Νέοι μπελάδες για τον Μπερλουσκόνι

Νέοι μπελάδες για τον Μπερλουσκόνι

Απαγόρευση κατοχής δημοσίου αξιώματος για τον «Καβαλιέρε».

Δικαστήριο του Μιλάνου αποφάνθηκε σήμερα ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι απαγορεύεται να κατέχει δημόσιο αξίωμα για δύο χρόνια ύστερα από την καταδίκη του για φοροδιαφυγή.

Ωστόσο, επειδή ο Μπερλουσκόνι είναι γερουσιαστής, η απόφαση δεν θα έχει άμεση εφαρμογή και η αποπομπή του από τη Γερουσία θα εξαρτηθεί από διαφορετική ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί στην Άνω Βουλή τον επόμενο μήνα.

«Δεν έπρεπε να αποφασιστεί η στέρηση αυτή πολιτικών δικαιωμάτων, από την στιγμή που ο τηλεοπτικός όμιλος Mediaset έχει προβεί σε συμβιβασμό για τις φορολογικές απαιτήσεις των ετών 2002 και 2003 και τον περασμένο Σεπτέμβριο, στα πλαίσια του συμβιβασμού αυτού, κατέβαλε περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ στο ιταλικό δημόσιο », δήλωσε ο δικηγόρος του «Καβαλιέρε» και κεντροδεξιός βουλευτής, Νικολό Γκεντίνι.

Ο Γκεντίνι, πάντως, προανήγγειλε ότι « ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, διότι είναι αναγκαίο να επισημοποιηθούν απαντήσεις που δεν έχουν ακόμη δοθεί».

Διαβάστε ακόμη: Αίτημα του Μπερλουσκόνι για κοινωφελή εργασία

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου της Ιταλίας, Μικέλε Βιέττι, προέβη σε δήλωση η οποία προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στους κόλπους της μπερλουσκονικής παράταξης: «Πρέπει να λάβω υπόψη μου ότι ακόμη μια φορά, η πολιτική ανέθεσε στο δικαστικό σώμα την επίλυση των προβλημάτων, και εγώ, που εκπροσωπώ την δικαιοσύνη δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος. Η πολιτική πρέπει να μάθει να λύνει τα προβλήματά της», δήλωσε ο Βιέττι.

Η αναφορά του, προφανώς, είναι στο ότι η εισαγγελία του Μιλάνου κατάφερε να εκφραστεί σχετικά με την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Μπερλουσκόνι, προτού αποφασιστεί η αποπομπή του από τη Γερουσία.

«Ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, με τις δηλώσεις του, δείχνει ότι αγνοεί το θέμα της πραγματικής σχέσης πολιτικής και δικαστικής εξουσίας» δήλωσε ο συντονιστής του συντηρητικού «Λαού της Ελευθερίας» Σάντρο Μπόντι.

Ο εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς στην Βουλή Ρενάτο Μπρουνέττα τόνισε ότι «οι δικαστές μπορεί και να αποφασίσουν την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ενός πολιτικού, αλλά δεν θα μπορέσουν ποτέ να αναγκάσουν να σιωπήσει τον ηγέτη που εξέφραζε και συνεχίζει να εκφράζει την πλειοψηφία των Ιταλών».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο