Monte dei Paschi: Πιο κοντά στο «κούρεμα» ομολόγων

Monte dei Paschi: Πιο κοντά στο «κούρεμα» ομολόγων

Κρατική διάσωση της τράπεζας Monte dei Paschi, εάν αποτύχει η ιδιωτική ανακεφαλαιοποίησή της προτιμά η Ιταλία.

Η Ιταλία προτιμά μία ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (MPS) με ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά, εάν αυτή δεν γίνει εφικτή, θα υπάρξει κρατική διάσωσή της με υποχρεωτική μετατροπή των ομολόγων που έχει εκδώσει η τράπεζα σε μετοχές, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.

Επιβεβαιώνοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να μην παρατείνει την προθεσμία για την ιδιωτική ανακεφαλαιοποίηση της MPS, ύψους 5 δισ. ευρώ, η οποία λήγει στο τέλος του έτους, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, Έβαλντ Νοβότνι, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ανάγκη για μία τέτοια παράταση.

«Υπάρχει ένα γενικό αίσθημα ότι δεν θα είναι καλό να καθυστερούν τα πράγματα για πάρα πολύ», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Εάν η τράπεζα δεν μπορέσει να επιτύχει έγκαιρα την αναγκαία ανακεφαλαιοποίησή της, πρέπει να εξετάσει κανείς τις νομικές επιλογές και να προχωρήσει με προσοχή λόγω του μεγέθους της Monte dei Paschi, πρόσθεσε.

Η Ιταλία έδειξε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι έτοιμη να εγκρίνει διάταγμα έκτακτης ανάγκης, εφόσον το τραπεζικό σύστημα χρειασθεί στήριξη, αλλά η MPS, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ανακοίνωσε χθες ότι θα κάνει μία τελευταία προσπάθεια να συγκεντρώσει από ιδιωτικά κεφάλαια τα 5 δισ. ευρώ που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίησή της.

Η όποια κρατική παρέμβαση απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι οποίοι συνεπάγοντας τη μετατροπή των ομολόγων της τράπεζας σε μετοχές, δήλωσαν οι πηγές.

Το κράτος μπορεί να αποζημιώσει τους μικρούς ομολογιούχους, οι οποίοι θα έχαναν χρήματα στο πλαίσιο της εκ των έσω διάσωσης (bail – in), αλλά για τις λεπτομέρειες πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες, πρόσθεσαν οι πηγές.