Νέα παράταση στο Brexit σκοπεύει να ζητήσει από την ΕΕ η Τερέζα Μέι

Νέα παράταση στο Brexit σκοπεύει να ζητήσει από την ΕΕ η Τερέζα Μέι
epaselect epa07164467 Britain's Prime Minister Theresa May leaves Downing Street in London, Britain, 14 November 2018. British cabinet will hold a meeting later at the day to discuss the draft text of the Brexit agreement. According to reports, British and European Union officials have agreed on the draft deal after months of negotiations. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να βρει μία λύση στο αδιέξοδο σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση των Εργατικών.

Νέα αναβολή στο Brexit προτίθεται να ζητήσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπως ανακοίνωσε η ίδια μετά τη μαραθώνια, επτάωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

“Μπορούμε και πρέπει να βρούμε μια συμβιβαστική λύση”, τόνισε η Μέι, τονίζοντας ότι θα προσπαθήσει να έχει ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο νωρίτερα από τις 22 Μαΐου, ώστε η Βρετανία να μη χρειαστεί να λάβει μέρος στις Ευρωεκλογές.

“Επομένως, θα χρειαστούμε μια περαιτέρω παράταση του Άρθρου 50 (σ.σ. της διαδικασίας αποχώρησης), που θα είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη και θα λήξει όταν περάσουμε μια συμφωνία. Και πρέπει να είμαστε σαφείς γιατί ζητείται αυτή η παράταση, για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε εγκαίρως και ομαλά”, ανέφερε στην ομιλία της που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, από το γραφείο της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

“Σήμερα αναλαμβάνω δράση για να λήξει το αδιέξοδο. Προσφέρω να συζητήσουμε με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο στο οποίο θα εμμείνουμε και οι δύο για να διασφαλίσουμε ότι θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι θα το κάνουμε με μια συμφωνία”, πρόσθεσε.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επισήμανε ότι “μολονότι δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στο τέλος, ας κάνουμε υπομονή”.

Στην ομιλία της, η Μέι είπε επίσης ότι αν δεν καταλήξει σε μια κοινή προσέγγιση με τον Κόρμπιν, τότε η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων προς ψήφιση μια σειρά επιλογών για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση που θα λάβει η Βουλή.

Η Μέι επέμεινε επίσης ότι “η καλύτερη λύση” είναι η έξοδος με συμφωνία. Και τόνισε ότι οποιοδήποτε σχέδιο συμφωνηθεί με τους Εργατικούς, θα πρέπει να είναι συμβατό με την υπάρχουσα Συμφωνία Αποχώρησης για την οποία οι Βρυξέλλες έχουν πει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα την επαναδιαπραγματευτούν.

“Αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε είναι η μελλοντική σχέση μας με την ΕΕ”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι το νομοθετικό έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαΐου, ώστε να μην υποχρεωθεί το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές που ξεκινούν την επόμενη ημέρα.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η παράταση θα πρέπει να είναι «όσο το δυνατόν συντομότερη» και να λήξει μόλις επιτευχθεί μία συμφωνία, ενώ οποιοδήποτε σχέδιο που θα συμφωνήσουν από κοινού με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, θα τεθεί προς έγκριση από το κοινοβούλιο, με την προοπτική να μεταφερθεί στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.