Ναι, η ιστοσελίδα που επισκέπτεστε μάλλον σας παρακολουθεί!

Ναι, η ιστοσελίδα που επισκέπτεστε μάλλον σας παρακολουθεί!

Μια νέα μελέτη βρήκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δημοφιλών ιστοσελίδων κάνει διαδικτυακό tracking.

Αν βρίσκεστε σε μια από τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, τότε μάλλον παρακολουθήστε.

Αυτό, τουλάχιστον, επισημαίνει μια νέα μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των δημοφιλέστερων ιστοσελίδων του κόσμου χρησιμοποιούν εργαλεία διαδικτυακού tracking.

Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν το διαδικτυακό αρχείο Wayback Machine για να εντοπίσουν τους πηγαίους κώδικες διαφόρων ιστοσελίδων σε βάθος χρόνου, ώστε να αναζητήσουν λογισμικό παρακολούθησης. Και ανακάλυψαν ότι το ποσοστό των ιστοσελίδων με κώδικα διαδικτυακής παρακολούθησης μεταξύ των 500 δημοφιλέστερων ιστοσελίδων παγκοσμίως εκτοξεύτηκε από 5% σε 75%, από το 1998 μέχρι σήμερα. Και τουλάχιστον οι μισές απ’ αυτές τις ιστοσελίδες είχαν τέσσερις trackers τρίτων μερών.

Το πιο διαδεδομένο σύστημα είναι το DoubleClick της Google που βρέθηκε σε 15% των ιστοσελίδων.

Η παρακολούθηση από τρίτα μέρη έχει γνωρίσει έκρηξη στην εποχή του ψηφιακού εμπορίου, καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να δουν ποιοι τύποι προϊόντων και υπηρεσιών ενδιαφέρουν τους χρήστες, ώστε να τους προσφέρουν στοχευμένες διαφημίσεις.

Ο τεχνολογικός γίγαντας Facebook, ο οποίος πρόσφατα ανακοίνωσε αύξηση των διαφημιστικών του πωλήσεων, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να δελεάσει διαφημιστές σε αναδυόμενες αγορές. Την περασμένη εβδομάδα, παράλληλα, δήλωσε ότι προσπαθεί να μπλοκάρει από την ιστοσελίδα τη λειτουργία του λογισμικού μπλοκαρίσματος διαφημίσεων.

Πηγή: fortune.com