Morgan Stanley: Η ένταση του εμπορικού πολέμου μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση σε ένα χρόνο

Morgan Stanley: Η ένταση του εμπορικού πολέμου μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση σε ένα χρόνο
Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι αγορές μετοχών έζησαν το χειρότερο μήνα του έτους.

Οι επενδυτές μπορεί να εξακολουθούν να υποτιμούν το πλήρες ρίσκο του εμπορικού πολέμου για την παγκόσμια οικονομία, προειδοποιεί η Morgan Stanley. Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι αγορές μετοχών έζησαν το χειρότερο μήνα του έτους.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας ότι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει πράξη την απειλή για δασμούς 25% και στις υπόλοιπες κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων, η Κίνα οπωσδήποτε θα απαντήσει με αντίποινα και τότε η ύφεση δεν θα αργήσει. Θα μπορούσε να έρθει σε εννέα μήνες ή ένα χρόνο.

«Οι πρόσφατες συζητήσεις με επενδυτές ενισχύουν την αίσθηση ότι υποτιμούν τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων. Οι επενδυτές γενικά είναι της άποψης ότι οι εμπορικές αντιπαραθέσεις θα είναι παρατατέμενες, αλλά δεν υπολογίζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στο παγκόσμιο ΑΕΠ» αναφέρει σε σημείωμά της.

Πρόσφατα και η Goldman Sachs προειδοποίησε για δραματικές συνέπειες, καθώς εκτιμά ότι οι ΗΠΑ τελικά θα επιβάλλουν δασμούς 10% στο υπόλοιπο των κινεζικών εισαγωγών αξίας 300 δισ. δολαρίων, αλλά και στις εισαγωγές από το Μεξικό. Για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 η Goldman αναθεώρησε την πρόβλεψη για τους ρυθμούς ανάπτυξης κατά μισή μονάδα στο 2%.

Πρόθεση να διαπραγματευτούν με την Ουάσιγκτον προκειμένου να αποφύγουν την περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων εξέφρασαν τόσο η Κίνα όσο και το Μεξικό, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει στην τακτική της μέγιστης πίεσης.