Morgan Stanley: Πώς θα αποφύγει η ΕΕ το sell off του ευρώ

Morgan Stanley: Πώς θα αποφύγει η ΕΕ το sell off του ευρώ

Tα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη για να σώσει το νόμισμά της.

Καθώς οι αγορές “ταράζονται” με τις «πολιτικές μετασεισμικές δονήσεις» που έφερε το βρετανικό δημοψήφισμα, οι ανησυχίες αυξάνονται στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση για την υγεία του ιταλικού τραπεζικού τομέα.

Τα συμπτώματα της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης είναι εμφανείς: Οι τιμές των μετοχών στις ιταλικές τράπεζες έχουν πέσει «κατακόρυφα» από την αρχή του έτους, και πλέον ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση του Brexit, ενώ τα κόκκινα δάνεια αγγίζουν τα 360 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Morgan Stanley Alvarro Serrano θεωρεί ότι η λύση για να σωθεί η Ιταλία θα βρεθεί στις 29 Ιουλίου, όταν η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσιεύει τα αποτελέσματα των stress test, ενώ σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού μόνο εάν η πολιτική αβεβαιότητα του Brexit και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα «σώσουν» το ευρώ.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η διάσωση τραπεζών μπορεί να προκαλέσει ράλι στο ευρώ και σε περίπτωση που οι επενδυτές θέσουν την ύπαρξη της ευρωζώνης σε αμφισβήτηση, εάν τα πράγματα στην Ιταλία επιδεινωθούν, τότε το ευρώ θα σημειώσει sell-off.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω της ανησυχίας από τις ιταλικές τράπεζες, το risk-premium διάλυσης της ευρωζώνης αυξήθηκε, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να βρίσκεται χαμηλότερα.

Τέλος, η Μorgan Stanley καταλήγει λέγοντας πως η τόνωση των τραπεζών με κεφάλαια θα μπορούσε να κερδίσει χρόνο στην ευρωζώνη προκειμένου να ενισχυθεί το ευρώ.