Morgan Stanley: Μην επενδύετε ακόμη σε ομόλογα, οι αποδόσεις θα αυξηθούν

Morgan Stanley: Μην επενδύετε ακόμη σε ομόλογα, οι αποδόσεις θα αυξηθούν
Photo:

Η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων, ως γνωστόν, τις τελευταίες ημέρες οδήγησαν σε έκρηξη τις αποδόσεις των ομολόγων, με έναν από τους σημαντικότερους δείκτες, το αμερικανικό δεκαετές, να κυμαίνεται στο 1,95%, ενώ η πλειονότητα των αναλυτών συμφωνεί πως σύντομα θα σπάσει το φράγμα του 2%. Συνεπώς, το ερώτημα είναι ένα: πόσο χειρότερα μπορεί να πάνε τα πράγματα;

Αν μη τι άλλο, η ερχόμενη Πέμπτη 10 Ιανουαρίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς επίκειται η ανακοίνωση του εύρους του πληθωρισμού στις ΗΠΑ – τα ομόλογα βραχυπρόθεσμης λήξης αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα. Σύμφωνα λοιπόν με τη Morgan Stanley, «τα σοκαριστικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις τον Ιανουάριο μπορεί να αποτελέσουν σωσίβιο για τους τίτλους χρέους που εκδίδουν οι κυβερνήσεις. Θα ήταν δε καλό οι επενδυτές να περιμένουν για μεγαλύτερο premium πριν προχωρήσουν σε αγορές, διότι αν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ συνεχίσει να αυξάνεται, δεν αποκλείεται μια άνοδος των επιτοκίων κατά 50 μ.β. τον Μάρτιο, που θα προκαλέσει ράλι… αποδόσεων»

Σε κάθε περίπτωση δε, παρά την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να κάνουμε λόγο περί ύφεσης. Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley αναμένει 4 επιτοκιακές αυξήσεις κατά 25 μ.β. το 2022 και την απαρχή της συρρίκνωσης του ισολογισμού της Fed (η αγορά προεξοφλεί 5-6 αυξήσεις επιτοκίων).