Moody’s: Οι ελληνικές τράπεζες θα δουν επιπλέον αύξηση στις τραπεζικές καταθέσεις

Moody’s: Οι ελληνικές τράπεζες θα δουν επιπλέον αύξηση στις τραπεζικές καταθέσεις

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες.

Την εκτίμηση ότι η χαλάρωση των capital controls θα ενισχύσουν τις τράπεζες και οι Έλληνες θα δείξουν εμπιστοσύνη σε αυτές διατυπώνει ο οίκος Moody’s σε ανάλυσή της.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι τα νέα μέτρα πιθανότατα θα ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σταδιακά να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που κρατούν εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Ακόμη συμπληρώνει λέγοντας ότι μια αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον ELA, από τον οποίο σήμερα αντλούν ρευστότητα 54,4 δισ. με κόστος 1,5%.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις προσφέρουν κατά μέσο όρο επιτόκια 0,85%, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 60 μονάδες βάσης, αν καταφέρουν στο ορατό μέλλον να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις. Αυτό θα βελτιώσει τα επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία και εν τέλει θα στηρίξει την ισχύ του τραπεζικού συστήματος.

Ο Moody’s ακόμη αναμένει πως η σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, συνδυασμένη με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβρη καθώς και η δυνητική επιστροφή σε οριακά θετική κερδοφορία φέτος, θα βοηθήσουν να αποκατασταθεί εν μέρει η εμπιστοσύνη των καταθετών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία ήταν περίπου 29 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου, ενώ ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι περίπου 15-20 δισ. ευρώ μετρητά βρίσκονται «κάτω από το στρώμα» ή σε θυρίδες.