Ο Μπόρις Τζόνσον, η Τερέζα Μέι και άλλοι πολιτικοί βγάζουν εκατομμύρια όσο ο βρετανικός λαός βυθίζεται στην ύφεση

Ο Μπόρις Τζόνσον, η Τερέζα Μέι και άλλοι πολιτικοί βγάζουν εκατομμύρια όσο ο βρετανικός λαός βυθίζεται στην ύφεση
Britain's former Prime Minister Liz Truss (L) Britain's former Prime Minister Boris Johnson (C) and Britain's former Prime Minister Theresa May (R) attend the Remembrance Sunday ceremony at the Cenotaph on Whitehall in central London, on November 13, 2022. - Remembrance Sunday is an annual commemoration held on the closest Sunday to Armistice Day, November 11, the anniversary of the end of the First World War and services across Commonwealth countries remember servicemen and women who have fallen in the line of duty since WWI. (Photo by TOBY MELVILLE / POOL / AFP) Photo: AFP
Μεγαλύτεροι κερδισμένοι είναι οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος

Η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έχει κερδίσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια λίρες (3 εκατομμύρια δολάρια) επιπλέον του επίσημου μισθού της από “εξωτερικές εργασίες” και “δώρα” από τις τελευταίες γενικές εκλογές του 2019 μέχρι σήμερα, τα περισσότερα από κάθε μέλος του βρετανικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με έρευνα του Sky News.

Συνολικά, οι βουλευτές έβγαλαν επιπλέον 17,1 εκατομμύρια λίρες, από τα τέλη του 2019, επιπλέον των ατομικών ετήσιων αποδοχών τους, ύψους 84.144 λιρών (112.000 $). Τα δύο τρίτα του μεγαλύτερου ποσού πήγαν σε μόλις 20 βουλευτές και από αυτούς, οι 17 ήταν από το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα, δύο από τους Εργατικούς και ένας από το Σιν Φέιν.

Το Sky πέρασε επτά μήνες για να συντάξει μια βάση δεδομένων με τα κέρδη, με βάση τις ρυθμιστικές καταθέσεις των βουλευτών, και δημοσίευσε ένα εργαλείο αναζήτησης για να επιτρέψει στους ανθρώπους να δουν πόσα κέρδιζαν βουλευτές των περιφερειών τους και ποιος τους πλήρωνε.

Τα εξωτερικά συμφέροντα της Τερέζα Μέι περιελάμβαναν πληρωμή 107.600 λιρών για μια ομιλία το Νοέμβριο του 2022 στη Σαουδική Αραβία, μια χώρα στην οποία απαγόρευσε την επίσκεψη σε αξιωματούχους όταν ήταν πρωθυπουργός μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, Σαουδάραβα κριτικού και αρθρογράφου σε εφημερίδα.

Η Μέι έχει δηλώσει προηγουμένως ότι τα κέρδη της δεν της καταβάλλονται απευθείας, αλλά πηγαίνουν στο Γραφείο της Theresa May Limited, το οποίο της καταβάλλει ετήσια αποζημίωση 85.000 λιρών, ανέφερε το Sky News. Τα υπόλοιπα χρήματα χρησιμοποιούνται για να πληρώσει άλλες δραστηριότητες που έχει αναλάβει ως πρώην πρωθυπουργός καθώς και για να στηρίξει το φιλανθρωπικό της έργο, ωστόσο το Sky News δεν μπόρεσε να εξακριβώσει αυτά τα ποσά. Οι βουλευτές δεν υποχρεούνται να αποκαλύπτουν τέτοιες δωρεές.

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατετάγη τρίτος, αλλά θα μπορούσε σύντομα να ξεπεράσει τη Μέι ως ο κορυφαίος κερδισμένος. Πήρε περισσότερα από 1 εκατομμύριο λίρες (1.200.000 δολάρια) μετά την παραίτησή του πέρυσι. Τα περισσότερα από τα κέρδη του προήλθαν από τέσσερις ομιλίες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Για μια από αυτές τις υποχρεώσεις πληρώθηκε με επιτόκιο 32.500 £ (39.300 $) την ώρα, ανέφερε το Sky.

Δύο βουλευτές του Εργατικού Κόμματος ήταν μεταξύ των 20 με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, παρόλο που ο αρχηγός του κόμματός τους, Keir Starmer, είχε ζητήσει στο παρελθόν να απαγορευτούν οι δεύτερες θέσεις εργασίας.

«Πιστεύω ότι πρέπει να απαλλαγούμε από τις δεύτερες θέσεις εργασίας με ορισμένες εξαιρέσεις», είπε ο Στάρμερ στο Sky News στο Sophy Ridge την Κυριακή, «Είμαι ανοιχτός σε μια συζήτηση σχετικά με αυτό. Νομίζω ότι οι κανόνες πρέπει να είναι πιο αυστηροί».

Οι αποκαλύψεις έρχονται λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την παραίτηση του συντηρητικού βουλευτή Όουεν Πάτερσον λόγω σκανδάλου. Η διαμάχη οδήγησε σε αναθεώρηση των κανόνων και πρόκειται να τεθούν περαιτέρω όρια στο είδος της εργασίας που μπορούν να ασκούν οι νομοθέτες.

Πηγή: Fortune.com