Νέλλυ Κάτσου: «Επενδύουμε πάνω από 20 εκατ. ευρώ για νέα προϊόντα»

Νέλλυ Κάτσου: «Επενδύουμε πάνω από 20 εκατ. ευρώ για νέα προϊόντα»

Η αντιπρόεδρος της Pharmathen εξηγεί στο Fortune πώς η εταιρεία αντιμετωπίζει τον σκληρό διεθνή ανταγωνισμό. 

Η Νέλλυ Κάτσου, αντιπρόεδρος της ελληνικής φαρµακοβιοµηχανίας Pharmathen, µίας εκ των ταχύτερα αναπτυσσόµενων εταιρειών στην Ελλάδα, εξηγεί την εξωστρεφή στρατηγική της, αναφέρεται στη δέσµευση για συνεχείς επενδύσεις και στα σχέδιά της για το 2014.

Συνέντευξη στην Πέννυ Κούτρα*

F: Κινείστε πάνω από το μέσο όρο της ευρύτερης αγοράς εδώ και μία δεκαετία. Πώς υποστηρίχθηκε η ανάπτυξή σας;
N.K.: Η εταιρεία πέρασε στα χέρια µας το 1993, µε αιφνίδιο τρόπο, µετά τον θάνατο του πατέρα µας. Παραλάβαµε µια µικρή νοικοκυρεµένη επιχείρηση «οικογενειακού µεγέθους», η οποία ωστόσο είχε δραστηριότητα µόνον στην ελληνική αγορά. Από την πρώτη στιγµή θελήσαµε να ανοιχτούµε στις αγορές του εξωτερικού, τόσο από προσωπική φιλοδοξία δική µου και του αδελφού µου Βασίλη, όσο και γιατί αυτό αποτελούσε το όραµα του πατέρα µας. Ξεκινήσαµε σταδιακά µικρές εξαγωγικές προσπάθειες, κατ’ αρχάς σε κάποιες αναπτυσσόµενες αγορές, µε αποτέλεσµα έως το 1998 το 10% του τζίρου µας να αφορά εξαγωγές, την ώρα που στην εγχώρια αγορά αναπτυσσόμασταν πολύ δυναµικά.

Πώς ανατράπηκε αυτό το ποσοστό, φθάνοντας σήμερα να εξάγετε τον κύριο όγκο της παραγωγής σας;
To 1998, λόγω µιας αιφνίδιας αλλαγής στην εγχώρια αγορά, η οποία είχε ως αποτέλεσµα να εξαιρεθεί από την τότε λίστα φαρµάκων ένα από τα προϊόντα µας, το οποίο αντιστοιχούσε στο 1/3 του τζίρου µας, αποφασίσαµε πως δεν πρέπει να ξαναβρεθούµε σε αυτή τη θέση. Αποτέλεσε στρατηγική επιλογή να πάψουµε να εξαρτιόµαστε από µια και µοναδική αγορά. Επενδύσαµε στη δηµιουργία καινοτόµων γενόσηµων φαρµάκων, παλέψαµε πολύ και το 2002 καταφέραµε να λανσάρουµε το πρώτο µας προϊόν στην Ευρώπη, ακολουθώντας ένα επιθετικό πλάνο διείσδυσης. Δεν ήταν εύκολο, αλλά έκτοτε δεν υπήρξε επιστροφή.

H ΛΙΣΤΑ: Οι 20 πιο ισχυρές Ελληνίδες στις επιχειρήσεις

Σε ποιο ύψος διαμορφώνονται σήμερα πλέον οι εξαγωγές;
Αντιστοιχούν στο 75% του κύκλου εργασιών και αντιπροσωπεύουν το 1% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών ετησίως. Είναι συνειδητή επιλογή να διατηρούµε αυτή την ισορροπία σε σχέση µε την ελληνική αγορά. Έτσι, ακόµη και αν η εγχώρια αγορά υπεραποδώσει, φροντίζουµε να αυξάνουµε το µερίδιο των εξαγωγών. Από το 2002, επενδύουµε σταθερά στη δηµιουργία νέων προϊόντων, φθάνοντας να λανσάρουµε κάθε χρόνο έως και 10 νέα φαρµακευτικά σκευάσµατα.

Πώς καταφέρνετε να αντιμετωπίσετε τον ισχυρό διεθνή ανταγωνισμό;
Επενδύουµε κάθε χρόνο το σύνολο της κερδοφορίας µας και συνολικά πάνω από 20 εκατ. ευρώ στον τοµέα της έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, προσπαθώντας να είµαστε πάντοτε σε πλήρη συνάφεια µε τη ζήτηση. Πέρα από αυτό, το 2006 λάβαµε την απόφαση να επενδύσουµε στη δηµιουργία του εργοστασίου πρώτης ύλης στη Θεσσαλονίκη. Αυτή η κίνηση µας επέτρεψε να ελέγξουµε την ποιότητα και την τιµή της πρώτης ύλης, έτσι ώστε σήµερα να είµαστε περισσότερο ευέλικτοι και ανθεκτικοί στις πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισµού. Η Pharmathen είναι η µοναδική στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες φαρµακευτικές επιχειρήσεις γενοσήµων στην Ευρώπη που είναι πλήρως καθετοποιηµένη.

Δείτε τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ελλάδα

Υπάρχει μια τάση εκχώρησης παραγωγής με συμβόλαια φασόν από ξένες πολυεθνικές προς ελληνικά εργοστάσια παραγωγής. Σας ενδιαφέρουν τέτοιου τύπου συνεργασίες;
Είναι µια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν σηµαντικές ποιοτικές παραγωγικές µονάδες. Αν και είχαµε προτάσεις να αναλάβουµε την παραγωγή τρίτων, η παραγωγή φαρµάκων φασόν είναι έξω από τη στρατηγική µας. Θέλαµε να δώσουµε βάρος στη δική µας παραγωγή και να εξυπηρετούµε το δίκτυό µας.

Πώς εξελίσσονται τα μεγέθη το 2013 και ποια είναι τα σχέδια για το 2014;
Εκτιµώ ότι θα κλείσουµε µε αύξηση κύκλου εργασιών κατά 8%, περίπου στα 175 εκατ. ευρώ, και κερδών EBITDA κατά 10%, στα 46 εκατ. ευρώ. Έχουµε µεγαλύτερες προσδοκίες για το 2014, καθώς αναµένεται να λανσαριστούν νέα προϊόντα, αλλά και να επεκταθούµε σε αναπτυσσόµενες αγορές της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Λατινικής Αµερικής, όπου ήδη έχουµε πολύ θετικές ενδείξεις. Παράλληλα, προχωρούµε σε µια νέα επένδυση, στο εργοστάσιο στις Σάπες, για την παραγωγή ενέσιµων σκευασµάτων. Τέλος, αναµένεται και µια νέα συνεργασία αντιπροσώπευσης προϊόντων στην ελληνική αγορά.

* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

На данный момент на нашем сайте credit-n.ru есть возможность оформить займ онлайн на сумму от 2 000 рублей.