Morgan Stanley, UBS: Αναθεωρούν εκτιμήσεις για το πετρέλαιο – Πού θα διαμορφωθούν οι τιμές

Morgan Stanley, UBS: Αναθεωρούν εκτιμήσεις για το πετρέλαιο – Πού θα διαμορφωθούν οι τιμές
6666632 05.10.2021 An oil pumpjack operated by the Yamashneft Oil and Gas Production Division of Tatneft, near the village of Yamashi in Almetyevsk District, Republic of Tatarstan, Russia. Maksim Bogodvid / Sputnik (Photo by Maksim Bogodvid / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
H Morgan Stanley και η UBS μείωσαν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους για το αργό.

Οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου, καθώς και η αδυναμία της Κίνας να απαλλαχθεί από τα δεσμά του κορωνοϊού, κάνουν τους αναλυτές που εστιάζουν στην αγορά πετρελαίου να αναθεωρήσουν καθοδικά τις προβλέψεις τους για τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Ειδικότερα, η Morgan Stanley και η UBS μείωσαν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές τους για το αργό κατά 15 δολάρια το βαρέλι, καθώς το ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζει να ρέει προς την Ασία και αλλού.

Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης Brent έχει υποχωρήσει κατά ένα τρίτο από την «κορυφή» του στις αρχές Μαρτίου, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, και αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Morgan Stanley

Η Morgan Stanley μείωσε τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της για το Brent λόγω του πληθωρισμού και της απότομης επιβράδυνσης της ζήτησης, ανέφεραν σε ενημερωτικό σημείωμα αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου του Martijn Rats, ο οποίος μείωσε την τιμή-στόχο για το τρίτο τρίμηνο κατά 12 δολάρια το βαρέλι, στα 98 δολάρια, και την τιμή στόχο για το τέταρτο τρίμηνο κατά 5 δολάρια, στα 95 δολάρια ΗΠΑ.

Ωστόσο, η τράπεζα διατήρησε τις τριμηνιαίες προβλέψεις για το 2023 στα 100 δολάρια ΗΠΑ και άνω, καθώς βλέπει μια πιο σταθερή αγορά από το δεύτερο τρίμηνο. Οι δε ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου είναι πιθανό να μειωθούν ουσιαστικά, με εκτιμώμενη πτώση από 1,5 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στις αρχές του 2023.

UBS Group Bank 

Η ελβετική UBS μείωσε την πρόβλεψή της για το τέλος του έτους για το Brent κατά 15 δολάρια το βαρέλι, στα 110 δολάρια, λόγω των lockdown στην Κίνα και των ακόμη αυξημένων ρωσικών εξαγωγών, ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι περιορισμοί στην Κίνα θα επιβραδύνουν τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της ζήτησης, παρά την αύξηση των εισαγωγών αργού τον Αύγουστο. Aπό την άλλη, οι ρωσικές εξαγωγές είναι πιο ανθεκτικές από ό,τι αναμενόταν, με μεγάλες ποσότητες αργού να κατευθύνονται σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent  αναμένεται να ανακάμψει στα 125 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2023, καθώς η αγορά θα στενεύει λόγω του τέλους των πωλήσεων στρατηγικών αποθεμάτων και της μεγαλύτερης ζήτησης για προϊόντα πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.