Morgan Stanley: Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα ξεπεραστούν το 2022

Morgan Stanley: Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα ξεπεραστούν το 2022
epa03276372 (FILE) A file photo dated 21 April 2010 of a sign at Morgan Stanley offices in New York, New York, USA. The rating agency Moody's late 21 June 2012 downgraded 15 large banks and securities firms with international reach, including Deutsche Bank, citing the escalating turmoil in capital markets. The list includes Barclays, Citigroup, Credit Suisse Group AG, HSBC Holdings, Morgan Stanley, Royal Bank of Scotland Group, BNP Paribas, Credit Agricole, Royal Bank of Canada, Societe Generale and UBS AG, according to a statement on Moody's website. The steepest downgrade was to Credit Suisse, which dropped three notches, from the second highest grade of Aa1 to the still-respectable rating of A1. EPA/JUSTIN LANE *** Local Caption *** 50146803 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το σοκ που εκδηλώθηκε στις εφοδιαστικές αλυσίδες έπληξε τις εταιρείες, με αποτέλεσμα η  παραγωγή να μην ανταποκριθεί στη ζήτηση

Το α’ εξάμηνο του 2022 αναμένεται να τεθεί υπό έλεγχο το οξύ πρόβλημα που παρατηρείται στις εφοδιαστικές αλυσίδες, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Morgan Stanley.

Αυτό είναι το βασικό σενάριο που εξετάζει σε πρόσφατο report της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, μέσω του οποίου αξιολογείται η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, οι κίνδυνοι και οι δυσχέρειες.

Το σοκ που εκδηλώθηκε στις εφοδιαστικές αλυσίδες έπληξε τις εταιρείες, με αποτέλεσμα η βιομηχανική παραγωγή να μην ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης κατά την ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Οι ελλείψεις σε Κίνα και Ευρώπη, η ενεργειακή κρίση καθώς και τα lockdown άσκησαν τεράστια πίεση. Η Morgan Stanley αναφέρει, όμως, ότι ήδη η κατάσταση βελτιώνεται και πως τα προβλήματα θα επιλυθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, το κόστος των logistics θα παραμείνει «σημαντικά υψηλότερο» και θα είναι «επίμονο έως το 2022», προέβλεψε η Morgan Stanley. 

«Η καραντίνα και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι απίθανο να χαλαρώσουν για βασικές διηπειρωτικές διαδρομές με συντονισμένο τρόπο μέχρι το 2022».

Την ίδια στιγμή, για τις εταιρείες που παράγουν τεχνολογικό υλικό, η Morgan Stanley είναι προσεκτική με όσες έχουν αυξημένο ανεκτέλεστο, καθώς και περιορισμένη ορατότητα σχετικά με το πότε η ζήτηση θα επανέλθει στο φυσιολογικό. Αναφέρει δε ότι προτιμά τις εταιρείες ημιαγωγών με έκθεση στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Η επενδυτική εταιρεία έχει εντοπίσει εταιρείες που λέει ότι είναι «περιφερειακές πρωταθλήτριες», «αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για τις αλυσίδες εφοδιασμού και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής… για να υποστηρίξουν τη θέση τους ενάντια στις ανταγωνιστικές πιέσεις από άλλες σφαίρες επιρροής».

«Αυτές οι εταιρείες έχουν όντως εμφανιστεί εξέχουσα θέση στις παγκόσμιες προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας του 2020/21, αλλά σε γενικές γραμμές τις έχουμε δει επίσης να παρουσιάζουν τάσεις ισχυρής κερδοφορίας και να ξεπερνούν το σημείο αναφοράς για το παγκόσμιο μετοχικό κεφάλαιο MSCI ACWI», ανέφερε η έκθεση. Ο δείκτης MSCI ACWI αποτελείται από μετοχές του κόσμου MSCI καθώς και από δείκτες αναδυόμενων αγορών.

Οι εταιρείες που προκρίνει η Morgan Stanley
Ημιαγωγοί: Samsung Electronics, Intel, Infineon Technologies, NVIDIA
Αυτοκινητοβιομηχανία: Volkswagen, Ford Motor, Daimler, General Motors, BMW, Tata Motors, Renault, Hyundai Motor, Continental
Software: Microsoft, IBM, Dell, SAP
Ασφάλιση: Berkshire Hathaway
Κατανάλωση: Sony, Panasonic, LG Electronics
Λιανεμπόριο: Amazon
Κεφαλαιουχικά Αγαθά: Volvo AB, Siemens
Τεχνολογία: Apple, HP, Cisco, Lenovo, Fujitsu, Hitachi