Musicspoon: Η πλατφόρμα blockchain που ξεχώρισε στο πρόγραμμα be finnovative της Εθνικής Τράπεζας

Musicspoon: Η πλατφόρμα blockchain που ξεχώρισε στο πρόγραμμα be finnovative της Εθνικής Τράπεζας

Ο Φώτης Παπαστεργίου μιλά για τη συμμετοχή της Musicspoon στο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης be finnovative της Εθνικής Τράπεζας και τα οφέλη που αποκόμισε.

Στα πρώτα βήματα μιας εταιρείας είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν οι κατάλληλοι συνεργάτες, που θα καθοδηγήσουν σωστά την ομάδα, ώστε να αναπτυχθεί άμεσα με σωστό και υγιή τρόπο. Η εμπειρία σε συνδυασμό με τη βαθιά γνώση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς είναι άλλωστε στοιχεία που λείπουν από μια νεοφυή επιχείρηση, βρίσκονται όμως βαθιά χαραγμένα στο «DNA» μεγάλων εταιρειών.

Στην περίπτωση της ωρίμανσης επιχειρηματικών ιδεών στον ευρύτερο τομέα των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών και στον μετασχηματισμό τους σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, τη λύση έρχεται να δώσει η Εθνική Τράπεζα, μέσω του προγράμματος επιχειρηματικής επιτάχυνσης be finnovative.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων και γενικότερα οποιονδήποτε θέλει να αναπτύξει την ιδέα του ή την μεθοδολογία του σε ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο.

Οι ομάδες που συμμετέχουν θα πρέπει να αναπτύσσουν την ιδέα τους στο ευρύτερο θεματικό πεδίο των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών (fintech), όπως ενδεικτικά είναι τραπεζικά συστήματα, τραπεζικές συναλλαγές, συναλλαγές πληρωμών, mobile εφαρμογές, αυτοματοποιημένα customer care συστήματα (bots), mobile payments, blockchain, συστήματα e-commerce, ticketing κλπ, με εφαρμογές εκτός από τον τραπεζικό τομέα και σε άλλους δυναμικούς τομείς της οικονομίας όπως, ενδεικτικά, είναι ο τουρισμός, η αγροτική οικονομία, οι ασφάλειες, οι μεταφορές, η ενέργεια, η ναυτιλία.

Το Musicspoon, μια πλατφόρμα που παρέχει χρήσιμα ψηφιακά εργαλεία στους παραγωγούς προϊόντων των δημιουργικών και πολιτιστικών βιομηχανιών, ήταν από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο εν λόγω πρόγραμμα και ξεχώρισαν.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια εφαρμογή που καλύπτει βασικές ανάγκες των παραγωγών, προσφέροντας τους εργαλεία χρηματοδότησης για μουσικές παραγωγές μέσω crowdfunding, εργαλεία ψηφιακής διανομής και προώθησης των έργων τους μέσω ψηφιακών πλατφορμών (iTunes, Spotify, YouTube, Facebook κ.α.) και έναν μηχανισμό συμβολαίων, σε τεχνολογία blockchain, για να μπορούν εύκολα οι παραγωγοί να κατοχυρώνουν και να διαχειρίζονται τα δικαιώματα και τις αμοιβές που απορρέουν από τα έργα τους καθώς και τις συμφωνίες μεταξύ των συν-δημιουργών, studio ηχογράφησης, ηχοληπτών, μάνατζερ, μουσικών παραγωγών, χρηματοδοτών κ.α.

Ο Φώτης Παπαστεργίου από τη Musicspoon συμμετείχε σε προηγούμενο κύκλο του be finnovative και μίλησε στο fortunegreece.com για την εμπειρία του,  που συνέβαλε στο να «χτιστεί» σε στέρεες βάσεις η εταιρεία του. Όπως αναφέρει, πέρα από πρόσβαση σε καταξιωμένους μέντορες και άλλες συμβουλευτικές υπηρεσίες, μαζί με την ομάδα του αποκόμισαν καλές πρακτικές οργάνωσης και ανάπτυξης μιας ιδέας σε προϊόν, οι οποίες αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου λειτουργίας της εταιρείας.

«Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα be finnovative  μας βοήθησε στο να αποκρυσταλλώσουμε την αρχική μας ιδέα σε μια συγκεκριμένη εμπορική εφαρμογή, ανακαλύπτοντας μέσα από αυτή την διαδικασία όλες τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τα θολά σημεία που έπρεπε να ξεκαθαριστούν» τονίζει ο Φώτης.

Η άποψή του είναι πως η υποβολή πρότασης στο εν λόγω πρόγραμμα αξίζει τον κόπο, δεδομένου ότι οι νέοι επιχειρηματίες, δεν χάνουν πολύτιμο χρόνο, καθώς έρχονται απευθείας σε επαφή με έναν οργανισμό, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία σε πάρα πολλούς κλάδους της αγοράς. Αυτό, για τις ομάδες που θα γίνουν δεκτές μεταφράζεται  σε δυνατότητα πρόσβασης σε πολύτιμη τεχνογνωσία.

Εκτός από τα οικονομικά έπαθλα, για τον Φώτη, καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη μιας νεοφυούς επιχείρησης παίζει η γνώση, όπως επίσης και η πρόσβαση σε συμβουλευτική νομικού και λογιστικού χαρακτήρα.

«Στο πλαίσιο του be finnovative alumni υπάρχει μια πολύ καλή επικοινωνία με τα στελέχη του προγράμματος, υποστήριξη με εκπαιδευτικά σεμινάρια, ημερίδες, δικτύωση κ.α.» τονίζει.

Όσο για το Musicspoon, φέτος έκλεισε τα πρώτα του γενέθλια και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, καθώς απέκτησε τους πρώτους του πελάτες και έχει επικεντρωθεί στην περαιτέρω  ανάπτυξη και βελτίωση της εφαρμογής.