Morgan Stanley: Σε ύφεση η Ευρωζώνη το δ’ τρίμηνο του 2022, λόγω… Ρωσίας

Morgan Stanley: Σε ύφεση η Ευρωζώνη το δ’ τρίμηνο του 2022, λόγω… Ρωσίας
«Τα ρίσκα έχουν αυξηθεί» γράφει η οικονομολόγος της τράπεζας Eisenschmidt

Ύφεση «βλέπουν» το δ’ τρίμηνο του 2022 για την Ευρωζώνη οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley, σε σημερινό ενημερωτικό τους σημείωμα, λόγω των μειωμένων ροών ενέργειας από την πλευρά της Ρωσίας.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα συρρικνωθεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα (τεχνική ύφεση), προτού επιστρέψει ξανά στο μονοπάτι της ανάπτυξης χάρη σε ένα επενδυτικό σοκ.

Βασικός καταλύτης για την αλλαγή στάσης της Morgan Stanley σε ό,τι αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της Γηραιάς Ηπείρου είναι το γεγονός πως ολοένα και μειώνονται οι ροές φυσικού αερίου από τον βασικό προμηθευτή της, τη Ρωσία, στο πλαίσιο της έντασης που έχει προκληθεί λόγω της εισβολής της δεύτερης στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα δείκτες όπως αυτό της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του επιχειρηματικού συναισθήματος, μαζί με τις πληθωριστικές πιέσεις, διαμορφώνουν ένα ζοφερό τοπίο.

«Τα ρίσκα έχουν αυξηθεί» γράφει η οικονομολόγος της τράπεζας Eisenschmidt.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρά την επιβράδυνση, με τον πληθωρισμό σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, η ΕΚΤ μάλλον θα επιλέξει την οδό της σύσφιξης, ίσως προχωρώντας και σε μεγαλύτερες του αναμενομένου επιτοκιακές αυξήσεις.