Να γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στο Νταβός

Να γιατί δεν υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στο Νταβός

Φέτος, μόνο 17% των συμμετεχόντων στο Νταβός είναι γυναίκες.

Καθώς οι πιο ισχυροί ηγέτες του πλανήτη συναντώνται στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η πασιφανής ανισότητα στην εκπροσώπηση των γυναικών έχει βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής του κοινού.

Από τους 2.500 συμμετέχοντες στο Νταβός, μόλις 17% είναι γυναίκες.

Αυτό το νούμερο μπορεί να φαντάζει χαμηλό – αλλά είναι μεγαλύτερο από το 15% που ήταν το ποσοστό των γυναικών πέρυσι.

Παρά την κριτική, η υπο-εκπροσώπηση των γυναικών στο Νταβός είναι απλώς μια αντανάκλαση της παγκόσμιας πραγματικότητας. Διευθύνουσες σύμβουλοι όπως η Μαρίσα Μάγιερ της Yahoo! και η Μέρι Μπάρα της General Motors τυγχάνουν προβολής από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά είναι …λίγες. Η τεράστια πλειοψηφία των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου έχουν στο τιμόνι τους άντρες. Στη λίστα Fortune Global 500, μόλις 3,4% των εταιρειών έχουν γυναίκες CEOs.

Στην πολιτική τα πράγματα είναι λίγο -αλλά πολύ λίγο- καλύτερα. 6% όλων των επικεφαλής κρατών και 8% όλων των επικεφαλής κυβερνήσεων είναι γυναίκες.

Και φυσικά, οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται στα διοικητικά συμβούλια. Μόνο 11% όλων των θέσεων μελών διοικητικών συμβουλίων καταλαμβάνονται από γυναίκες.

Είναι αλήθεια ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν καταβάλλει καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια για να εμπλακούν περισσότερες γυναίκες σ’ αυτό. Αλλά αυτό δεν είναι η καρδιά του προβλήματος.

Πέρυσι, το Φόρουμ προσπάθησε πραγματικά να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες στην ετήσια συνάντησή του. Μάλιστα, υπήρξε η απαίτηση για κάθε τέσσερις άνδρες – εκπροσώπους που θα έρχονταν στο Νταβός, οι μεγάλες εταιρείες να στέλνουν και μία γυναίκα. Τέτοιες ποσοστώσεις, όμως, δεν μπορούν να κάνουν πολλά όταν οι γυναίκες δεν βρίσκονται στα ανώτερα εταιρικά κλιμάκια.

Με άλλα λόγια, ποιος φταίει για την απουσία γυναικών στο Νταβός; Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ή οι ίδιες οι εταιρείες;