Νάνσι Πελόζι: H γυναίκα «που θα σου πάρει το κεφάλι χωρίς καν να καταλάβεις ότι αιμορραγείς»

Νάνσι Πελόζι: H γυναίκα «που θα σου πάρει το κεφάλι χωρίς καν να καταλάβεις ότι αιμορραγείς»
epa08046762 Speaker of the House Nancy Pelosi announces she is asking for the House Judiciary Committee to proceed with articles of impeachment against US President Donald J. Trump during a statement in the US Capitol in Washington, DC, USA, 05 December 2019. The impeachment inquiry is in the hands of the House Judiciary Committee which has the job of formally drafting articles of impeachment. EPA/SHAWN THEW Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με αυτή την ατάκα περιγράφει η κόρη της τη Νάνσι Πελόζι, η οποία έχει μετατραπεί σε «διώκτρια» του Ντόναλντ Τραμπ.

Την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, σημειώνοντας πως «δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια εκτός από το να δράσουμε». Σε συνέντευξη Τύπου, η Πελόζι είπε πως έδωσε εντολή στην Επιτροπή Δικαιοσύνης να προχωρήσει στη σύνταξη των σχετικών εγγράφων για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με την ίδια, «τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα: ο πρόεδρος καταχράστηκε την εξουσία του για προσωπικό όφελός του εις βάρος της εσωτερικής ασφάλειάς μας, θέτοντας ως προϋπόθεση, για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και τον προγραμματισμό ενός κρίσιμου τετ α τετ στο Οβάλ γραφείο, την ανακοίνωση μιας έρευνας σε βάρος τους πολιτικού αντιπάλου του».

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης αυτό το καλοκαίρι, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διεξαγάγει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, το φαβορί των Δημοκρατικών για να αναμετρηθούν στις προεδρικές του 2020.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους που κατέθεσαν ενώπιον του Κογκρέσου, προϋπόθεση για να απευθύνει ο Λευκός Οίκος πρόσκληση προς τον Ζελένσκι θα ήταν η ανακοίνωση της έναρξης έρευνας σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, μια βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία «πάγωσε» λίγες ημέρες πριν από το τηλεφώνημα.

Ποια είναι όμως η Νάνσι Πελόζι που «κυνηγάει» τον Ντόναλντ Τραμπ; Σίγουρα δεν είναι μια τυχαία γυναίκα. Είναι εκείνη που «θα σου πάρει το κεφάλι χωρίς καν να καταλάβεις ότι αιμορραγείς».

Η ισχυρή γυναίκα των Δημοκρατικών είναι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Αυτό την καθιστά τον τρίτο πολιτειακό παράγοντα των ΗΠΑ, μετά τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Είναι μια θέση που γνωρίζει καλά, καθώς έχει ήδη γράψει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (House Speaker) από το 2007 μέχρι το 2010.

Μητέρα πέντε παιδιών, παιδί ιταλο-αμερικανικής οικογένειας, η Νάνσι Ντ’ Αλεσάντρο γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1940 στη Βαλτιμόρη. Ο πατέρας της και ο αδελφός της υπήρξαν δήμαρχοι της γενέτειράς της.

Αποφοίτησε από το Trinity College της Ουάσινγκτον και εγκαταστάθηκε με το σύζυγό της, Φρανκ Πελόζι, στο Σαν Φρανσίσκο. Για να κατακτήσει τον τίτλο της ισχυρότερης γυναίκας της αμερικανικής πολιτικής, η Νάνσι Πελόζι επιστράτευσε όλες τις στρατηγικές ικανότητες για τις οποίες είναι γνωστή.

Οι υποστηρικτές της δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας. «Κανείς δεν έχει ποτέ κερδίσει στοιχηματίζοντας κατά της Νάνσι Πελόζι» έχει δήλωσε στο CNN η κόρη της Αλεξάντρα. «Θα σου πάρει το κεφάλι χωρίς καν να καταλάβεις ότι αιμορραγείς».

Ακόμη και στις τάξεις των Δημοκρατικών έχει δεχτεί σκληρή κριτική. Κατά το παρελθόν η προοδευτική πτέρυγα αρνήθηκε την κυριαρχία της και δεσμεύτηκε να μην την ψηφίσει για την προεδρία της Βουλής. Εκείνη, όμως, αποδεχόμενη να περιορίσει χρονικά τη θητεία της και μοιράζοντας θέσεις ευθύνης, κατόρθωσε να πείσει ικανό αριθμό «στασιαστών».

«Δεν αισθάνομαι μισητή. Αισθάνομαι σεβαστή. Δε θα δεχόμουν κριτική, αν δεν ήμουν αποτελεσματική» δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό Elle. «Γι’ αυτό με φοβούνται οι Ρεπουμπλικανοί» λέει.