Morgan Stanley: Τα cryptos αντιμέτωπα με την ποσοτική σύσφιξη – Κίνδυνος για συστημικό σοκ

Morgan Stanley: Τα cryptos αντιμέτωπα με την ποσοτική σύσφιξη – Κίνδυνος για συστημικό σοκ
H ρευστότητα σε αποκεντρωμένα χρηματιστήρια και η μόχλευση στις πλατφόρμες δανεισμού πέφτει γρήγορα

Η υποτονικότητα στις αγορές κρυπτονομισμάτων, η κατάρρευση ενός stablecoin διασυνδεδεμένου με το δολάριο και η μείωση της μόχλευσης στην αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi) έχουν ως αποτέλεσμα το «ισοδύναμο της ποσοτικής σύσφιξης στις αγορές κρυπτονομισμάτων», δήλωσε η Morgan Stanley σε έκθεσή της την Τρίτη.

Η πρόσφατη κατάρρευση του stablecoin TerraUSD (UST) οδήγησε το Tether (USDT) να χάσει επίσης το κλείδωμά του με το δολάριο μέσα στην ημέρα και αυτό προκάλεσε περαιτέρω πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων καθώς ορισμένοι αμφισβήτησαν τη σταθερότητα του τρίτου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος, ανέφερε η τράπεζα.

Το USDT έχει κεφαλαιοποίηση 73 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο με τις περισσότερες συναλλαγές σε καθημερινή βάση, αναφέρει η έκθεση. Περισσότερα από τα μισά bitcoins (BTC) που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια διαπραγματεύονται έναντι του USDT.

Οι επενδυτές εξαργυρώνουν το USDT με ρυθμό ρεκόρ, ανέφερε η τράπεζα. Περίπου 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια εξαργυρώσεων πραγματοποιήθηκαν μόνο τον τελευταίο μήνα, ενώ δεν αυξάνονται άλλες εκδόσεις stablecoin.

Η Morgan Stanley το ονόμασε αυτό το «ισοδύναμο της ποσοτικής σύσφιξης στις αγορές κρυπτονομισμάτων, καθώς η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς stablecoin πέφτει και η ρευστότητα σε αποκεντρωμένα χρηματιστήρια και η μόχλευση στις πλατφόρμες δανεισμού πέφτει ακόμη πιο γρήγορα».

Από τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια USDT που εξαργυρώθηκαν, τα 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν στο blockchain TRON, με πολύ λιγότερα στο Ethereum, ανέφερε η έκθεση. Με 21 δισεκατομμύρια δολάρια, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance είναι ο μεγαλύτερος γνωστός κάτοχος του USDT και ελέγχει το 49% του stablecoin που εκδίδεται στο TRON, προστίθεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Binance, η FTX και η Bitfinex ήταν οι τρεις μεγαλύτεροι αγοραστές του USDT. Το Curve, ένα ανταλλακτήριο DeFi, φιλοξενεί πάνω από το ένα τρίτο των USDT σε πλατφόρμες DeFI και εδώ οι έμποροι αντάλλασσαν το USDT με άλλα stablecoins, πρόσθεσε.

Οι κίνδυνοι «συστημικής διάχυσης» από τις αγορές κρυπτονομισμάτων στο τραπεζικό σύστημα fiat φαίνονται περιορισμένοι, είπε η τράπεζα, επειδή οι εταιρείες κρυπτονομισμάτων που έχουν μόχλευση συνήθως δανείζονται η μία από την άλλη. Ωστόσο, εάν το USDT πέσει ουσιαστικά κάτω από την αναλογία του 1 δολαρίου, αυτό θα είχε μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές κρυπτονομισμάτων και κινδύνου.

Πηγή: Fortune