MPWGR2024: Πώς διαμορφώνεται το μέλλον των media και της επικοινωνίας

MPWGR2024: Πώς διαμορφώνεται το μέλλον των media και της επικοινωνίας
Από αριστερά: Αριστοτελία Πελώνη (Διευθύντρια Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού), Αλεξία Μπακογιάννη (αία relate), Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου (Frontstage), Θοδωρής Γεωργακόπουλος (Δημοσιογράφος & Συγγραφέας)
Συζήτηση με experts που δραστηριοποιούνται δυναμικά στο χώρο, τις εμπειρίες, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τη στρατηγική για το μέλλον.

Στην εποχή των ραγδαίων ψηφιακών εξελίξεων οι γυναίκες διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικούς ρόλους σε όλες τις πλατφόρμες των media και της επικοινωνίας, από την παραδοσιακή δημοσιογραφία έως τους παράγοντες επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

O Δημοσιογράφος & συγγραφέας Θοδωρής Γεωργακόπουλος, στο πλαίσιο Most Powerful Women Summit 2024, που διοργανώνει το Fortune Greece στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, συζήτησε με την Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου, Founder & CEO της Frontstage, την Αλεξία Μπακογιάννη, Πρόεδρο & CEO της αία relate και την Αριστοτελία Πελώνη, Διευθύντρια Γραφείου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού.

Η Αλεξάνδρα Δασκαλοπούλου σημείωσε ότι το Ραδιόφωνο έχει να κάνει με τη σύνδεση με τον παραγωγό. “Podcast έχει να κάνει με ανακάλυψη. On-demand είναι για mood management. Πρέπει να επενδύσουμε στην επόμενη γενιά. Πριν κάνω παιδιά δεν είχα σκεφτεί παιδικό ραδιόφωνο, τώρα όμως το θεωρώ μεγάλη ανάγκη, φτιάξαμε ένα παιδικό ραδιόφωνο, επενδύσαμε στη νέα γενιά. Η απήχησή του είναι τεράστια στην Ελλάδα. Πέρα από το Kids Radio έχουμε και τη συνδρομητική βερσιόν, Kids Radio Plus. Έχουμε audio books, έχουμε podcast για παιδιά, έχουμε διαφορετικά ραδιόφωνα εντός του Kids Radio Plus”. “Ραδιόφωνο είναι η σύνδεση παραγωγού-ακροατή. Αυτό το interaction δεν μπορεί να το μιμηθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη. Δεν είναι το ίδιο, δεν υπάρχει η συναισθηματική σύνδεση που δημιουργεί το live ραδιόφωνο. Χρησιμοποιούμε το ΤΝ όμως ως εργαλείο για να διευκολύνουμε τους ανθρώπους μας, το creative κομμάτι, ενισχυτικά. Το ραδιόφωνο παραμένει το πιο trusted μέσο”, υπογράμμισε.

“Το 2009 ήμασταν οι πρώτοι που μπήκαμε στο digital, τότε υπήρχαν μόνο τα blogs. Άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο περνάνε τα μηνύματα”, τόνισε από την πλευρά της η Αλεξία Μπακογιάννη. “Όλοι μαχόμαστε για το attention. Άλλαξε ο τρόπος προσοχής και συγκέντρωσης των ανθρώπων. Αμφιβάλλω το εάν τα παιδιά μας θα μπορέσουν να διαβάσουν ένα βιβλίο στη ζωή τους. Έχουμε πελάτες που κατανοούν και προσαρμόζονται, έχουμε πελάτες που έχουν μείνει στα δελτία τύπου, και πελάτες που θέλουν μόνο social media. Αυτή η τρίτη κατηγορία είναι και η χειρότερη”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο “τεράστιο φιλοσοφικό ερώτημα: οι πλατφόρμες εκδημοκράτισαν την πληροφορία και άνοιξαν την επικοινωνία. Έδωσαν τεράστια δυνατότητα ελευθερίας του λόγου. Αλλά την ίδια στιγμή χρησιμοποιούνται από τεράστια συστήματα για να περάσουν προπαγανδιστικό λόγο. Υπάρχει μια ευρύτερη τάση η ίδια η τεχνολογία που μας απελευθέρωσε να γίνεται εργαλείο κρατικής παρέμβασης και επιβολής. Στο ίντερνετ μόνο το 20% των ανθρώπων που αναζητούν την πληροφορία παίρνουν την πληροφορία από το επίσημο κανάλι αυτουνού που το διαχέει”.

Τέλος, η Αριστοτελία Πελώνη, υπογράμμισε την κοινή πρόκληση δημοσιογραφικού και πολιτικού λόγου: τα fake news. “Πρέπει και οι δύο «όχθες» να το παλέψουν αυτό, να αγωνιστούν για να αποδείξουν την πραγματικότητα. Οι πολιτικοί πρέπει να επενδύουν στον λόγο της κοινής λογικής. Πρέπει να έχουμε media literacy και να εκπαιδευτούμε. Ό,τι μας προκαλεί υποψίες, να το ξαναψάχνουμε”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: