Μουζάλας: Το νομοσχέδιο για το προσφυγικό είναι εργαλείο για τη λύση

Μουζάλας: Το νομοσχέδιο για το προσφυγικό είναι εργαλείο για τη λύση

«Είναι μία δύσκολη συμφωνία με πολλούς παίκτες, αλλά είναι μία καλή συμφωνία», σχολιάζει ο Γιάννης Μουζάλας για τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

«Το νομοσχέδιο που συζητείται δεν είναι η λύση, αλλά το εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τη λύση. Η χρήση του θα κρίνει εάν είναι το εργαλείο που θέλουμε. Εμείς πιστεύουμε πως είναι» υποστήριξε στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στη διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία επελέγη για τη συζήτηση και την ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι η ίδια η κατάσταση είναι επείγουσα, από τη στιγμή που βρίσκονται παγιδευμένοι στη χώρα μας 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Για τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, είπε ότι «είναι μία δύσκολη συμφωνία με πολλούς παίκτες, αλλά είναι μία καλή συμφωνία» τονίζοντας ότι «τηρούνται οι διεθνείς συνθήκες και δημιουργείται -για πρώτη φορά- ένας μικρός νόμιμος δρόμος αλλά δρόμος».

Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα «ο νόμιμος δρόμος λειτουργεί και ως μήνυμα αποτροπής για τους παράνομους δρόμους» δεδομένου ότι «κανείς δεν θέλει την ένταση, μεγιστοποίηση παράνομων δρόμων, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών».

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε ότι την Τουρκία την κατέστησαν παράγοντα η ιστορία και η γεωγραφία, και συμπλήρωσε ότι η αξιοπιστία της κρίνεται καθημερινά από την τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.