Morgan Stanley: Το ψηφιακό ευρώ μπορεί να μειώσει τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ως και 50%  

Morgan Stanley: Το ψηφιακό ευρώ μπορεί να μειώσει τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ως και 50%  
Photo:
Απειλή για τις ελληνικές καταθέσεις το ψηφιακό ευρώ, σύμφωνα με τη Morgan Stanley

Μέχρι και 50% μπορεί να περιστείλει στις καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες το κυοφορούμενο ψηφιακό ευρώ, σύμφωνα με ανάλυση της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα και μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στο δυσμενές σενάριο βάσει του οποίου οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ηλικίας 15 ετών και άνω, μεταφέρουν ποσό της τάξεως των 3.000 ευρώ σε ψηφιακό πορτοφόλι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι συνολικές καταθέσεις στη ζώνη του ευρώ, που ορίζονται ως καταθέσεις νοικοκυριών και μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, θα μειώνονταν κατά 873 δισεκατομμύρια ευρώ ή κατά 8%.

Μάλιστα, οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης – όπως η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία – θα πληγούν περισσότερο. Σε αυτές τις χώρες, η μετατροπή 3.000 ευρώ ισοδυναμεί με μείωση των αποθεματικών από 22% έως 51% σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις νοικοκυριών και από 17% έως 30% επί των συνολικών καταθέσεων.

Απίθανο σενάριο

Ωστόσο, η μετατροπή των καταθέσεων σε τόσο μεγάλο βαθμό είναι απίθανη. Δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα ήθελαν να μετατρέψουν περισσότερο από το 12% των καταθέσεών τους, τότε ο αντίκτυπος στις συνολικές τραπεζικές καταθέσεις δεν θα ήταν υψηλότερος από το 10% – ακόμη και στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, οπως η πλειονότητα των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ερευνά τις επιπτώσεις ενός ψηφιακού νομίσματος, με την απειλή για τις καταθέσεις σε τράπεζες να επισημαίνονται συχνά ως μια από τις πιθανές παγίδες.
Εάν οι καταναλωτές επιλέγουν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό ευρώ για καθημερινές δαπάνες, οι σχεδόν εξαϋλωμένες τραπεζικές καταθέσεις θα εμπόδιζαν την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν χρήματα και ούτω καθεξής. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, το ψηφιακό ευρώ θα είναι έτοιμο σε τέσσερα χρόνια.