τα σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο. Και εγώ προβληματίζομαι και περιμένω να δω τι θα γίνει με το απαράδεκτο ιδεολόγημα της Γαλάζιας Πατρίδας στα σχολικά βιβλία. Είναι πολύ επικίνδυνο να δηλητηριάζουμε τη νέα γενιά με ανιστόρητες και αβάσιμες θεωρίες. Έχουμε μια καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό, έχουμε δρομολογήσει το πρόγραμμα για γρήγορη βίζα στα νησιά.  Με τα θαλάσσια πάρκα θα προχωρήσουμε. Είναι πάρκα κοντά στα νησιά μας για να προστατεύσουν τον θαλάσσιο πλούτο. Είναι κάτι που θέλει χρόνο ωρίμανσης αλλά δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός. Δεν αφορά την Τουρκία, τελεία». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: