Νέα έκτακτη εισφορά και «τσεκούρι» σε συντάξεις και εφάπαξ ζητούν οι Θεσμοί

Νέα έκτακτη εισφορά και «τσεκούρι» σε συντάξεις και εφάπαξ ζητούν οι Θεσμοί
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος (Κ) αποχωρεί από το ξενοδοχείο Χίλτον μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, Αθήνα, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση- Τι ζητούν οι Θεσμοί προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Μειώσεις των υψηλών κύριων συντάξεων, των επικουρικών, του εφάπαξ και των μερισμάτων ρίχνουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι των Θεσμών για να κλείσει η αξιολόγηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία».

Οι πληροφορίες θέλουν την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση να προβλέπει το ανώτατο όριο της κύριας σύνταξης να μειωθεί στα 2.304 ευρώ και για το «άθροισμα» των συντάξεων στα 3.072 ευρώ. Επί της ουσίας, το νέο πλαφόν για την κύρια σύνταξη τοποθετείται στο εξαπλάσιο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, ενώ για τις πολλαπλές στο οκταπλάσιο αυτής.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει μάχη προκειμένου να μην υπάρξουν μειώσεις σε συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ. Ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε εκ νέου την Πέμπτη πως δεν θα υπάρξει νέα μείωση των κύριων συντάξεων, όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αποφεύγει εύκολα το «ψαλίδι».

Μάλιστα, ενδέχεται το ανώτατο πλαφόν για μία σύνταξη να πέσει ακόμη και στα 2.000 ευρώ και για όσους παίρνουν πολλαπλές να μην ξεπερνά το ποσό τα 2.200 ευρώ. Την ίδια ώρα, προβλέπεται μείωση της τάξης του 25% στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ, με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους και βάσει των εισφορών ολόκληρου του εργασιακού βίου. Στο 30% ή 35% υπολογίζεται ότι θα φτάσει η περικοπή στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι εκπρόσωποι των Θεσμών ενδέχεται να επανεξετάσουν την αρχική πρόταση της ελληνικής πλευράς για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%.