Morgan Stanley: Ευοίωνες εκτιμήσεις για ανάπτυξη

Οι αναλυτές της Morgan Stanley αναφέρουν ότι έχουν εκπλαγεί θετικά από το ρυθμό ανάκαμψης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Αισιόδοξη για την πορεία της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας δηλώνει η Morgan Stanley, ενώ τονίζει πως περαιτέρω διαρθρωτικές αλλαγές θα οδηγήσουν σε νέες αναβαθμίσεις της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, και θα καθορίσουν επίσης τις πιθανότητες για μελλοντική ένταξη στο QE.

Όπως επισημαίνει, ο ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στο πρώτο εξάμηνο έχει εκπλήξει τους αναλυτές της και εκτιμά ότι η θετική αυτή τάση θα διατηρηθεί. Έτσι, αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο 1,7% φέτος (από 1,3% πριν) και στο 2,4% το 2020-2021 (από 2% και 1,4%).

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, εκτιμά ότι οι θεσμοί είναι πιθανόν να συμφωνήσουν σε χαλάρωση των στόχων για το 2021- αρκεί η κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, και αυτό θα στηρίξει περαιτέρω την εγχώρια οικονομία.

Το οικονομικό κλίμα σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βελτιώνεται. Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης φαίνεται να είναι ο βασικός καταλύτης για αυτό, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης. Παρότι ο θετικός αντίκτυπος των μέτρων χρειάζεται κάποιο χρόνο για να γίνει ορατός, το ισχυρό οικονομικό κλίμα μπορεί να οδηγήσει ταχύτερα σε αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων- στοιχεία που στην Ελλάδα δεν εμφανίζονται με συνέπεια μέχρι τώρα. Προβλέπουν ότι η βελτίωση των οικονομικών δεικτών- από τις καθαρές εξαγωγές έως την εγχώρια ζήτηση- θα συνεχιστεί, γεγονός που θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής ανάκαμψης.

Τι βλέπουν για το Q3 των τραπεζών JP Morgan-Deutshe Bank

Η JP Morgan ξεχωρίζει την Εθνική Τράπεζα, η οποία φαίνεται να εμφανίζει την υψηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 7% στο τρίμηνο, εν μέρει λόγω υψηλότερων κερδών από συναλλαγές αλλά και λόγω ισχυρών οργανικών τάσεων. Τα βλέμματα όμως θα είναι στραμμένα στην Alpha Bank και την ανακοίνωση του νέου business plan.

Τα αποτελέσματα

Ο οίκος εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζα θα εμφανίσουν θετικά αποτελέσματα στο Q3, αν και μειωμένα σε βάση τριμήνου, με τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν κατά ένα μέσο 34% κυρίως λόγω μειωμένων κερδών από συναλλαγές το τρίτο τρίμηνο (αλλά αυξημένα 7% σε ετήσια βάση).

Οι τάσεις όσον αφορά στα βασικά έσοδα αναμένονται ισχυρές, καθώς η αναμενόμενη αύξηση 6% στο τρίμηνο στα έσοδα από προμήθειες θα αντισταθμίσουν τα οριακά χαμηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης των spreads.

Οι λειτουργικές δαπάνες αναμένεται να συνεχίζουν την πτωτική τροχιά, υποχωρώντας κατά ένα μέσο 1% στο τρίμηνο και 2% στο έτος.

Στο μέτωπο της ποιότητας ενεργητικού, ο οίκος εκτιμά ότι οι δείκτες NPE θα υποχωρήσουν 1-2% στο τρίμηνο, με τα κόστη να παραμένουν σε γενικές γραμμές εντός του guidance. Η Alpha Bank αποτελεί εξαίρεση, καθώς οι αυξημένες κινήσεις αναδιάρθρωσης ενδέχεται να οδηγήσουν τις προβλέψεις στο Q3 υψηλότερα από το guidance του 1,8% για το σύνολο της φετινής χρήσης.

Ο οίκος αναμένει ότι η Alpha Bank θα εμφανίσει καθαρά κέρδη ύψους 18 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, με πτώση 57% σε ετήσια βάση. Οι προβλέψεις για επισφάλειες εκτιμώντας στα 283 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένονται στα 385 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, με πτώση 10% στο έτος.

Η Eurobank εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 46 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο, εμφανίζοντας άνοδο 3% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμώνται στα 339 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας κάμψη 4% στο έτος, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται στα 155 εκατ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει καθαρά κέρδη ύψους 92 εκατ. ευρώ στο Q3, με άνοδο άνω του 100% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα καθαρά έσοδα από τόκους εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν 8% στα 297 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται στα 98 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο.

Τέλος, η Πειραιώς αναμένεται να καταγράψει κέρδη 24 εκατ. ευρώ το Q3, μειωμένα 64% στο έτος, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται στα 355 εκατ. ευρώ, 2% υψηλότερα, και τις προβλέψεις για επισφάλειες να ανέρχονται στα 156 εκατ. ευρώ.

Η Deutsche Bank

Στο επίκεντρο των αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών θα βρεθεί εκ νέου η ποιότητα ενεργητικού και η πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων, σημειώνει η Deutsche Bank σε ανάλυσή της εν αναμονή των ανακοινώσεων αυτή την εβδομάδα.

Εκτιμά ότι σε όρους προ προβλέψεων κερδών (εξαιρουμένων αυτών από trading) ο κλάδος θα παρουσιάσει κάμψη 6% σε τριμηνιαία βάση κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων εξόδων της Εθνικής, ενώ αναμένει ότι η Alpha Bank θα σημειώσει τη μικρότερη κάμψη έναντι του ανταγωνισμού.

Η Deutsche Bank περιμένει τις τοποθετήσεις των διοικήσεων αναφορικά με το σχέδιο Ηρακλής για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Σε ότι αφορά τα καθαρά έσοδα από τόκους η πρόβλεψη κάνει λόγο για υποχώρηση κατά 2,2% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση. Η μεγαλύτερη κάμψη προβλέπεται να καταγραφεί από την ΕΤΕ (-3% τριμηνιαία). Στο -1,3% μπαίνει ο πήχης για την Alpha Bank και στο -1,7% για τη Eurobank.

Για τις προμήθειες η Deutsche Bank μιλά για αύξηση κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, κάτι που αποδίδει σε πρωτοβουλίες για νέες χορηγήσεις και χρεώσεις για τη χρήση πλαστικού χρήματος. Η Alpha Bank αναμένεται να έχει το μεγαλύτερο όφελος (+5%) και ακολουθούν Eurobank (3,6%), Πειραιώς (1,7%) και Εθνική (1%).

Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά έξοδα το τρίτο τρίμηνο η εκτίμηση είναι ότι τα επαναλαμβανόμενα (εξαιρούνται δαπάνες αναδιάρθρωσης) θα αυξηθούν κατά 3% κυρίως εξαιτίας του ότι αναμένει στην Εθνική να καταγραφεί σημαντική άνοδος. Η τράπεζα έχει μιλήσει για πτώση 10% στα λειτουργικά κόστη το 2019, ενώ το πρώτο εξάμηνο τρέχει με μείωση 13%, κάτι που υπονοεί ότι το δεύτερο εξάμηνο θα υπάρξει άνοδος έναντι του πρώτου.

Για τα κόκκινα δάνεια αναμένεται πτώση κατά 2,5% σε τρίμηναία βάση και 25% σε ετήσια με την καλύτερη επίδοση να προέρχεται από την Εθνική (-6% στο τρίμηνο) και τις υπόλοιπες να κινούνται κατά μέσο όρο στο 2%. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι ο κύριος της μη οργανικής ανάπτυξης θα καταγραφεί το τέταρτο τρίμηνο, ενώ με την ενεργοποίηση του Ηρακλή η διαδικασίες θα επιταχυνθούν.

Η θέση της Morgan Stanley

Η Morgan Stanley από την πλευρά της προβλέπει ότι η Alpha Bank θα ανακοινώσει καθαρά κέρδη 22 εκατ. ευρώ (πτώση 47%) με τα έσοδα από τόκους στα 385 εκατ. ευρώ (+1%). Εκτιμά δε ότι η τράπεζα θα εμφανίσει μείωση των συνολικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 10% στο έτος, στα 23,88 δισ. ευρώ.

Για τη Eurobank βλέπει καθαρά κέρδη 47 εκατ. ευρώ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, εμφανίζοντας κάμψη 15% σε ετήσια βάση. Προβλέπει σταθερά καθαρά έσοδα από τόκους το Q3, στα 344 εκατ. ευρώ, ενώ τα NPEs της τράπεζας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 13,63 δις. ευρώ, με μείωση 23% σε ετήσια βάση.

Η Εθνική αναμένεται να εμφανίσει καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες στα 146 εκατ. ευρώ, αυξημένα 688% σε ετήσια βάση, με τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 293 εκατ. ευρώ (+9%). Τα NPEs της τράπεζας αναμένεται να εμφανίσουν κάμψη 22% σε ετήσια βάση, στα 13,2 δις. ευρώ.

Η Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει καθαρά κέρδη ύψους 23 εκατ. από συνεχιζόμενες δραστηριότητες το Q3 (-77%), με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται στα 358 εκατ. ευρώ, σταθερά σε ετήσια βάση, Τα NPEs της τράπεζας αναμένεται από την MS να διαμορφωθούν στα 24,7 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας πτώση 13% σε ετήσια βάση.

Σχετικά άρθρα