Μνημόνιο συνεργασίας της Κομισιόν με τον ESM για τη διασφάλιση του ευρώ

Μνημόνιο συνεργασίας της Κομισιόν με τον ESM για τη διασφάλιση του ευρώ

Κοινός τους στόχος η διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ και της αποτελεσματικής διακυβέρνησης των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας.

Μνημόνιο συνεργασίας για την κοινή διαχείριση των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας και τη διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ πρόκειται να υπογράψουν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Συμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ESM, το έγγραφο -το οποίο θα υπογράψουν στη Σόφια εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόφσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και εκ μέρους του ESM ο διευθύνων σύμβουλος Κλάους Ρέγκλινγκ– αντικατοπτρίζει τη «στενή συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο ESM τα τελευταία χρόνια στην παροχή οικονομικής βοήθειας στα κράτη-μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές κρίσεις και να ξανακερδίσουν τη χρηματοπιστωτική τους σταθερότητα».

Όπως σημειώνεται, με το εν λόγω Μνημόνιο Συνεργασίας δεν αλλάζουν οι ήδη ισχύοντες κανόνες και το νομικό πλαίσιο, ενώ οι δύο θεσμοί διατηρούν τους αντίστοιχους ρόλους και λειτουργίες τους.

«Το σημερινό Μνημόνιο Συνεργασίας αντικατοπτρίζει τους κοινούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ και της αποτελεσματικής διακυβέρνησης των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας. Προχωρώντας με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης πρέπει να εργαστούμε για την περιατέρω ενδυνάμωση των εργαλείων αντιμετώπισης κρίσεων» δήλωσε ο Β. Ντομπρόφσκις ενώ ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε ότι «η συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμών τα τελευταία χρόνια έδειξε πως μπορούμε να δράσουμε επιτυχώς και με αποφασιστικότητα προς το συμφέρον της ευρωζώνης σε περιόδους κρίσης», προσθέτοντας ότι «το μνημόνιο υπογραμμίζει τις βασικές αρχές συνεργασίας στο παρόν και το μέλλον».

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα υπογράψουμε σήμερα το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ESM. Το μνημόνιο αυτό επισημοποιεί την επιτυχή συνεργασία μας στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας και βασίζεται στους συμπληρωματικούς ρόλους της Επιτροπής και του ΕΜΣ. Η περαιτέρω εντατικοποίηση της μεταξύ μας σχέσης οδηγεί σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση για την ευρωζώνη στο σύνολό της και για όλα τα κράτη μέλη της», δήλωσε από την πλευρά του ο Κ. Ρέγκλινγκ.