Νέα ναυτική τραγωδία στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας

Νέα ναυτική τραγωδία στο νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας

Το όνειρο μιας καλύτερης ζωής έγινε εφιάλτης για 92 τουλάχιστον μετανάστες - 250 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ένα ακόμη πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες βυθίστηκε ενώ βρισκόταν μισό ναυτικό μίλι από το νησί Λαμπεντούζα της Ιταλίας. Οι νεκροί που είχαν εντοπιστεί έως πριν από λίγο ήταν 92, οι διασωθέντες 151, ενώ 250 άνθρωποι ακόμη αγνοούνται.

«Συναντηθήκαμε και μιλήσαμε αμέσως για την φοβερή τραγωδία της Λαμπεντούζα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο. Κλιμάκιο του υπουργείου του μεταβαίνουν ήδη στο νησί», ανακοίνωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα. Σε ένδειξη πένθους για το ναυάγιο οι πέντε κεντροδεξιοί υπουργοί που μετέχουν στην κυβέρνηση Λέτα ανέβαλαν προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου στην οποία θα εξηγούσαν γιατί διαφοροποιήθηκαν τους από την γραμμή του Μπερλουσκόνι.

Διαβάστε ακόμη: Άνετη επικράτηση Λέτα στη βουλή

Οι περίπου 500 μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο πιστεύεται ότι είναι όλοι από την Ερυθραία, καθώς και ότι είχαν επιβιβαστεί στο πλοίο στη Λιβύη, ανακοίνωσε η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, σύμφωνα με την οποία το πλοίο πήρε φωτιά ενώ έπλεε ένα μίλι από τις ακτές.

Η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούζι Νικολίνι δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι σε θέση πλέον να αποφασίσει πού πρέπει να μεταφερθούν οι νεκροί και πού οι διασωθέντες, αφού το νεκροταφείο και το κέντρο προσωρινής διαμονής μεταναστών είναι υπερπλήρη». Η Νικολίνι κάλεσε τον Λέτα να επισκεφθεί το νησί για να στείλει το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η χώρα του και οι άλλες χώρες της Μεσογείου δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν άλλο μόνες το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Η πρόεδρος της ιταλικής βουλής Λάουρα Μπολντρίνι έκανε γνωστό ότι αναχωρεί άμεσα με προορισμό το νησί αυτό στα νότια της Σικελίας.

«Ας προσευχηθούμε όλοι για το τραγικό ναυάγιο ανοικτά της Λαμπεντούζα» έγραψε στο Twitter ο πάπας Φραγκίσκος. «Είμαστε όλοι θύματα, εκόντες άκοντες, της παγκοσμιοποίησης της αδιαφορίας, την οποία ο πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε με τόση έμφαση, από την Λαμπεντούζα ακριβώς» έγραψε σε μήνυμά της η Μπολντρίνι.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, από το 1994 μέχρι σήμερα στα νότια της Σικελίας έχουν χάσει την ζωή τους 6.200 άνθρωποι, ενώ 4.790 συμπεριλαμβάνονται επισήμως στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ